Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

Hep birlikte avaz avaz 'Bir Cumhuriyet Şarkısı' söyleyelim!

HEP BİRLİKTE AVAZ AVAZ ‘BİR CUMHURİYET ŞARKISI’ SÖYLEYELİM!

‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz beyler’ diyerek ülkenin kaderini, hayatımızı değiştiren Mustafa Kemal Atatürk her dediğini fikirleriyle, düşünceleriyle ve eylemleriyle hayata geçiren dehaydı, bir ülkenin başına gelebilecek en büyük liderdi.

Ülkenin kurtuluşunu ve yeni bir ülkenin kurulmasını sağladı. Yeni bir ülke inşa ederken de kültür devrimleriyle bir çığır açtı, bugün bile yapılamayacak mucize gibi görünen her şeyin temelini attı ama maalesef biz ona layık olamadık ve layığıyla devam ettirmedik.

“Atatürk’e en çok benzeyen hangi oyuncu” tartışmaları bitmeyecek…

Atatürk ile ilgili çok film, proje yapıldı, değişik yönleriyle, dönemleriyle ele alındı. Dizi projelerinden sinemaya kadar farklı konu ve içerikte Atatürk ve Atatürk’ten yola çıkarak hikâyeler anlatıldı. ‘En iyi Atatürk bu oyuncu olmuş, Atatürk’e en çok benzeyen hangi oyuncu?’ tartışmaları ise hiç bitmedi ve bitmeyecek de. Söz konusu Atatürk olduğu için projeye göre en sevdiğimiz Atatürk olan oyuncu da değişecek gibi geliyor.

‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filmi sinemalarda!

Bugün Atatürk’e dair yeni bir hikâye ve film vizyona girdi;

‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’.

Filmin farkı hiç anlatılmayan gerçek bir hikâye üzerinden ilerliyor ve tek bir meselesi var…

“Türk operası yapacağız beyler” diyerek hikâye başlıyor. 1 ay gibi bir sürede imkânsız cevabını alınca da “Bu çılgınlık dediğin şey olmasaydı bu topraklarda şimdi sömürgeydik” sözü, Atamızın ‘1 ayda opera olmaz’ diyenlere tokat gibi cevabı oluyor... Gerçek bir hikâye, gerçeküstü bir mücadeleye dönüşüyor böylece. Üstelik bu opera İran şahı için hazırlanıyor, şimdi düşününce hiç olmayacak bir gerçeküstü hikâye.

Sanatla devrim yapan gençler….

Filmde 1930’lu yılların Türkiye’sinde, bir avuç genç, yetenekli ve azimli insanın, önlerindeki tüm engellere rağmen bir ülkede sanatla nasıl devrim yaptığının mücadelesi anlatılıyor.

BKM yapımı olan film, yapımcı Necati Akpınar’ın hayaliymiş, böyle bir hayalinin olması ve hayata geçirmesi bile filmi özel kılıyor.

‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filminin yönetmen koltuğunda Yağız Alp Akaydın oturuyor. Kadroda ise Salih Bademci, Ertan Saban, Ahmet R. Şungar, Birce Akalay, Melis Sezen, Şifanur Gül, Mehmet Özgür, Burak Bilgili, Emre Karayel, Bensu Soral ve Okan Yalabık yer alıyor.

Ahmet Adnan Saygun hikayesi…

‘Çağı yakalamamız lazım hatta önüne geçmemiz lazım’ diyen bir lider vizyonunu ülkece kaybetmiş durumdayız.

Öyle ki filmi izlerken ‘Oyıllarda, o şartlarda neler yapılmış’ diyorsunuz ve siz de o dönemde yaşamak istiyorsunuz. Filmdeki bütün karakterler gerçek. Ahmet Adnan Saygun’un bir opera bestelemek için yola çıkış hikâyesinde yaşananlar ele alınıyor.

Atatürk’ün büyük aşkı

Adnan Saygun’u Salih Bademci oynuyor. Melis Sezen, Saygun’un eşi tam bir Cumhuriyet kadını Mediha Hanım rolünde. Şifanur Gül bir Cumhuriyet genci Nükhet karakterine hayat verirken Adnan Saygun’a hayranlığı maalesef tam olarak filmde işlenemiyor. Zeki Üngör Cumhuriyet tarihinin önemli müzik insanlarından biri, bu rolü başarıyla canlandıran oyuncu Okan Yalabık. Birce Akalay ilk Türk kadın opera sanatçısı Nimet Vahid rolünde ve yine ışıl ışıl parlıyor.

Usta oyuncu Mehmet Özgür Süleyman karakteriyle harikalar yaratıyor tabir yerindeyse döktürüyor. Süleyman şahane bir karakter ve gerçek hayatta özlediğimiz insanlardan. Ahmet Rıfat Şungar, Münir Hayri Egeli rolünde ve kilit bir rol çünkü Atatürk’ün kültür projelerini hayata geçirilmesini sağlayan kişi. Her rolde bu kadar mı iyi oynanır dediğim oyunculardan Ahmet Rıfat. Emre Karayel ise filmde Atatürk'ün yakın silah arkadaşı Nuri Conker'e hayat veriyor. Bensu Soral Atatürk’ün kavuşamadığı büyük aşkı Bulgar generalin kızı Dimitrina rolünde ancak bu aşk filmin içinde havada kalıyor ve hikâyenin içinde etkili işlenemiyor.

Belki de Atatürk kimseye benzemiyor algısı…

Ertan Saban Atatürk rolüyle karşımızda; başrol gibi değil çünkü az sahnesi var filmde ama az da olsa etkili, Atatürk’ü kim oynasa etki yaratır o önemli bir detay. Fakat Ertan Saban bir maket gibi Atatürk olmuş, çok benzemesine rağmen duygusu bana geçmiyor. Olmayan bir şeyler var ama ne olduğunu tam bilemiyorum. Belki de ‘Atatürk kimseye benzemiyor algısı’ diyeceğim ama sevdiğim Atatürk rolüyle Aras Bulut İynemli aklıma gelince duruyorum. Bu tartışma hiç bitmeyecek ‘En iyi Atatürk kim olmuş’ demeye sanırım devam edeceğiz.

Paşamızı incitmeyelim ve onu pamuklara saralım olur mu?

İş Bankası’nın desteğiyle çekilen film sinemalarda, izlememiz gereken bir film; ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’... Umudumuzun tükendiği, mücadelemizin azaldığı ve Cumhuriyet’imize göz dikenlere, yok sayanlara inat yeniden ‘Yaşasın Atatürk, yaşasın Cumhuriyet’ diyerek hep birlikte ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ söylemek lazım; üstelik avaz avaz, bağırarak her yerde… Paşamızı incitmeyelim ve onu pamuklara saralım olur mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi