Emre Özpeynirci
Ülke riskini gören yatırıma gelmiyor!
Konjonktür olarak uygun olmasına rağmen yeni yatırımların gelmesinin önündeki en büyük engelin ülkenin yükselen kredi risk primi (CDS) olduğunu kaydeden OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Bugün kimse çift dijitli döviz bazında borçlanmak istemiyor” dedi.
OTOMOTİV, Türkiye ekonomisi için en stratejik sektörlerin başında geliyor. Eğer iç pazarı büyütecek hamleler yapılırsa, yeni yatırımlar gelir, bu sayede katma değerli ihracat artar, ekonomi büyür. Çok net bugün dünyada otomotiv üretiminde en kârlı ve kaliteli üretim yapan ülkelerin başında yer alıyoruz ama son 25 yıldır mevcutların dışında ne yazık ki yeni bir yatırım gelmiyor. Özellikle son dönemde yaşanan tedarik problemlerinde dolayı konjonktür olarak uygun da olsak yatırım çekemiyoruz.
UZAK DOĞU’DAN TAŞIMAK
İşte bu noktada Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu’nun söyledikleri önemli. Eroldu, önce pandemi, şimdi de enerji krizi ve dünyada resesyon beklentisinin yatırım gündemlerini etkilediğini belirterek, “Son yıllarda tedarik zincirlerinde bir yer değiştirme durumu var. Özellikle Uzak Doğu’daki üretim merkezlerinden Türkiye’ye yönelik bir hareket var. Bunu gözlemliyoruz. Mesela Türkiye’ye gelen, gelmek isteyen İtalyan firması sayısında artış var son zamanlarda. Çünkü Uzak Doğu’daki üretimleri Türkiye’ye taşımak istiyorlar. Yani Türkiye’nin o açıdan yatırım çekmeye çok uygun bir konjonktürü var” diye konuştu.
FİNANSMAN BÜYÜK ETKEN
Fakat Türkiye’nin zorluğunun yükselen kredi risk primi (CDS) olduğunu belirten Eroldu şunları söyledi: “Yani riskin bu kadar yüksek olduğu bir yerde yurt dışı borçlanma maliyetleri çok yüksek oluyor. Bence Türkiye’ye yatırımın önündeki en önemli engellerden biri Türkiye’nin çok artan borçlanma maliyetleri. Bugün gidip çift dijitli döviz bazında borçlanmak her sektörün yapabileceği bir şey değil. Genelde büyük resme baktığımız zaman, kimse bu pazarı bırakmaz, bırakmak istemez. Ama yatırımların ertelenmesinde, gecikmesinde yine finansman konusu ön plana çıkacak diye düşünüyorum.”
Matrahlar güncellemeli ama beklemiyorum
TEMMUZ ayında yaptığı açıklamada, ÖTV matrahlarında bir güncelleme beklemenin gerçekçi olmadığını söyleyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, tüm yerli modellerin bile yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesinden sonra bu düşüncesinden vazgeçmiş. Eroldu, “ÖTV’de neredeyse bütün araçlar yüzde 80’lik dilime girdi. Sonuçta bakanlık buna karar verecektir ama benim şahsi görüşüm, matrahın güncellenmesine ihtiyaç var. Fakat böyle bir değişikliğin şu şartlarda olacağını beklemiyorum” dedi. Eroldu, matrah güncellemesi olması halinde yine yerli sanayiyi daha fazla destekleyeceğini düşündüğünü de sözlerine ekliyor.
Kurumsal satışlar için krediye ulaşım gerek
ENERJİ krizi ve resesyona bağlı olarak 2023’te Avrupa’ya ihracatta düşme riski olduğunu söyleyen Cengiz Eroldu şöyle konuştu “Önümüzde böyle bir tehdit varken biz de iç pazarı büyütmeliyiz. Burada muhakkak, finansman olarak otomotiv sektörünün desteklenmesi gerekiyor. Özellikle kurumsal şirketlerin araçlarını yenileme konusunda kredilere ulaşacak yapının oluşturulması gerek. Bugün ülkede ciddi şekilde yenilenmesi gereken kurumsal müşterinin araç parkı var. Bunlar hep ötelendi fakat şimdi de müşteri var, araç almak istiyor fakat finansman sağlayamıyor. O otomotiv sanayinin önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Türkiye’de kurumsal şirketlerde araçlar kendi öz malları değil, kiralıyorlar. Bunu da bir kiralama şirketi üzerinden yapıyorlar. Burada sorun tabi kiralama şirketi finansmana erişemediği için bu sefer operasyonu finanse edemiyor.”
Otomotiv sanayine EYLÜL dopingi
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Ocak-Eylül verilerini açıkladı. Eylül ayında toplam üretim yüzde 20,5 artarak 128 bin 872 adet olurken, toplam ihracat ise yüzde 27 artarak 96 bin 810 adet oldu. Aynı dönemde otomobil üretimi yüzde 25,0, ihracatı ise yüzde 60,1 arttı. Eylül ayındaki büyümenin etkisiyle yılın ilk 9 aylık döneminde toplam üretim yüzde 4 artarak 962 bin 18 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 9 ayına göre parelel bir seyir izleyen otomobil üretimi ise 571 bin 6 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 2 oranında artarken, otomobil ihracatı yüzde 1 geriledi. Bu dönemde, toplam ihracat 687 bin 966 adet, otomobil ihracatı ise 396 bin 604 adet düzeyinde gerçekleşti.
Yeni C-HR yatırımı mı?
JAPON Toyota'dan Sakarya fabrikasına ‘modernizasyon’ adı altında 7 milyar TL'lik yeni model ve batarya yatırımı geldi. Teşvik belgesi de alan yatırımla birlikte yılda 162 bin adet yeni nesil hibrit ve şarj edilebilir otomobil ile 44 bin adet batarya üretilecek. Üretilecek yeni modelin C-HR'in 2.nesli olması ve 2023’ün ikinci yarısında satışa sunulması bekleniyor. Geçen hafta Avustralya'da sızdırılmış patent görüntülerinden İngiliz Auto Express dergisi yeni C-HR’ın görsellerini oluşturdu.2.
2. çeyrekte geliyor
TOYOTA’nın bünyesindeki premium otomobil üreticisi Lexus, UX 300e’yi güncelleyerek daha iddialı bir elektrikli kompakt SUV haline getirdi. İlk kez iki yıl önce Lexus markasının ilk tam elektrikli modeli olarak tanıtılan UX 300e, kapsamlı güncellemelerin ardından yenilendi. UX 300e, Türkiye’de de 2023’ün ikinci çeyreğinde satışa sunulacak. UX 300e’de kullanılan yeni batarya sistemi ile menzil öncekine oranla yüzde 40 artarak 450 kilometreye çıktı. Araçta 72.8 kWh’lik batarya güncellemesinin yanı sıra UX 300e’nin gövdesinde ve şasisinde değişiklikler yapıldı.
En ucuz elektrikli otomobil geldi!
CITROEN, C4 modelinin %100 elektrikli versiyonu olan e-C4’ü 786 bin TL fiyatla Türkiye’de satışa sundu. 350 km menzile sahip e-C4 bu fiyatıyla 809 bin TL fiyata sahip Renault Zoe’yi geçerek Türkiye’nin en ucuz elektrikli modeli oldu. Citroen Türkiye, benzinli C4 ile aynı fiyata satışa sunduğu e-C4’te lansman dönemine özel olarak E-Şarj iş birliğiyle 1 yıllık ücretsiz enerji ve duvar tipi şarj cihazı (Wallbox) da hediye ediyor. Şu an 18 bayide satışa sunulan araçtan sınırlı sayıda gelmiş durumda. 100 kW hızlı şarj (DC) istasyonunda bataryalar 30 dakikada %80 dolarken, 10 dakikada 100 km menzil sunuyor.