Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yeniler olmasa rekor gelmezdi

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Başkanı ve Renault Grubu CEO'su Luca de Meo, elektrikli araç (EV) satışlarındaki yavaşlama nedeniyle Avrupa otomobil endüstrisinin toplam 15 milyar Euro (17,4 milyar dolar) ceza ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Yaklaşan bu cezalar Avrupa Birliği’nin (AB) 2025 yılında daha da sıkılaşacak olan CO2 hedefleriyle ilgili. Bu hedefler yeni otomobil satışlarından kaynaklanan ortalama emisyonların üst sınırını 2024'teki km başına 116 gramdan 94 grama düşürüyor.

“Eğer elektrikli araçlar bugünkü satış seviyelerinde kalırsa, Avrupa endüstrisi 15 milyar Euro ceza ödemek veya 2,5 milyondan fazla araç üretimini durdurmak zorunda kalabilir” yorumunu yapan De Meo, “Elektrikli araçların yaygınlaşma hızı, hedeflere ulaşmamızı ve cezalardan kaçınmamızı sağlayacak seviyenin yarısı kadar” dedi.

TARİHLER ESNETİLMELİ

CO2 sınırlarının aşılması, satılan araç sayısıyla çarpılan her fazla gram CO2 başına 95 Euro ceza demek. Bu da büyük otomobil üreticileri için yüz milyonlarca Euro ceza anlamına gelebilir.

AB, 2035’ten itibaren sadece sıfır emisyonlu otomobillerin satışına izin verirken, De Meo ise “Herkes 2035'ten yani 10 yıl sonrasından bahsediyor ancak 2025'ten bahsetmeliyiz çünkü şu anda zaten zorlanıyoruz. Biraz esneklik tanınması gerekiyor. Son tarihleri belirlemek ve cezalar koymak, bu esnekliği sağlayamamak çok, çok tehlikeli" diye ekledi.

Son 4 aya 6 bin hedefle geldi

Türkiye’de ilk 8 ayda satışları yüzde 20,5 düşen Peugeot, yılın geri kalanına önemli kozu yeni 3008 ve E-3008 ile girdi. Türkiye’de Allure ve GT olmak üzere iki farklı donanım seviyesiyle satışa sunulan yeni 3008 ve E-3008, ilk aşamada 136 beygir gücündeki 48V hibrit teknolojili benzinli motor ve 210 beygir güce sahip %100 elektrikli versiyonla yollara çıkıyor. Hibrit versiyonu 2 milyon 190 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, 500 km’lik (WLTP) elektrikli menzili sunan yeni E-3008’in fiyatı ise 1 milyon 865 bin TL’den başlıyor. Yeni 3008’den son 4 ayda toplam 6 bin adet satılması hedeflenirken, yüzde 20’sinin elektrikli olması bekleniyor.

Çinli markalar ve Togg’un performansı tarihi satışı getirdi

Yeniler olmasa rekor gelmezdi

unnamed.jpg

605.639 adetle tüm zamanların en çok otomobil satılan Ocak-Ağustos dönemini geride bırakırken, yüksek fiyatlara, vergilere ve faizlere rağmen rekor, pazara yeni giriş yapan markalardan geldi. Chery, MG ve Togg gibi yeni markaların pazar payı 1 yılda %14’e ulaşırken, performansları rekor getirdi.

Yüksek fiyatlara, vergilere ve faizlere rağmen, bu yıl Ocak-Ağustos döneminde otomobil satışları yüzde 3 artarak 605.639 adetle tüm zamanların rekorunu kırdı. Yılın başında tüm sektör pazarın rekor yıl olan 2023’ün altında kapanacağını öngörse de ilk 8 ay bunun tam tersi bir tabloyu önümüze koydu.

Kuşkusuz ekonomik şartların daha da zorlaşması beklenen son 4 ayda sektörün göstereceği performans merak ediliyor.

Acaba ilk 8 ayda olduğu gibi tüm olumsuzluklara, ekonomiyi soğutma politikalarına rağmen pazar 2023’ü yakalayıp geçebilecek mi? Ama sonuç ne olursa olsun, 85 milyonu aşan nüfusa sahip Türkiye’de pazar için yeni normalin 1 milyonun üstü olduğu artık bir gerçek.

ÇİNLİLER GÜÇLÜ GİRDİ

8 ay sonunda otomobil satışları 2023’e göre az bir farkla rekor kırarken, bu sonuca ulaşılmasında pazara yeni giren markaların ve özellikle Çinlilerin büyük etkisi var. Zaten hem satış hem de pazar payı artışında bunun etkisini görebiliyorsunuz.

Yeni giren markalardan en etkili olanı satışlarını yüzde 114, pazar payını ise yüzde 108 artıran Çinli Chery oldu. 8 ay sonunda 45 bine yakın otomobil satan Çinli marka, yerli üreticiler Renault ve Fiat’ın ardından 3. sıraya adını yazdırırken, satışlarını yüzde 124, pazar payını ise yüzde 117 artıran bir başka Çinli marka (İngiliz kökenli) ise MG oldu. Çinliler dışında dikkat çeken bir yeni marka ise tabi ki Togg oldu. İlk milli otomobilimiz Togg, 8 ay sonunda yüzde 2,45’lik pazar payına ulaştı.

EK VERGİ ETKİSİ OLACAK

Böylece Çinli markaların payı yüzde 10’a, yeni giriş yapan markaların payı ise yüzde 14’e ulaştı. Bir başka deyişle bu markalar olmasa rekordan bahsetmek pek mümkün olamayacaktı. Çünkü Türkiye’nin en çok satılan otomobilini üreten Fiat’ın satışları yüzde 33, pazar payı yüzde 35 düşerken aynı dönemde Volkswagen’in satışları yüzde 8,28, pazar payı ise yüzde 10,96 geriledi.

İlk 8 ayda ilk 10’da yer alan markalardan Peugeot, Opel ve Dacia’nın hem satışlarında hem de pazar paylarında önemli kayıplar yaşandı.

8 ay sonunda özellikle Chery, Togg ve MG toplam pazara paralel bir performans gösterseydi, otomobil satışları ancak 550 bin adetlere ulaşırdı ki, bu da 2023’ün çok altında kalırdı.

Kuşkusuz şimdi gözler yüzde 40 ek gümrük vergisi gelen Çinli markaların son 4 ayda gerçekleştirecekleri performansa çevrildi. Eğer Ağustosta olduğu gibi son 4 ayda performansları düşerse yıl sonunda rekor beklemek gerçekçi olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi