Emre Özpeynirci
Rekor satışlarla fabrikalar doldu!
Hem iç pazardaki rekor satışlar hem de ihracattaki artış Türk otomotiv sanayinde üretimin ilk çeyrekte yüzde 21 artarak 366 bin adede çıkmasını sağladı. Üretimdeki artıştan ziyade fabrikalardaki kapasite kullanımın oranlarının yüzde 74’e çıkması, otomotiv sanayini daha fazla umutlandırdı.
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının Ocak-Mart dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi hem iç pazardaki rekor satış hem de ihracatta yaşanan artışla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüyerek 366 bin 597 adede ulaştı. Aynı dönemde otomobil üretimi yüzde 34 artarak 222 bin 51 adet olurken, ticari araç üretimi ise yüzde 6 oranında artış gösterdi.
İÇ PAZAR VE İHRACAT ETKİSİ
Yılın ilk üç aylık döneminde toplam pazar ağır vasıtalar dahil yüzde 55 artarak 247 bin 904 adetlik rekor düzeye çıkarken, bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 50 oranında artış sağladı ve 175 bin 421 adet oldu. İlk 3 ayda otomotiv ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 13 artarak 253 bin 828 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarken, ticari araç ihracatı ise yüzde 4 oranında geriledi. Hem iç pazardaki rekor satış hem de ihracatta yaşanan artışla birlikte otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti.
BEKLENTİ YÜZDE 80
Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil +hafif ticari araç) yüzde 74, kamyon grubunda yüzde 90, otobüs-midibüs grubunda yüzde 43 ve traktörde yüzde 83 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle otomobil ve hafif ticari araç üretimindeki kapasite kullanımındaki artış dikkat çekici oldu. Geçen sene ilk 3 ayda yüzde 62 olan kapasite kullanımı yüzde 74’e çıkarken, 2019’ geçip, 2018 yılı ve öncesine yaklaştı. Rekor satışlar ve ihracatla kapasite kullanımının nisan sonunda yüzde 80’e çıkması bekleniyor. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Burada tabii sevindirici olan, kamyonda zaten yüksekti ama hem hafif araçlarda (otomobil+hafif ticari araç) hem otobüs, midibüs ve traktörde de Türk otomotiv sanayinin kapasite kullanım oranlarının çok olumlu yönde geliştiğini görüyoruz. Bu oranların daha da artacağını öngörüyoruz” dedi.
Otomotivin kg başına ihracatı 11,23 $’a çıktı
OTOMOTİV sanayinin kilogram başı ihracatının da ciddi şekilde arttığını kaydeden Cengiz Eroldu, “Bugün Türkiye’nin kg başına toplam ihracat tutarı 1.67 dolar. Otomotiv ana sanayinde bu rakam 11.23 dolara yükseldi. Yani 7 katı daha büyüğüz. Otomotivdeki bu durum Türkiye’nin ortalama ihracat kilogram değerini de etkiliyoruz. Herhalde yüzde 10-15 seviyesinde de bizim etkimiz var” açıklamasını yaptı.
Çinlileri yasaklamak yerine, üretime çekmeliyiz!
OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Çin'in ve Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan ticaret hacimleri ve ilişkilerini yan yana koyduklarını belirterek, “2020 yılında Çin’in Avrupa'yla olan otomobil ihracatı gayet mütevazi rakamlardayken, 2021 yılında Türkiye'ye paralel seviyeye geliyor, 2022 yılında da bizim önümüze geçiyor. Yani otomobilde bu kadar fark açılınca, ticari araçlar eklense bile Türkiye artık Avrupa Birliği'ne en yüksek ithalat yapan ülke olma konumunu kaybetmiş durumda” dedi. Çin'in bir üretim merkezi olarak kendi markalarıyla Avrupa Birliği pazarı açısından da önemli bir potansiyel yeni oyuncu olacağını belirten Eroldu şöyle devam etti:
REKABET YASAKLANMAMALI
“Bu hem Avrupa’daki üretimi etkiyecek hem de Türkiye için üretimde önemli bir rakip olacak. Bizim tabii otomobil sanayi olarak görüşümüz; rekabetin yasaklanması gibi bir şeyden çok Çinlilerin de gelip Türkiye'de üretim yapmasını sağlamamız lazım. Yani bunu yasaklayarak da bir yere gidemeyiz. Şu anda Avrupa’da Çinli markaların satışları çok yüksek değil. Avrupa'daki satışların büyük kısmı Avrupalı üreticilerin Çin’de yaptırdıkları araçlar. Ama şimdi bunun ikinci dalgası başlıyor. Yani Çinli arkalar Avrupa’ya giriyor. Bu hem bizi hem Avrupa’yı etkileyecek. Buna göre bir politika oluşturmaya ihtiyacımız var. Bunu da göz ardı edemeyiz.”
250 bin TL kaparo yatıran haziranda Austral’ı alacak
FRANSIZ Renault’un bugüne kadar ürettiği en yüksek donanımlı ve teknolojili araç olarak kabul edilen C-SUV sınıfındaki yeni modeli Austral, Türkiye’de 24 Nisan’dan itibaren ön siparişle satışa sunuluyor. Türkiye’de lansmana özel opsiyonlar hariç fiyatı 1.190.000 TL (sabit değil) olarak açıklanan model için 24 Nisan’dan itibaren yetkili satıcılara 250 bin TL kapora yatıracak ilk 500 kişi haziran ayından itibaren araçlarını teslim alacak. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı tarafından geliştirilen yeni nesil CMF-CD platformunu kullanan ilk Renault modeli olan Austral, 160 beygir gücünde 12V mild hybrid motoruyla satışa sunulacak.