“YEŞİL KAHVE” MÜZAYEDEDE

Yaz mevsiminin başladığı haziran ile birlikte kültür sanat dünyası da tatil sürecine giriyor. Resim galerileri, eğitim hayatında yaz tatili başlamadan önce son solo sergilerini düzenliyor. Birçoğunda ise değişik sanatçıların eserlerinden oluşan karma sergiler var. Müzayede evlerinde de durum aynı. Tatil öncesi son müzayedeler yapılıyor.

yesil-kahve.jpeg

Artam Antik A.Ş. de Türk sanatının zengin birikimini yeni koleksiyonerlerle buluşturmak için geçen cuma günü www.artam.com adresinde 393. müzayedesini çevrimiçi olarak başlattı. 339 eserin yer aldığı müzayedede öne çıkan eserlerden birisi, Türk sanat tarihinin öncü isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sıklıkla ele aldığı “Kahveler” temasından bir yapıt. Sanatçının 1974 tarihli “Yeşil Kahve” adlı eseri, özellikle yurt gezileri sonrasında ve 1960’lı yıllardan itibaren giderek yoğunlaştığı folklorik ögelerle bezeli figürleri içeriyor. Yeşil bir fonun önündeki masanın etrafındaki figürlerden en sağdakinin saz çalıp, şarkı söyler hali resmin dikkat çekici yanı olarak öne çıkıyor. Burhan Doğançay’ın yırtılmış afiş parçalarını ve konileri kolaja benzer teknikle bir araya getirdiği yapıtlarından ünlü “Duvarlar” serisi ile “Kalpler”inden örnekleri içeren seçkisi de müzayedede satışa sunuluyor. Ömer Uluç’un ritmik fırça hareketleriyle belirginleştirdiği helezonlar, sarmallar ve spirallerle oluşturduğu 2003 tarihli natürmortu da öne çıkan tablolardan. Avni Arbaş’ın Atatürk portresi soyutlaması ile “Horozlu Kız”ı, Fikret Mualla’nın yaratıcılığını ve zengin düş gücünü gözler önüne seren seçkisi arasında yer alan “Barda sohbet”i, “Geometrik resim”in öncülerinden Ferruh Başağa’nın ışığı ustaca kullandığı “Sıcak günler”i, Batı sanatının görsel geleneklerini Doğu motifleri ve sembolleriyle buluşturarak kendine özgü bir üslup geliştiren Selma Gürbüz’ün “Balerinler”i de müzayedenin dikkat çeken diğer yapıtları. Mehmet Güleryüz de müzayedede 2006 tarihli “Ne İçin II” isimli tuval üzerine yağlıboya çalışması ile yer alıyor. 9 Haziran’da sona erecek müzayedede eserleri satışa sunulan diğer bazı ressamlar da şunlar: “Erol Akyavaş, Kemal Önsoy, Selim Turan, Abidin Dino, Nejad Melih Devrim, Turan Erol, Nejad Melih Devrim, Abidin Elderoğlu, Yüksel Arslan, Nuri İyem, Nasip İyem, Komet, Yalçın Gökçebağ, Muhsin Kut, Fevzi Karakoç, Burcu Perçin, Ekrem Yalçındağ, Ahmet Oran, İrfan Önürmen, Bahar Oganer, Gülin Hayat Topdemir, Bedri Baykam, Çağatay Odabaş, Güçlü Öztekin, Bubi, İrfan Okan, Nejat Satı, Mustafa Horasan, Mithat Şen, Murat Germen.” (Not: Bilgiler Artam Dergi’den derlenmiştir.)

sermin-yasar.jpg

ANNE MÜZESİ

Sanatta günceli yakalama koşuşturması sırasında Ankara’da geçen ay başında açılan bir müzeden bahsetmeyi açıkçası unuttum. Yazar Şermin Yaşar'ın kurucusu olduğu “Anne Müzesi”, Altındağ Hacettepe Mahallesi Salaş Sokak'ta pazartesi günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. “Anne evi sıcaklığı”ndaki müzede Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Baha Said Bey, Sanayi-i Nefise'nin kurucularından Fuat Soyhan, ünlü ressamlar İbrahim Balaban, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Otyam, Abidin Dino, Ali Demir, Hüseyin Bilişik, Mustafa Aslıer, Erol Özden ve daha pek çok isme ait tablolar bulunuyor. Burhan Alkar, Metin Yurdanur, Jale Yılmabaşar, Hüseyin Gezer gibi isimlere ait heykel ve seramik sanatı eserlerinin de sergilendiği müzede annelik teması üzerine sanata dair geniş bir koleksiyon sunuluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi