Hukuk fakülteleri döküldü! Avukatlık sınavında başarı oranı yüzde 42: İdari yargı sınavında başarı oranı yüzde 1,2

Hukuk alanında çalışacaklara geçen yıl getirilen ‘zorunlu sınav’ sistemi, bu alanda eğitim veren üniversitelerden mezun olanların durumunun içler acısı olduğunu ortaya koydu. İlk kez geçtiğimiz Eylül ayında yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) sonuçları başarısızlığı ortaya koydu.

SİSTEM ÇÖKMÜŞ!

Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığı tarafından Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan zorunlu sınav yönetmeliğinin ardından ilk sınav Eylül 2024’te yapıldı. Verilere göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına toplam 9 bin 142 aday katıldı ve bu adayların yüzde 42,67’si başarı sağlayarak, 70 baraj puanını geçti. İdari Yargı Ön Sınavının sonuçları ise daha kötü çıktı. İYÖS'e katılan toplam 1 bin 228 adayın ise yalnızca yüzde 1,2’si başarı sağlayabildi.

KALİTESİZ EĞİTİM

Sonuçlar, hukuk eğitimi veren üniversitelerdeki eğitim kalitesini gözler önüne sermesi açısından çarpıcı oldu. Türkiye’de 90’dan fazla hukuk fakültesi, 180 iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunduğu hesaba katıldığında, son yıllarda taşra kentlerinde açılan fakülteler eğitim kalitesi açısından sınıfta kaldı. Başarılı olan öğrencilerin büyük bölümünün yıllardır eğitim veren üç büyük şehirdeki hukuk fakültelerilerinden olduğu ortaya çıktı.

NEDENLERİ ORTADA

Bu durum, bakanlıkta yapılan toplantılarda da gündeme geldi. Başarı oranının bu kadar düşük olmasının belli nedenleri bulunuyor. Yapılan değerlendirmelere göre, “Hukuk fakültelerinin sayısının artması, verilen eğitim programının ve öğretim elemanlarının yetersizliği” başlıca nedenler olarak sıralandı.

BAKANLIK DA ŞAŞIRDI

Yetkililer, “Sistem ilk kez Eylül 2024’te uygulandı. Yani hukuk mesleğine girmek için öncelikle bu sınavı geçmek gerekiyor. Avukatlık ruhsatı için de bu sınavı geçmek gerekli. Sınavı geçecek, ruhsat alacak, staj yapacak ama öncelikle bu sınavın geçilmesi gerekiyor. Sınavı ÖSYM yapıyor. Sistem ilk kez uygulandığı için öğrenciler pek zorlanmadı. Yeni sorular o kadar da zor değildi. Buna rağmen döküldüler” dedi.

HUKUK EĞİTİMİ ALMAYANLAR

Başarı oranının oldukça düşük olduğu İYOS sınavına İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi mezunları da idari yargı için girebiliyor. Yetkililer, “Onların durumları daha da kötü. Sınav öncesi yapılan değerlendirmelerde, adayların yüzde 20’sinin elenmesi bekleniyordu, ancak hukuk mesleğine girişte elenenlerin oranı yüzde 57, idari yargıda yüzde 98’den fazlası elendi” dediler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi