Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Paris’te şov zamanı

2 yılda bir Almanya IAA fuarıyla dönüşümlü olarak düzenlenen Paris Otomobil Fuarı, bugün önce dünya basını için kapılarını açıyor. 100’e yakın yeni modelin sergileneceği fuar batılı markaların Çin’le sertleşen rekabete nasıl karşı koyacaklarının mücadelesine de sahne olacak.

parislogo.jpg

Otomobil fuarları son yıllarda cazibesinin büyük bir kısmını yitirmiş olabilir. Bunu internete ya da artık bir TikTok videosundan bile kısa olan ortak dikkat süremize bağlayabilirsiniz ancak bazı fuarlar hâlâ ilginç konsept araç ve üretim modellerinin tanıtımını başarıyla gerçekleştiriyor. 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Paris Otomobil Fuarı ya da daha sofistike bir şekilde söylemek isterseniz Mondial de l’automobile de Paris, Almanya'nın IAA fuarıyla dönüşümlü olarak düzenleniyor ve Avrupa'da bu tür etkinliklerin son kalelerinden biri olmaya devam ediyor. Çünkü Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan bu fuar hâlâ büyük otomobil üreticilerinin dikkatini çekmeye devam ediyor.

100’DEN FAZLA PRÖMİYER

Bu yıl 90. kez düzenlenecek fuar, Paris'in kalbinde 14-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuarda geleneksel olarak tüm büyük dünya prömiyerleri ise dünya basına ayrılan bugün yapılacak. 128. yaşını kutlayan fuar 100’e yakın dünya ve Avrupa prömiyeri ile eski parlak günlerine geri döneceğinin sinyallerini verirken, batılı markaların Çin’le sertleşen rekabetine de sahne olacak. Özellikle batılı markalar yavaşlayan elektrikli araç (EV) pazarında zemin kazanmaya çalışırken, Çinli rakiplerinden gelen ve giderek sertleşen rekabete nasıl karşı koyacaklarının mücadelesini de bu fuarda yakından göreceğiz.

parisfuar1.jpg

FUAR ALANI %50 BÜYÜDÜ

Bu yıl fuar alanı yüzde 50 büyürken, katılımcı marka sayısı da global üreticilerin yüzde 75’ine ulaştı. 2022 yılında 400 bine yakın kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 1 milyon insanın gezmesi bekleniyor. Renault, Peugeot ve Citroen gibi Fransız markalar ev sahibi oldukları bu fuara damgasını vurmaya hazırlanırken, BMW, MINI, Audi, Volkswagen, Skoda, Dacia ve Alfa Romeo gibi Avrupalı markalar, Ford, Cadillac ve Tesla gibi Amerikan markalar ile Koreli Kia da fuardaki yerini almış durumda. Çinli otomobil üreticileri, Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik cezai tarifelerine rağmen, Avrupa'daki satış hamlelerini hızlandırıyor. Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Stellantis'in yeni ortağı Leapmotor gibi daha küçük Çinli markalarla birlikte fuarda yer alacak.

Paris’te minik Bursalı

pilot1.jpg

Türkiye’nin en büyük golf ve hizmet aracı üreticisi Bursalı Pilotcar, elektrikli 2 kişilik mini otomobili P-2 City’i ilk kez Paris fuarında sergileyecek. Bursalı şirket P-2 City prototipi ile de Paris’te ilk defa L7 sınıfında model sergileyen Türk firması olacak. P-2 City, 80 km maksimum hıza ve 150 km menzile ulaşıyor.

Otosan imzalı Puma Gen-e

Ford, Paris’te VW ile birlikte geliştirdiği ve Köln’de ürettiği tamamen elektrikli Capri crossover modelini sergileyecek. Ama Ford’un en büyük sürprizi Ford Otosan tarafından Romanya fabrikasında üretilen elektrikli Puma Gen-e modeli olacak.

pumagen-e.jpg

2025’te üretilecek

Renault’un sportif markası Alpine, A110 ve Renault 5 temel alınarak geliştirilen A290 modelinden sonraki üçüncü modeli A390’u Paris’te ilk kez sergileyecek. Alpine’in spor fastback modelinin müjdecisi niteliğinde olan A390, 2025 yılında üretilmeye başlanacak.

Yeni iX3 sahne alıyor

BMW'nin standında ‘Neue Klasse’ isimli yeni nesil elektrikli otomobil platformunda geliştirilen iki konsept model sergilenecek. Bunlardan ilki Vision Neue Klasse X SUV, diğer ise Vision Neue Klasse sedan. Bu modeller X3 ve 3 Serisi’nin yeni nesil elektrikli versiyonları olacak.

bmwx-1.jpg

60 yıl sonra elektriklendi

Renault, Paris’te Renault 5’ten sonra retro temalı ikinci küçük elektrikli modeli Renault 4 E-Tech’i vitrine çıkaracak. Bu küçük model 1960'larda piyasaya sürülen ve Fransa'da hem kırsal hem de kentsel alanlarda yaşayanların favorisi haline gelen orijinal Renault 4'ten ilham alınarak geliştirildi.

Hidrojenli Fransız

Renault, 2030 yılına kadar yollara çıkması planlanan hidrojen yakıtlı coupe-SUV konsepti Embleme'yi de Paris’te vitrine çıkaracak. Araç, hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin uzun menzil yeteneklerini korurken emisyonları önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

renault-embleme.jpg

Duster’ın abisi

Renault bünyesindeki Romanya merkezli ‘fiyat-performans’ markası Dacia, şimdi daha kârlı olan kompakt SUV segmentine Bigster ile girmeyi hedefliyor. Duster’a çok benzeyen bu yeni SUV, Avrupa'da 2025'in başlarında 25.000 Euro’nun altında bir başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.

En teknolojik Çinli

Çinli BYD, Berlin’de üretilen Tesla Model Y ile rekabet edecek olan tamamen elektrikli Sealion 7'nin Avrupa versiyonunu tanıtıyor. Sealion 7, Avrupa'daki markanın en teknolojik açıdan gelişmiş modeli olacak ve en üst modellerde 240 kilovata kadar hızlı şarj imkanı sunacak.

byd-seallion.jpg

2025’te Türkiye’de

Skoda, tamamen elektrikli kompakt SUV modeli Elroq’ı Paris’te sergileyecek. Enyaq’ın altında konumlandırılan ve tek şarjda 560 kilometreyi aşan menzile sahip Elroq, 2025 yılında Türkiye’ye de gelecek.

Tiguan ve Touareg arasında

Volkswagen’in özellikle Türkiye’de en büyük kozu olacak Tayron, Paris fuarında sahne alacak. Tiguan ve Touareg’in arasında konumlanacak yedi kişilik bu SUV modelinin temeli Çin’den üretilen aynı isimdeki araca dayanıyor. Tiguan Allspace'in yerini alacak bu model Hyundai Santa Fe ve Kia Sorento gibi modellerle rekabet edecek.

vwtayron.jpg

408’in de voltajı yükseldi

Peugeot fuarda tamamen elektrikli araçlardan oluşan bir ürün gamıyla yer alacak. Yeni E-408’in dünya prömiyerinin yapılacağı fuarda, markanın 9 binek ve üç ticari araç dahil 12 adet tamamen elektrikli araç serisi tamamlanacak. Ayrıca Fransız markanın standında E-3008 ve E-5008’in sırasıyla 700 ve 668 km’ye ulaşan uzun menzilli versiyonları olacak.

Çin asıllı Avrupalı

Çinli Leapmotor, 2024 Paris Otomobil Fuarı’nda teknoloji odaklı, ulaşılabilir elektrikli mobilite çözümlerini sergileyecek. Leapmotor Kurucusu ve CEO’su Zhu Jiangming, Stellantis CEO’su Carlos Tavares ile birlikte otomotiv endüstrisindeki bu ortaklığın bir parçası olarak Avrupa’nın en önemli segmentindeki ürün gamını genişleten yeni C-SUV B10 modelini tanıtacak.

cadillac-lyriq.jpg

EV olarak dönüyor

General Motors (GM) Cadillac markasının elektrikli modeli Lyriq’i Paris’te sergileyerek, Avrupa'ya EV markası olarak geri dönüşünü duyuracak.

6 yıl sonra Paris’te

teslacybertruck.jpg

Geçen hafta otonom taksi modeli CyberCab ile damgasını vuran Tesla, 2018'deki son katılımından altı yıl sonra Paris'e geri dönüyor. Standında Cybertruck da dahil olmak üzere tüm araç serisini sergileyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi