Emre Özpeynirci
Ucuz otomobil umudumuzu bitirdiler!
Çin'den 300-400 bin TL'ye gelebilecek elektrikli otomobiller ek vergiyle 800 bin TL'yi aşıyor
Çin'de hem Çinli markalar hem de uluslarası markaların ürettiği elektrikli otomobillere %54'ü bulan ek vergi gelmesi, Türk halkının ucuz otomobil umudunu bitirdi. Normalde 350-400 bin TL'ye gelebilecek otomobiller ek vergiyle 800-900 bin TL'ye çıkınca, gelse bile şansı kalmadı.
MART ayında Togg'un rekabetçiliğini korumasına bağlı olarak Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ilave gümrük vergi getirilmesi, Türk halkının ucuz otomobil umudunu bitirdi. Çin'de üretilip Türkiye'ye 350-400 bin TL'den başlayan fiyatlara gelebilecek elektrikli otomobiller %54'i bulan ek vergiyle bir anda 800-900 bin TL bandına çıkınca markalar da ithalat planlarını gözden geçirmeye başladı.
ÇİN'DE ÜRETİLEN ROMAN
Getirilen ek verginin sadece Çinli markaları değil, maliyetleri düşürmek adına Çin'de üretim yapan uluslararası markaları da kapsaması sonucu planlar altüst oldu. Fransız Renault'un bünyesindeki Dacia'nın Avrupa'da satış rekorları kıran ilk elektrikli modeli Spring, ek vergiden nasibini alan modeller arasında yer alıyor. Hem Renault MAİS'i hem de Türk tüketicileri büyük beklentiye sokan bu küçük elektrikli, Çin'de üretildiği için ülkemizde avantajını kaybetti.
44 kW (65 bg) gücünde motora sahip yeni Extreme versiyonu normal şartlarda Türkiye'ye 400-500 bin TL arasında bir fiyatla gelebilecekken ek vergiyle muhtemelen 800 bin TL'nin üstünde olacak.
AVRUPA'DA 12-13 BİN EURO
Dacia Türkiye yetkilileri herşeye rağmen Spring'i temmuz sonunda Türkiye'ye getirmeye kararlı. Bu yıl için 2500 adetlik bir tedarik planlanmış ama yüksek fiyat etiketiyle şansı olur mu, aracı kullandıktan sonra inanın zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu araç herkesin ulaşabileceği bir fiyatta olması için Çin'de üretilip her türlü maliyet artırıcı özellikten arındırılmış. İşte bu sayede Avrupa'da teşviklerle 12-13 bin Euro fiyata satılıyor. Ama aracın Türkiye'de ek vergilerle 40 bin Euro'ya yaklaşması, şansını azaltıyor. Çünkü o fiyata çıkıldığında karşısına günümüz teknolojisine sahip çok daha büyük, çok daha etkili modeller çıkıyor.
Satılır ama bu fiyata marka imajını bozar
DACIA'nın yüzde 100 elektrikli ilk modeli Spring, 2 yıl rötar sonrası temmuz sonu Türkiye'de satışa sunulacak. Türkiye'ye sadece motor gücü 65 beygire (44 kW) yükselen yeni 'Extreme Electric 65' versiyonu ile gelecek küçük elektrikli otomobilin, outdoor görünümlü bu üst paketi mevcut Spring'den yaklaşık %10 daha pahalı. Extreme versiyon, ortalamada 220, şehir içinde ise 310 km menzile sahip. MAİS ve Dacia yetkilileri, büyük umut besledikleri bu küçük araca Çin'de üretildiği için ek vergi gelmesinin üzüntüsünü yaşıyor. Yurtdışından destek aldıklarını ama fiyatının daha önce hesapladıklarının çok üstünde olacağının da farkındalar. Şu an Türkiye'ye hangi otomobil gelse anında satıldığı için bu yıl 2500 adetlik kotalarının satılacağından şüphe yok ama bu fiyata bu otomobilin yükselen Dacia imajını bozacağı aşikar.
Spring yerine Twingo çok daha mantıklı
MAİS'in davetiyle gittiğimiz Viyana'daki uluslararası lansmanda Türkiye'ye gelecek elektrikli Spring'in yeni Extreme versiyonun test ettik. Fiyatı Avrupa'da teşvikle 12-13 bin Euro olduğu için gerek sahip olduğu teknoloji gerekse malzeme kalitesi ortalamanın çok altında kalan aracın Türkiye'de yüksek fiyatla ne kadar talep göreceği soru işareti. Bence bu sonuçla MAİS'in Spring yerine Avrupa'da üretilen elektrikli Renault Twingo'yu getirmesi daha başarılı sonuç verir. Avrupa'da Spring'den %15 pahalı olmasına rağmen Avrupa'da üretildiği için gümrük vergisi olmaması fiyatını 600-650 bin TL ile daha cazip hale getirebilir. MAİS yetkililerim tek endişesi Twingo'nun üretiminin yakın zamanda bitecek olması.
Ek vergi olmasa Çin'den 300 bin TL'ye geleceklerdi
TÜRKİYE'de yüksek ÖTV'den dolayı en ucuz otomobiilerin fiyatı ortalamada 600-700 bin TL'ye çıkarken, özellikle maaşlı çalışanların tek umudu düşük ÖTV'li (%10) küçük elektrikli modellerdi. Bu bağlamda başta BYD, Geely, Chery ve SAIC olmak üzere bir çok Çinli markanın 300 bin TL'den başlayan, 300-400 km'nin üzerinde menzilli otomobilleri gelecekti. Yine gelecektir ama ek vergiyle çıkacağı fiyat seviyesi yine ulaşılmaz olacak. Örneğim BYD'in Çin'de satışa sunduğu 405 km menzilli yeni Seagull (Martı) modeli ek vergi olmasa en fazla 350 bin TL'ye ülkemize gelebilirdi.