Mutlu Hesapçı
“Sahnenin Yeşerttiği Umuttan Güç Alıyoruz”
Önce Adana ardından Antalya Film Festivali derken sinemanın gündem olduğu festival zamanları geçirdik. Şimdi sırada önemli bir festival var; bu kez “tiyatro” diyoruz ve heyecanla her yıl beklediğimiz İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor. Festival bu yıl yerli oyunlarıyla dikkat çekiyor. Sahnede izlemeyi özlediğimiz oyuncular festivalde bizlerle buluşuyor.
28. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor!
28. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim’de başlıyor ve 19 Kasım’a kadar devam edecek. Bu yıl Mehmet Birkiye küratörlüğünde yapılan festivalde, Türkiye’den ve dünyadan 19 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yanı sıra ücretsiz etkinlikler de düzenleniyor. Festivalde 5 uluslararası, 14 yerli oyundan oluşan bir program tiyatro severlerle buluşacak.
Çığır açıcı eserler ve sahne sanatlarına yön veren isimler İstanbul’da
Festivalin eylülde düzenlenen basın toplantısında Bülent Eczacıbaşı festivale dair heyecanını şu sözlerle ifade etmişti: “Düşünce dünyalarımıza yeni ufuklar açan gösterileri izleyicilerimizle buluşturabildiğimiz için mutluluk duyuyoruz. Dünyamız farklı dönemlerden ve dönüşümlerden geçerken bizler sahnenin yeşerttiği umuttan ve yaratıcı enerjiden güç alıyoruz. Dünyanın dört bir yanından çığır açıcı eserleri ve sahne sanatlarına yön veren isimleri İstanbul’a taşıyor, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Teşvik Ödülü ve İKSV Genç Sanatçı Fonu ile Türkiye’den yeni üretimleri destekliyoruz.”
“Tiyatro ötekiyle ilişki kurmamızı, kabul etmesek bile anlamamızı sağlar”
Mehmet Birkiye’nin tiyatronun önemine dair yaptığı konuşma ise çarpıcı ve anlamlıydı:
“Bir grup var ki böylesi şiddet ve zalimliğin ortaya çıktığı pek görülmemiştir. Bu grup tiyatro seyircisidir. Onlar da ortak bir amaç uğruna bir araya gelirler, onların da bir hedefi vardır ancak bildiğimiz Tiyatro Tarihi’nde bir iki domates, bir iki çürük yumurta belki birkaç yumruk dışında kayda değer pek bir şey olmamıştır. Görece olarak yıkıcı güdüleri kontrol altındadır yani savaş çıkarmamışlardır, bir yeri yağmalamamışlardır, linç girişiminde bulunmamışlardır. Başka bir tanımla söylersek; ne seyirciler ne de oyuncular birbirlerinin ötekisi olmamışlardır. Neden mi? Çünkü zaten herkesin ötekisi olabilecek birileri sahne üstüne çıkmıştır. Sahne üstündeki bize benzeyen kişiler, bu korkunç ötekilerle birlikte hayatın içinde sürüklenirler. Yazar, ötekileri kötü sonlara mahkûm edecek nefislerinde iyi birer insan olmanın keyfini yaşatacak ama bu keyfi yaşarken dramatik gereklilik olarak kullanacaktır. Tiyatro ötekiyle ilişki kurmamızı, kabul etmesek bile anlamamızı sağlar. Bu ötekinin mutlaka kişi olması, topluluk olması da gerekmez bir inanç, insana dair bir dürtü kısacası her şey olabilir. Eğer iddia ettiğimiz gibi seküler, adaletli, demokratik, insan haklarına saygılı bir dünya istiyorsak işte bu dünyada ötekinin konumu hayatidir. Öteki ile çatışma şiddet içermeyen, ilkel güdülerin olmadığı bir alana çekilmelidir. Böyle bir hedefe ulaşmamızı sağlayabilecek en etkin yöntemlerden biri de tiyatrodur, bu nedenle tiyatro hayatımızda daha çok yer almalıdır.”
Festival Melih Cevdet Anday’ın Müfettişler’i ile açılış yapacak
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 28. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim akşamı, Melih Cevdet Anday’ın Müfettişler’i ile açılışını yapacak. Oyunda; Aslıhan Gürbüz, Erkan Kolçak Köstendil, Kadir Çermik ve Burak Altay yer alıyor. Kenan Doğulu’nun müzikleri eşliğinde, yerli tiyatromuzun klasiklerine yeni formlar kazandıran Tiyatro İN ve Engin Hepileri’nin yönetiminde çağdaş bir yorumla izleyiciyle buluşacak olan oyunu heyecanla bekliyorum.
DÜNYA TİYATRO MÜZELERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU
Tiyatro müzesi bulunmayan ülkemizde ‘Türkiye Tiyatro Vakfı’ dünyanın önde gelen beş tiyatro müzesi ile müze ve sergileme alanında markalaşmış bir kuruluşu İstanbul Pera Müzesi’nde bir araya getirdi. “Çağdaş Bir Tiyatro Müzesi Yaratmak” alt başlığını taşıyan buluşmada değişen sergileme kavramından teknoloji kullanımına, çocuk ziyaretçiye yaklaşımdan belge ve bellek sorunlarına günümüzde bir tiyatro müzesinde yaşanan her türlü soru ve sorun tartışıldı.
Amaç; Dünya Tiyatro Müzeleri Kültür Ağı kurulması
2019’dan bu yana Türkiye Tiyatro Müzesi’ni yapılandırmak için çalışan Türkiye Tiyatro Vakfı’nın bu girişimi alanının öncü girişimlerinden. “Uluslararası Tiyatro Müzeleri Buluşması”nın önemli amaçlarından biri de “Dünya Tiyatro Müzeleri Kültür Ağı”nın kurulmasına ön ayak olmak ve ülkemiz adına sanat-kültür alanında önemli bir adım atabilmek.