Erhan Erkut
LGS bitti, Sıra Tercihlerde
Geçtiğimiz hafta sonu liselere giriş sınavı (LGS) yapıldı, yakında da adaylar lise tercihlerini yapacaklar.
Zor Sınav
LGS’den sonra sosyal medyada sınavın zorluğu üzerine epey mesaj gördüm. Herkesin hatırlaması gereken şey bu sınavın bir sıralama sınavı olduğu. Bir sıralama sınavının amacı öğrencileri olabildiğince ayrıştırmaktır. En kötü sıralama sınavı çok kolay olanıdır, çünkü böyle bir sınavdan binlerce aday tam puan alır. İstanbul Erkek Lisesi gibi en tepedeki okullara sadece tam puanlı öğrenciler başvurabilir ve kayıt için doğum günü gibi eğitimle ilgisi olmayan kriterler devreye girer. Sınav zor ise herkese zor. Buraya hiç takılmamak gerek.
Artan Eşİtsİzlİk
Pandemi süreci, eğitimdeki eşitsizliği artırdı. Özel okullardaki öğrencilerin çoğu az kayıpla eğitimlerine devam ederken dezavantajlı öğrencilerin eğitimi ciddi aksaklıklara uğradı. Bu eşitsizlikler sözde hakkaniyeti korumak için yapılan sıralama sınavı üzerinden, lise eğitiminde de artarak devam edebilir. Eğitimin hedeflerinden birisi sosyal mobiliteyi sağlamaktır. Geçmişte bunu başarabilen eğitim sistemimiz maalesef zamanla tam bir kast sistemine dönüştü. Artık sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı bir ailenin çocuğunun eğitimde başarı gösterebilmesi haber değeri taşıyor. Ülke olarak pandeminin yaralarını sarmaya çalışırken pandeminin eğitime vurduğu darbeyi yok saymak yerine telafi etmek için çaba göstermemiz gerek.
Lİse Eğİtİmİne Destek
LGS sonuçları açıklandıktan sonra aileler, çocuklarını puanlarına göre başarılı devlet liselerine, fen liselerine ya da özel okullara yerleştirebilmek için büyük bir çaba içine girecekler. Şimdiden konu ile ilgili herkesi uyarmak istiyorum. Liselerimizin ezici çoğunluğu çağı ıskalamış durumda. Neredeyse tamamı müfredat bazlı, öğretmen odaklı, içerik aktarmayı ve çoktan seçmeli sınavda başarıyı hedefleyen kurumlar. Durum böyle iken çocuğunuzun hangi liseye gideceği pek de önemli değil. Eğitimi mutlaka dışarıdan desteklemeniz gerekiyor. Öğrencilerin 21. Yüzyıl yetkinliklerinin gelişebilmesi için ders dışı etkinlikler, sivil toplum kuruluşları, stajlar, öğrenci kulüpleri, spor takımları, kitaplar ve geziler çok değerli.
Yetkİn Gençler Yetİştİrmek
Lise ve üniversite sisteminin geliştirmediği 21. Yüzyıl yetkinlikleri hakkında farkındalık yaratmak ve öğrencileri bu yetkinlikleri geliştirme yolculuğuna çıkarabilmek için kurgulamış olduğum “Yetkin Gençler” eğitiminin altıncı yılındayız. Erişebildiğimiz öğrenci sayısını artırabilmek için bu yıl bir eğitim kooperatifi oluşturduk ve Mehmet Zorlu Vakfı ile MEF Üniversitesi’nin desteği ile 3.000’e yakın kayıtlı öğrenciye ulaşacağız. Tüm eğitimlerimiz ücretsiz ve Yetkin Gençler YouTube kanalından herkese açık. Lise tercihi yapmaya çalışan tüm adaylara ve ailelere eğitimde sorumluluk ve inisiyatif almalarını ve bu fırsattan yararlanmalarını öneriyorum. Lise tercihi sanıldığı kadar önemli değil. Esas önemli olan öğrencilerin lisenin yanında ne yaptıkları.