Emre Özpeynirci
Dizelin ölüm tarihi 2025!
Avrupa’da emisyon sınırlamasına bağlı elektrikli otomobil atağı hızlanırken, bir çok marka 2025 ila 2030 arasında önce dizel, ardından benzinli otomobil üretimini bitirerek tamamen elektrikli araç üretimine döneceğini açıkladı.
BUNDAN 5 yıl önce Türkiye’de satılan dizel otomobillerin payı %61.5, Avrupa’da ise %49.2 iken, ABD’de de yaşanan dizel skandalı ve Avrupa’daki gelişmeleri görüp, “dizel ölüyor mu?” başlıklı analizim, bir çok kesim tarafından tepkiyle karşılaşmış, bir çok kişi tarafından da, “dizel düşmanı” ilan edilmiştim. 2020 yılına geldiğimizde Avrupa’da dizelin payı %26.15’e inerken, Türkiye’de ise %39.47’ye kadar geriledi. Düşünün Türkiye’de 2021 yılının ilk 2 ayında bu oran %27’e kadar düştü. Artık kimse, “Dizel ölüyor mu?” diye sormuyor çünkü Avrupa’da artık 2025’ten itibaren dizelin ve ardından benzinli araçların öleceği resmi olarak açıklandı.
BİR ÇOK MARKA ÜRETMİYOR
Kuşkusuz dizeldeki bu gelişme Avrupa’daki ‘yeşil mutabakat’ ve buna bağlı emisyon sınırlamasının etkisiyle hızla gelişti. Emisyon sınırını tutturamamaları halinde büyük cezalarla karşı karşıya kalacak markalar, son 2 yılda elektrikli otomobil atağına kalkarken, devletlerin de desteğiyle elektrikli ve hibrit araçların payını hızla artırdı. Şu anda birçok marka hali hazırda dizel üretimini bitirip, birçok modelde dizel seçeneği ortadan kalkarken, birçok marka da, önümüzdeki 5 ila 10 yıllık dönem içinde sadece dizel değil içten yanmalı tüm motorların üretimini bitireceğini, tüm modellerinin elektrikli olacağını açıkladı.
KİMLER NE AÇIKLADI?
Geçen hafta son olarak İsveçli Volvo, 2030 yılına kadar hibrit de dahil tüm içten yanmalı motorlara sahip araçların üretimini bitireceğini açıklarken, 2030 yılında tüm modellerinin yüzde 100 elektrikli olacağını açıkladı. Volvo bu bağlamda yüzde 100 elektrikli XC40 modelinden sonra ikinci elektrikli modeli C40’ı da vitrine çıkardı.
Aynı şekilde Ford da, kısa süre önce 1 milyar dolarlık yatırımla Köln fabrikasını elektrikli araç üretim merkezi haline getireceğini açıklayarak, Avrupa’da 2026 yılından itibaren tüm modellerinin şarjlı hibrit veya yüzde 100 elektrikli olacağını, 2030’dan itibaren ise tümünün yüzde 100 elektrikli olacağını açıkladı.
Jaguar ve Land Rover da kısa süre önce elektrikli otomobiller konusunda radikal kararlarını açıkladı. Jaguar, 2025’ten itibaren tamamen elektrikli otomobil markası olacağını açıklarken, Land Rover ise 5 yıl içinde 6 yüzde 100 elektrikli otomobili piyasaya sunacağını söyledi.
Hemen hemen tüm markalar portföylerinin büyük kısmını elektrikli modeller olacağını açıklarken, Volkswagen Grubu 2030’da satışlarının yüzde 70’inin yüzde 100 elektrikli otomobillerden oluşacağını duyurdu. Alman grup elektrikli otomobillere 35 milyar Euro yatırım yapacağını duyururken, 2030 yılına kadar 70 modeli piyasaya sunacağını açıkladı..
Fiat Chrysler (FCA) ile PSA Grubu’nun birleşmesiyle bu yılın başında doğan Stellantis’te elektrik konusunda atağa kalkıyor. Stellantis CEO’su Carlos Tavares, bünyelerinde yer alan 14 markanın tüm modellerinin 2025’e kadar elektrikli veya hibrit versiyonlarının pazara sunmayı planladıklarını açıkladı.
Dizeli ilk Toyota bitirdi
DİZEL otomobil satışına son veren ilk marka Japon Toyota oldu. Toyota 2019’dan bu yana satışa sunduğu bütün modellerinde dizel motor seçeneği sunmuyor. Ardından Subaru bu kararı açıkladı. 2021’de Avrupa’da dizel motor seçeneğini kaldırma kararı alan Honda, Türkiye’de erken davrandı. Türkiye’de Civic başta olmak üzere tüm modellerde dizel motor satışına son verdi. Japon Nissan da dizel üretimini bitireceğini söyleyen markalardan biri. Volkswagen, Golf ve Passat gibi birçok modelinde dizel seçeneği sunmuyor. Seat ve Citroen’in de bir çok modelinde artık dizel yok.
HİBRİTİN PAYI YÜKSELİYOR
2021 yılının Ocak ve Şubat aylarında Türkiye otomobil pazarında dizelin payı yüzde 27.4’e gerilerken, hibrit otomobillerin toplam pazardan aldıkları pay ise yüzde 8,7 seviyesine yükseldi. Türkiye pazarında her 100 hibrit aracın 90’ı Toyota logosunu taşırken, yılın ilk ayında satışı yapılan 7 bin 442 Corolla modelinin de 3 bin 526 adet ile yüzde 47’si hibrit versiyon olarak kayıtlara yansıdı.
Kullanılmış pillerle
50 dükkana elektrik
AUDI, elektrikli modellerinde kullanılan batarya modüllerini, ömürlerini tamamladıktan sonra değerlendirecek yeni bir kullanım alanı oluşturuyor. Audi Çevre Vakfı ve Nunam şirketinin işbirliğinde Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletinde, kullanılmış malzemelerden imal edilen bir enerji depolama sistemi prototipini test etmeye başladı. Uygulamanın ilk sonuçlarında, kullanılmış iki batarya modülüyle, bir haftadan çok az bir süre boyunca yaklaşık 50 küçük dükkanın elektrik enerjisi sağlandı.