Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Üretim ve pazarda ticari kayıp

7 ay sonunda ticari araç üretimi %12, satışları %11, ihracatı %5 azaldı

7 ay sonunda otomotiv sektörünün karnesine baktığımızda kayıpların büyük kısmının ticari araçlardan kaynaklandığı görülüyor. Ekonomideki durgunluk, finansman maliyetlerinin etkisiyle ticari araç üretimi yüzde 12, satışları yüzde 11 düşerken, ihracatında da yüzde 5 kayıp yaşanıyor.

ticaritablo.jpg

Temmuz ayında toplam otomotiv üretimi yüzde 13,88 düşerken, otomobil üretimi yüzde 7,7, ticari araç üretimi ise yüzde 25,4 azaldı. 2024 yılı Ocak-Temmuz dönemine baktığımızda ise toplam üretimin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5, otomobil üretiminin yüzde 2, ticari araç üretiminin ise yüzde 12 oranında azaldığı görülüyor. Bu dönemde toplam 823 bin 636 adet araç üretilirken, bunun 542 bin 177 adedi otomobil, 281 bin 450 adedi ise ticari araçtan oluştu. Ticari araç grubunda, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde üretim yüzde 12, hafif ticari araç grubu yüzde 11, ağır ticari araç grubu ise yüzde 18 azaldı.

ticarimanset.jpg

YENİ MODELLER BEKLENİYOR

Yani otomotiv sanayinde yaşanan üretim kaybı büyük ölçüde ticari araçlardan kaynaklanıyor. Ford Otosan’ın Kocaeli’de yeni modellerinin devreye girecek olması, Tofaş’ın yine 4 marka için yapacağı yeni ticari modelinin 2025 yılında bu aşağı yönlü ivmeyi yeniden yukarı çıkarması bekleniyor. Bir dönem Avrupa’nın ticari araç üssü olan Türkiye’nin bu unvanı yeni modellerle yeniden kazanması ve toplam otomotiv üretiminde ticari araçların payını yeniden yüzde 40’ların üstüne çıkarması bekleniyor.

İÇ PAZAR DARALIYOR

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ağır ticari dahil toplam pazara baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre paralel seviyede sadece %0,3’lük kayıpla 698 bin 368 adet düzeyinde gerçekleştiği görülüyor. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 3 oranında artarken, ticari araç pazarı ise toplamda yüzde 11, hafif ticari araç pazarı yüzde 11, ağır ticari araç pazarının yüzde 9 azaldığı gözlemleniyor. Yani üretimdeki kaybın büyük kısmı iç pazarda ticari araç satışlarının düşmesinden de kaynaklanıyor. Bunun da en büyük sebebi ekonomide yaşanan durgunluk, finansman maliyetlerinin yüksek olması.

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 oranında azalırken, otomobil ihracatı ise yüzde 1 oranında arttı. Toplamdaki azalmanın sebebi ise ticari araç ihracatından yaşanan yüzde 5’e yakın düşüş oldu. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 581 bin 865 adet, otomobil ihracatı ise 380 bin 383 adet düzeyinde gerçekleşti.

Türk genel müdürle yeni rekor peşinde!

İsveçli premium otomobil üreticisi Volvo, Türkiye’de 4 yıl sonra direksiyonu yine Türk bir genel müdüre emanet etti. 2017 yılında Volvo’nun ilk Türk genel müdürü olan Sabri Sözen’in 2020 yılında İsveç’te genel merkeze atanmasının ardından, yerine gelen Magnus Boman 15 Temmuz’da görevini markanın ikinci Türk genel müdürü olan Alican Emiroğlu’na devretti. Volvo Çek Cumhuriyeti Genel Müdürlüğü görevinde uluslararası deneyim kazanarak Türkiye’ye dönen Alican Emiroğlu geçen hafta ilk kez basının karşısına çıktı. Türkiye’nin 2023 yılında elde ettiği başarıyı 2024 yılında da premium segmentte SUV lideri olarak sürdürdüğünü belirteren Alican Emiroğlu, “Volvo Türkiye geçtiğimiz yıl tüm zamanların rekorunu kırarak 11 bin 646 adetlik satışa ulaştı. Bu başarıyı 2024 yılında da sürdürüp, yeni bir rekor yılı hedefliyoruz” dedi.

volvoalicanemiroglu.jpg
Alican Emiroğlu

PREMIUM SUV’DA LİDER

2024 yılında ilk 7 ayda 7 bin 614 adet satış gerçekleştirdiklerini hatırlatan Emiroğlu şöyle devam etti: “Geçen yıla kıyasla sunulan segment payımızı yüzde 16.10’dan yüzde 19.8’e çıkardık. Toplam binek pazarında geçen yıl yüzde 1.2 pazar payını artırarak, 2024 ilk 7 ayda yüzde 1.42 ile rekor bir pazar payına ulaştık. Volvo olarak, C-SUV segmentinde yer alan XC40/EX40 ve C40/EC40 modellerimizle 2 bin 414 adet satış gerçekleştirdik ve segmentte %19’luk pazar payı elde ederek C-SUV segmentinde ikinci olduk. D-SUV segmentinde ise XC60 modeli ile %30 pazar payı elde ederek segment ikinciliğini üstlendik. XC60 ile son dört yıldır D-SUV segmentinde lider konumumuzu sürdürerek bu yılı da segment lideri olarak tamamlamayı hedefliyoruz. Beş yıldır üst üste E-SUV segmentinde XC90 modeli ile de liderliğimiz sürüyor ve şu anda %44,25’lik pazar payı ile buna devam ediyoruz. 2024 yılının ilk 7 ayında gerçekleştirdiğimiz 5.405 adetlik SUV satışı ile premium segmentteki toplam satış payımızı %27’ye çıkarıp, premium SUV’de pazar liderliğini üstlendik.”

ex90.jpg

EX30 gelecek ama EX90’ı getiremeyiz

Elektrikli yeni modelleri EX30’un Mayıs 2025’te Belçika’da üretiminin başlayacağını hatırlatan Emiroğlu, “Biz de oradan araçlarımızı alıp Türkiye’de satışa başlayacağız. Elektrikli EX90 ise şu an Amerika’da üretiliyor ve seneye Çin üretimi de başlayacak. Ama mevcut regülasyon sebebiyle getiremiyoruz. Biz olası bir regülasyon değişikliği için planlama içerisinde tutuyoruz ama değişiklik olmazsa getiremeyiz maalesef. EX90 için EX30’daki gibi Avrupa üretimi ihtimali şu an için yok” diye konuştu.

10 Eylül’de iddialı geliyor

Hyundai, baştan sona yenilediği yeni Santa Fe modeliyle SUV segmentinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor. 10 Eylül’de Türkiye’de satışa sunulacak modelin kübik, köşeli tasarımı markanın diğer modellerinden ayrılıyor. 1.6 turbo hibritle satışa sunulacak modelin Türkiye’de farklı bir müşteri kitlesine ulaşması bekleniyor. Yeni modelin mevcut Santa Fe’nin biraz üstünde olması bekleniyor.

santafe.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi