Emre Özpeynirci
GELECEĞiMiZ ZORA GiRDi!
Pandemi döneminde birçok ülkede elektrikli ve otonom araç çalışmaları hızlanırken, Türkiye’de ise öncelik ayakta kalmak oldu. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, teknolojiye odaklanacak zaman bulamadıklarını söylerken, Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise, “Sıkıntı yaşayan sektörün geleceğe yatırım yapması iyice zora girdi” dedi.
“Türk tedarik sanayisi olarak yerli otomobilin ancak yüzde 30’unu karşılayabiliriz.” Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca’nın 2 yıl önce söylediği bu sözler çok ses getirmiş, sektörde uzun süre tartışılmıştı. Ama Kanca’nın haklılığı da zaman içinde net olarak anlaşılmıştı.
Sonuçta otomotiv endüstrisi devrim niteliğinde bir dönüşümün eşiğinde. Elektrikli araçlar dünya genelinde yaygınlaşıyor. Elektrikli araç dünyasındaki dönüşüm, lider ihracat sektörü otomotiv olan Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Ama 2 yıl önce olduğu gibi tedarik sanayimiz buna ne yazık ki hazır değil. Her ne kadar ana sanayimiz elektrikli ve hibrit modelleri ihracat ağırlıklı devreye sokmaya başlasa da, bu modeller için tedarik yurtdışından yapılıyor. Bu da Türk otomotiv sanayinin geleceği için oldukça endişe edilecek bir durum.
ÖNCELİK AYAKTA KALMAK
Aslında bunun farkında olan tedarik sanayi 2020’yi yeni teknolojiler ve elektrikli araç parçaları konusunda yatırım yılı ilan etmiş, bu konuda hazırlıklara başlamıştı. Ama pandemiyle birlikte tüm planlar bir tarafa bırakılarak öncelikle ayakta kalmak amaçlandı. Hem TAYSAD Başkanı Alper Kanca hem de Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı bu konuda çok net konuştu. Alper Kanca, pandemi döneminde teknolojiye odaklanacak zaman ve imkan bulamadıklarını söylerken, Kemal Yazıcı ise şu önemli açıklamayı yaptı:
TÜRKİYE NEGATİF ETKİLENDİ
“Pandemi öncesinde Türk otomotiv sektörünün en büyük problemini değişen ve hızla hayatımıza girmekte olan elektrikli ve otonom araçlarda kullanılan yeni teknolojilere uyum sağlamak olarak görüyorduk. Avrupa, Amerika, Çin ve Japonya pandemi döneminde elektrikli ve otonom araç çalışmalarına ağırlık verirken biz daha çok salgının olumsuz etkilerinden korunmaya çalıştık. Yani yeni teknolojilere hazırlık anlamında ülke olarak bu dönemde negatif etkilendik. Bir taraftan yalın üretim ve dijital dönüşüm için üretim proseslerimize ve diğer taraftan Ar-Ge’ye yatırım yapmamız gerekiyor. Düşen üretim rakamları nedeniyle sıkıntı yaşayan sektörün bu alanlarda geleceğe yatırım yapmasının iyice zora girdiğini söyleyebiliriz.”
2-3 yıl sonra yeni yatırım gelir mi?
“Bırakın bugünü, 2-3 yıl sonra Türkiye’ye yeni modellerin gelmesi için hazır mıyız?” sorusunu soran TAYSAD Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı, “Yani elektrikli araçlara yönelik teknoloji seviyemiz, yetkin insan kaynağımız, tedarik sanayinin gücü yeterli mi? Biz ülke olarak biraz daha bunları düşünüp bunlara hazırlanmalıyız. Hükümetin de tedarikçilerin de, ana sanayinin de böyle bakması lazım. Beraber el ele vererek 2-3 yıl sonra verilecek yeni yatırım veya yeni model kararlarının bizim lehimize verilmesi için uygun ortamı hazırlamalıyız” değerlendirmesini yaptı.
1.5 milyar Euro’luk Volkswagen kaybı!
VOLKSWAGEN’in Türkiye’de yeni fabrika kurmaktan vazgeçmesine ilişkin olarak ise Alper Kanca, “Ben de olsam böyle sıkıntılı, piyasanın bu kadar daraldığı, adetlerin bu kadar düştüğü bir dönemde yeni bir fabrika kurma konusunda zor karar veririm hatta vermem” yorumunu yaparken, Kemal Yazıcı ise, “Bu dönemde, hiçbir politik etki altında kalmadan, yeni bir yatırım kararını biz veriyor olsak biz de aynı kararı veririz” dedi. Kemal Yazıcı, böyle bir yatırımın Türk tedarik sanayiine getireceği yıllık ilave cironun yaklaşık 1.5 milyar Euro civarında olacağını da sözlerine ekledi.
Pandemi etkisi 25 milyar TL
KEMAL Yazıcı, ocak-ekim döneminde tedarik sanayisinde yaşanan ihracat kaybının 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini yani ihracatta yüzde 15,3’lük bir daralma yaşandığını söyledi. Yazıcı, “Yıl sonunda tedarik sanayisinin ulaşacağı ihracat hacminin 9 milyar dolar ve toplam ihracat kaybımızın 1,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Buna göre, tedarik sanayisinin ciro kaybı 2020 yılında toplam 3,4 milyar dolar civarında yani 25 milyar TL civarında olacak. Bu rakam bizim için büyük bir kayıp” diye konuştu.
5 ülke için algı çalışması başlattık
ALPER Kanca, şu an ana gündem maddelerinin pandemi olduğunu ancak işler düzelip, bir gün yine büyük projelere konuşulacağından yola çıkarak algı çalışması başlattıklarını belirterek, “Bu sene Almanya, Fransa, İngiltere, bir sonraki sene ise İtalya ve ABD’ye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sosyal medyadan basın açıklamalarına, gazete eklerinden dergilere röportajlara kadar büyük bir paket üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Almanya tarafında iyi çalışmalarımız var. Türkiye’nin avantajlarını, Türkiye’nin imkanlarını anlatmak istiyoruz. Sadece günü kurtarmaya çalışmıyoruz. 2 sene sonra VW yatırımla ilgili tekrar bir karar verilmesi gerektiğinde ortamı biraz daha bugünden hazırlamak istiyoruz” dedi.