Emre Özpeynirci
YOK BÖYLE YATIRIM!
2021’de 2 milyar Euro ile Türk otomotiv sanayinin en büyük yatırımına imza atan Ford Otosan, dün de Romanya’da 715 milyon Euro yatırımla 250 bin adet kapasiteli fabrika satın aldığını açıkladı. Ford Otosan bu yatırımla birlikte yıllar sonra yeniden otomobil üretimine hazırlanırken 2 ülkede toplam 4 fabrikaya ulaşacak.
KOÇ Holding ve Ford Motor Company’nin eşit oranda hisse (%41’er) sahibi olduğu Ford Otosan’ın yatırım atağı tam gaz sürüyor. Ciro ve kâr rekoru kırdığı 2021 yılı başında 2 milyar Euro ile Cumhuriyet tarihinin en büyük otomotiv yatırımına imza atan Ford Otosan dün de şirketin büyümesinde stratejik bir hamle yaparak Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını 575 milyon Euro’ya satın aldığını açıkladı. Ayrıca tesisin gelecekteki kapasite kullanım oranı dikkate alınarak 140 milyon Euro’ya kadar ilave ödeme yapılacağı da açıklandı. Böylece Ford Otosan, 1 yılda 2.7 milyar Euro’nun üzerinde yatırım kararına imza atmış oldu.
YENİDEN OTOMOBİL ÜRETECEK
Türkiye’de otomotiv ana sanayinde ilk kez bir şirket yurtdışında fabrika satın alırken bu anlaşma ile Ford’un Craiova’da yer alan araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği Ford Otosan’a geçecek. Tasarımını ve mühendisliğini Ford Otosan’ın üstlendiği yeni nesil Transit Courier’nin van ve kombi versiyonları 2023 senesi itibariyle, bunların tam elektrikli versiyonları ise 2024 senesi itibariyle Cravoiva fabrikasında üretilecek ve piyasaya sunulacak. Ayrıca Craiova’da üretilmekte olan, Avrupa’nın 2021’de en çok satan binek aracı Ford Puma’yı ve 2024 senesi itibariyle devreye alınacak Puma’nın yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorlarının üretimini de Ford Otosan üstlenecek. Ayrıca bu yıl sonuna kadar Romanya fabrikasında EcoSport modeli de üretilecek. Yani bir başka değişle bu satın almayla birlikte Ford Otosan yıllar sonra yeniden otomobil üretimine de başlamış olacak.
900 BİN ADETLİK KAPASİTE
Ford Otosan geçtiğimiz yıl açıkladığı 2 milyar Euro’luk yatırımla Kocaeli fabrikalarının kapasitesini 650 bin araca çıkaracağını açıklamıştı. Craiova fabrikasının 250 bin araçlık kurulu kapasitesinin de eklenmesi ile şirketin toplam yıllık üretim kapasitesi 900 bin aracın üzerine çıkarken, çalışan sayısı da 20 bini geçecek. Anlaşmanın tamamlanması ile Ford Otosan 2 ülkede 4 fabrikası ile Transit, E-Transit, yeni nesil 1 ton Transit Custom ve tam elektrikli versiyonu, yeni Transit Courier, ve yeni Transit Courier tam elektrikli versiyonu, Ford Puma ve yeni Ford Puma tam elektrikli araçlarının yanı sıra Ford Trucks markalı araçları ve Rakun’u üretecek. Ford Otosan ayrıca 2023 yılından itibaren Gölcük’te Volkswagen için de 1 ton kapasiteli ticari aracı da üretecek.
DÜNYADAKİ EN BAŞARILI OTOMOTİV ORTAKLIĞI
KOÇ Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki yüz yıla yaklaşan köklü ortaklığa dikkat çeken Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley; “Ford Otosan bugün global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimi durumunda. Craoiva’daki başarılı operasyonumuzun, Ford Otosan’ın özellikle ticari araçlar ve elektrikli araçlarda elde ettiği uzmanlık ve deneyim ile daha da yüksek başarı seviyelerine ulaşacağına inanıyorum” diye konuştu. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, “Bugün şirketimiz için bir ilke imza atarak, global üretim operasyonlarımızı başlatıyor ve bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
9 ELEKTRİKLİ MODELİN 6'SINI FORD OTOSAN ÜRETECEK
AVRUPA’da emisyon sınırlamasına bağlı olarak elektrikli araçların sayısı her geçen gün artarken, Ford’da 2024’ten itibaren 9 farklı elektrikli modeli satışa sunacak. İşte bu nokkada Ford Otosan, hem Türkiye hem de Romanya fabrikasında bu 9 modelin 6’sını üretecek. E-Transit, Transit Custom, Tourneo Custom Gölcük’te Puma, Transit Courier, Tourneo Courier ise Ford Otosan’ın Craoiva fabrikasında üretilecek.
KOÇ'TAN ANKARA'YA BATARYA FABRİKASI
OTOMOTİV endüstrisinde yaşanan dönüşümle birlikte hem elektrikli araçların hem de batarya üretimlerinin önemi artıyor. Bu bağlamda 2021 yılı sonunda yerli elektrikli otomobil projesini hayata geçirmeye hazırlanan Togg, Çinli Farasis ile Gemlik’te 30 milyar TL yatırımla 15 GW’lık batarya fabrikası kurma kararı alırken, ikinci bir yatırım haberi ise dün Koç Holding, Ford Motor Company ve G.Koreli SK’dan geldi.
2025’TE DEVREYE GİRECEK
3 şirket arasında imzalanan niyet mektubuna göre, Ankara’da kurulacak batarya fabrikasının yıllık 30 ile 45 GW arası üretim kapasitesine sahip olması hedefleniyor. Batarya hücresinin üretileceği fabrika Avrupa’nın en büyük kapasiteli tesislerinden biri olacak. Seri üretimin ise 2025 yılında olacağı açıklandı. Fabrikada üretilecek bataryalar Ford Otosan dışında hem başka üreticilere satılacak, hem de ihraç edilecek.
'OLAĞANÜSTÜ ZOR KOŞULLARDA TARİHİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ'
KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, dün Koç Holding ve Ford Otosan’ın eş zamanlı yaptığı açıklama ile duyurduğu, Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde rekabet gücünü artıracak iki büyük yatırıma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ali Koç, Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını Ford Otosan’ın bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya varıldığını, ayrıca Ford Motor Company, SK On ve Koç Holding arasında batarya üretimi yatırımına katılmak üzere bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzalandığını belirtti. Koç şöyle konuştu:
STRATEJİK HAMLELER
“Dünyanın karşı karşıya olduğu belirsizliklere rağmen ülkemize olan inancımızla var gücümüzle çalıştığımızı her fırsatta vurguluyorum. Ne büyük gurur ki; böyle olağanüstü zorlu koşulların olduğu bir dönemde tarihimizin en büyük otomotiv yatırımlarını art arda açıklıyor, ülkemizde otomotiv endüstrisinin dönüşümüne liderlik ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarını ülkemizin bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline getirecek yatırımımızı açıklarken, bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak gördüğümüzü belirtmiştim. Ford Otosan bunu teyit eder nitelikteki gelişmelerle ülkemizi ve Topluluğumuzu gururlandırmaya devam ediyor. Romanya’daki üretim sorumluluğu ile şirketimiz uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanını pekiştirecek.”