Uğur Ergan
Ceren Çağlar'ın görsel hikayeleri
Ceren Çağlar, son dönemde genç kuşak kadın ressamlar arasında öne çıkan bir isim. Soyut eserlerinde kimi zaman figüratif çalışmalara da yer veren sanatçı, imgelerin geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmasına referans olan anlayıştan hareket ediyor.
Bazen yazılı basından seçilmiş kelimelerin, sahaflardan toplanılmış eski kitaplardan bulunup ortaya çıkarılan malzemelerin, bazen de sokakların görünen yerlerine asılmış poster ve pankartlar ile dağıtılan el ilanlarının kolaj tekniğiyle yapılan çalışmalarına da dahil olduğunu söyleyen Çağlar, sanatı üzerine yaptığımız sohbette, eserleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verirken, günlük yaşamın sanatına etkisini şöyle anlattı:
“Günlük yaşam, sonsuz bir üreticiye dönüşerek resimlerimde görsel hikayeler halini alır. Bu dönüşüm bir yandan gündelik rutinimizi yansıtmaya çalışırken, diğer yandan da yeni hikayeler oluşturmama yardımcı olurlar. Çalışmalarım bir anlamda günlük yaşamın akışı ve kendi özerkliği içinde yeni bir anlatıma dönüşür. Teknolojik veya kültürel gelişmelere göre biçimlenen kent olgusunun sunduğu görseller karşısında ve yaşanan toplumsal olaylar doğrultusunda değişen günlük yaşam, üretim sürecime dahil olmakta ve dönemsel olarak değişen bu imgeler birbirinden ayrı hikayeler oluşturarak yüzey üzerinde kendilerini dışa vurur. Bu bakış açısı aynı zamanda bana ilerisi için sayısız hikayeler üretme imkanı da sağlar. Bundan dolayı estetik kaygılar bu hikayelerin üretilmesi sürecinde ikinci planda kalır çoğunlukla. Farklı kültürel kodları keşfetmek ve araştırmak, onları bu hikayelerin içine taşımak asıl amaçtır. Kültürel çevre ve farklı yaşam alanları beraberinde farklı sorunları ve plastik eser kaygısını da beraberinde getirmekte. Tıpkı 20. yüzyılın başlarında dünyaca ünlü kadın tiyatro sanatçısı Sarah Bernhardt’ın söylediği gibi yaşam yaşamı doğuruyor, enerji enerjiyi yaratıyor. İnsan kendini harcayarak zenginleştiriyor. Ben de ürettikçe hem kendimi, hem de sanatımı zenginleştirip, çeşitlendiriyorum.”
SANATINDA AVUSTURYA FAKTÖRÜ
Ceren Çağlar’ın akademik kariyerine baktığımızda, Türkiye’de lisans ve yüksek lisans sonrası öğreniminde Avusturya’nın öne çıktığını görüyoruz. Ankara doğumlu sanatçı orta öğreniminden sonra 2010 yılında girdiği Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Prof. Dr. Tansel Türkdoğan atölyesinden mezun olmuş. Yine aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Anasanat Dalı’nda 2013’de yüksek lisans eğitimini tamamlamış. Çağlar’ın lisans ve lisansüstü eğitiminde gösterdiği başarı, Avusturya Eğitim, Kültür ve Sanat Bakanlığı tarafından da kabul görmüş. Sanatçı yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2013’de burs alarak davet edildiği Avusturya’da Artist in Residence BMUKK programındaki karma sergiye katıldıktan sonra, 2014’de de yine burslu olarak Air-Artist in Residence in Krems an der Donau programına kabul edilerek ikinci uluslararası kişisel sergisini açmış. 2018–2019 yıllarında Viyana Uygulamalı Sanat Akademisi Yerleşkesi’nde yapılan karma sergiye de katılan sanatçının bazı eserleri akademinin koleksiyonuna alınmış. Çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdüren Çağlar’ın yerli ve yabancı koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunuyor.