Emre Özpeynirci
Fabrika Nöbeti
Talebe rağmen araç bulunamaması Türkiye’de otomotiv sektörü temsilcilerini köşeye sıkıştırdı. Bazı yöneticiler fabrikalardaki üretim planlarını anlık takip ederken, bazıları bizzat markaların fabrikalarının bulunduğu merkezlere gidip ekstra araç almak için mücadele ediyor. Bazıları ise telefonun başında iyi haber bekliyor.
ÇİP kıtlığının otomotiv endüstrisine maliyeti giderek artarken, etki süresi de gün geçtikçe uzuyor. Birçok otomotiv devi şimdiden 2022’den umudunu kesmiş durumda. Bu kuşkusuz Türkiye’deki otomotiv sektörü temsilcilerini de köşeye sıkıştırıyor. Özellikle matrah güncellemesi sonrası yaşanan talep artışına rağmen araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar yüzünden marka yöneticileri, günlük işleri bırakıp tüm mesailerini daha fazla araç bulmak için harcıyor.
RESMEN KAPIDA YATIYORUZ
Bazı yöneticiler fabrikalardaki üretim planlarını anlık takip ederken, bazıları bizzat markaların fabrikalarının bulunduğu merkezlere gidip ekstra araç almak için mücadele ediyor. Bu dönemde “Araç almak için resmen fabrikanın kapısında yatıyoruz” diyen yöneticiler bile var. Son dönemde araç bulmakta zorlanan markalardan biri de Nissan. Türkiye’de en çok sattığı modeli olan Qashqai’nin yeni neslinin lansmanını ertelemek zorunda kalan Nissan, kasım başındaki satış planını şimdilik aralık ayına erteledi. Ancak aralık ayının da kesinleşmediğini söyleyen Nissan Türkiye ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Emre Doğueri, “Çip krizinin etkisini artırması yeni Qashqai’nin geliş tarihini etkileyebilir. Hiç istemiyoruz ama 2022 başına kalabilir”dedi.
TELEFONUN UCUNDA BEKLİYORUZ
Qashqai’nin Türkiye’deki en önemli modelleri olduğunu, ellerinde mevcut araçtan da kalmadığını aktaran Doğueri şöyle konuştu: “Bu dönemde sürekli kulağımız telefonda. İngiltere fabrikadan iyi haberler bekliyoruz. Ama durum her an değişiyor. Parça üreticileriyle ilgili haberler gelişmeler oluyor. Bir gün olumlu haber alırken, ertesi gün olumsuz haberlerle karşılaşıyoruz. Resmen telefonun ucunda bekliyoruz.
Yıl Sonunda Pazar 750 Bine İnebilir
Matrah güncellemesine rağmen yaşanan tedarik sorunu nedeniyle ağustosta pazar 58 bin adetle beklentilerin altında kalırken, eylülde ise durum daha kötü görünüyor. Sektör yetkilileri eylülde pazarın ağustosun bile yüzde 5-10 altında kalacağını söylerken, Otomotiv Distribütörleri Derneğ’nin (ODD) eylül başındaki 825-875 bin adetlik yıl sonu hedefini de hızla aşağı yönlü revize ediyorlar. Nissan Türkiye ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Emre Doğueri de bu revizeyi yapan yöneticilerden biri. Doğueri, şu anki koşulların devam etmesi halinde pazarın 750 bin adetlere inebileceğini söylüyor. Birçok yönetici de aynı paralelde açıklama yapıyor.
Elektrikli Leaf Yerine Ariya
Yıllardır Türkiye’ye gelmesi yılan hikayesine dönen elektrikli Leaf ile de sorularımızı yanıtlayan Emre Doğueri, “Leaf’i Türkiye’ye getirmekten vazgeçtik. Ama elektrikli otomobil stratejisinden vazgeçmedik. Leaf yerine yeni nesil teknolojilere sahip elektrikli Ariya modelini 2023 sonunda getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Araç Olsa 10 Bin Fazla Satabilirdik
Emre Doğueri, bu yıl Nissan olarak 2021 yılını yaklaşık 15 bin adet satışla tamamlayacaklarının söyleyerek, normal şartlarda istedikleri araçları almaları halinde 25 bin adetlik satış yapabileceklerini söyledi. Doğueri, “Normal şartlarda yeni Qashqai ile ayda bin adetlik satış rahatlıkla yaparız. Ama bu şartlarda satış adetlerimizi çip krizi belirleyecek. Fabrikadan gelecek araç sayısına göre satış yapabileceğiz” dedi.
Ticaride de Dizel Motoru Bitirdiler
NİSSAN, Türkiye’de radikal bir kararla, otomobil dışında ticari araçta da dizeli bitirmeye planlıyor. 2022 ile birlikte pick-up pazarının rekabetçi modellerinden Navara’nın da dizel seçeneği bulunmayacak.
Online Alışveriş Ticari Araca Yaradı
2021 yılının ilk 8 ayında baz etkisiyle hafif ticari araç pazarı yüzde 28 büyüyerek 109 bin 612 adede ulaştı. Pazardaki artışın en önemli nedenlerinden birisi e-ticaretin büyümesi oldu. Renault Ticari ailesinin yeni üyeleri Express Combi ve Express Van’ın tanıtım toplantısında konuşan Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, öncelikli hedeflerinin KOBİ’ler olduğunu söyledi. Çağdaş, “Türkiye’de GSMYH’nın yüzde 35-40’lık bölümü KOBİ’lerden geliyor. E-ticaret başta olmak üzere ticari satışları hızlanıyor. Hafif ticari araç pazarı toplam pazardan yüzde 22 pay alıyor. Minivan segmenti ise yüzde 50’si Combi ve yüzde 12’si Van olmak üzere hafif ticari araç pazarında toplamda yüzde 62’lik bir ağırlığa sahip. Bu nedenle ticari araçlar bizim için çok önemli. Bu sınıfta alım artmışsa bu ekonomi için iyiye işarettir” dedi.
EN GENİŞ YÜKLEME ALANI
800 litre ile pazardaki en geniş bagaj hacmi ve 71.6 cm’lik sürgülü yan kapı açıklığıyla sınıfında iddialı özellikler sunan Yeni Express Combi ticari Kullanıcıları hedefliyor. Yeni Express Van ise 1.91 m yükleme uzunluğuna sahip 3.3 m³’lük yükleme hacmiyle ve 48 litre kabin içi saklama alanıyla segmentinin en geniş yükleme alanını sunuyor.