Puff Daddy Alemi

Yargıç Andrew Carter, efsane rapçiyi hapse yolladı. PD 50 milyon dolar kefaletle serbest kalmak istedi. Reddedildi. Kolay değil. Hip-hop kralı 54 yaşında deliğe tıkıldı. Suçlamaları reddediyor. İthamlar devedişi: Haraç toplama, zorla seks ticareti, fuhuşa sürükleme. Hüküm giyerse en az 15 yıl.

Peki ABD gibi masumiyet karinesine önem verilen bir yerde PD neden tutuksuz yargılanmaz? Birincisi kaçar. İkincisi mağdurlara baskı yapar.

1 milyar doları olan birini 15 sene hapse tıkmaya kalkarsanız, ABD’yi terk eder. Bir daha da dönmez. PD’yi buruşuk bej renkli hapishane üniformasıyla bedbaht halde gören yargıç da tam olarak böyle düşündü.

Trump da yargılamalardan paçayı sıyıramasaydı kaçacaktı. Uyanık tüccar, kendine Fransız Riviera’sını seçmiş. B planı oydu. Hala o. Yargılamalar sürüyor. Hüküm giyerse Önce Amerika lafları bitecek. Önce Fransa safhası başlayacak.

Peki PD nasıl kaçar? ABD, PD’nin pasaportunu iptal ederse sıkışmaz mı? Elbette sıkışmaz. Bugün İspanya’dan Portekiz’e Yunanistan’dan Macaristan’a 250 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla altın vize imkânı var. Haymatlos olmaz. Sıradan bir vatandaş için bile bu imkanlar varken, PD Amerikan pasaportu olmadan da başını sokacak bir dam bulur. Sulh yargıcı da bu riski gördü. Tutukluluk halini devam ettirdi.

PD sıradan biri değil. Şov sektöründe etkili küresel bir yıldız. Bu gücünü suiistimal edebilir. Mağdurları sindirebilir. Onları caydırabilir. Parayla “satın alabilir”. İddianamenin şakası yok:

Müzik faaliyetlerinin yanı sıra, seks ticareti, fuhuş amacıyla eyaletler arası taşımacılık, fuhuşa zorlama-teşvik, uyuşturucu suçları, insan kaçırma, kundaklama, rüşvet, adaleti engelleme

Polis, Los Angeles’taki malikanesini bastı. 1000’den fazla bebe yağı şişesi buldu. Bunlar seks partilerinde kullanılıyor. Alan razı veren razıysa suç değil. Hikâye, razı değilim ya da razı değildim denilen noktada başlıyor.

cassandra-ventura-puff-daddy.jpeg

ABD’nin dört bir yanından 100’den fazla kadın ve erkek, rap ikonuna dava açtı. Suçlamalar tecavüz ve cinsel istismar odaklı.

PD kendine bir de dişli muarız edinmiş. Teksaslı Avukat Tony Buzbee sansasyonel davaları seven biri. BP'nin Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı, Amerikan futbolu oyuncusu Deshaun Watson’a karşı açılan benzer cinsel taciz davalarında mağdur tarafındaydı. Yani hem deneyimli hem şerbetli hem de hırslı biri. Avukatlık haricinde bir dolu ticari işi var. 2019’da Houston’dan belediye başkan adayı olup kaybetti.

Şimdi PD davasının epey peşine düşmüş görünüyor. 50’ye yakın mağdurdan vekalet toplamış. Bu davaları belli ki isim yapmak için kullanıyor. Dedim ya Buzbee kolay lokma değil. Sırf bu iş için bir telefon hattı kurdu. PD’nin geçmişteki tüm mağdurlarına çağrı yaptı. Yardım hattı, 24 saatte 12 bin çağrı aldı. Bu telefon konuşmaları kaydedildi. Dava dosyasına girdi. PD’nin işi Buzzbee’yle pek kolay değil ama atlatacaktır.

whatsapp-image-2024-10-11-at-14-34-20.jpeg

Gemiyi ilk fareler terk eder. Dost kara günde belli olur. PD’nin iyi gün dostları kendisini terk etmeye başladı. Birçok arkadaşı sosyal medyadan beraber göründüğü postları sildi.

PD, şov dünyasında etkili bir ismin akıl hocası. Justin Bieber’a 15 yaşından beri mentörlük yapıyor. Ona “hayatı öğretiyor”. Kendi yaşam tarzına alıştırıyor. Ortak müzik çalışmaları yapıyor. Fakat o da ne? Gemiyi Justin de terketti. Hocasıyla tüm ilişkilerini kesiverdi. Onunla artık hiçbir şey yapmak istemediğini söyledi.

Justin, şu sıralar eşi Hailey Bieber’la 2 ay önce doğan ilk çocuklarının doğumunu kutluyor. Justin, “ben aile babasıyım beni karıştırmayın” diyor. Instagram paylaşımlarını kesti. Düşük profille ilerliyor. Fırtınayı atlatmak istiyor.

Peki bu iş nasıl başladı? Kadınlardan korkulur. PD, eski sevgilisini delirtti. İkili 2007 yılında ilişkiye başladı. 11 yıl sürdü. R&B şarkıcısı Cassandra Ventura ilişki bitince rapçiye dava açtı: Şiddetli tacizde bulundu, tecavüz etti.

Kasım 2023’te PD’ye ilk dava açan oydu. Bu iş pek büyümedi. Dava açıldıktan bir gün sonra PD, eski sevgilisine para ödedi. Miktar açıklanmadı. Cassandra parayı aldı. PD, masumiyet karinesini bozmadı ama kartopu efekti yarattı. Diğer davaları tetikledi. İddialar çığ gibi büyüdü.

Cassie, PD’yle olan deneyimlerini anlattı. PD ona uyuşturucu vermiş, tecavüz etmiş, dövmüş, fahişelerle seks yapmaya zorlamıştı. Hatta cinsel aktivitelerini filme almıştı. 2016’da Los Angeles’taki bir otelin kamera kayıtları, Cassy’i doğruluyordu. Rapçi, videoda sevgilisinin suratını yumrukluyor. Cassie yere yığılıyor. PD, tekmelemeye başlıyor. Yerde sürüklüyor. Yüzüne bir vazo fırlatıyor.

İddialar korkunç. Ama şaşırtıcı değil. PD’ye ilişkin söylentiler uzun zamandır vardı. Bu alanda yalnız da değil. Şöhretli sanatçılar uzun yıllar bu kara düzeni sürdürebiliyor. Bill Cosby, R. Kelly, Harvey Weinstein benzer yollardan gitti. Gittiler de ne oldu? Neticede popülariteleri zedelenmedi. İşlerine halel gelmedi.

Trump gibi bir figürün ciddi bir başkan alternatifi olduğu bir toplumdan farklı bir şey de beklememek gerekir. Adam Mckay’in 2021 tarihli Don’t Look Up (Yukarıya Bakma) filmi toplumun duyarsızlığını hatta şuursuzluğunu anlatan önemli bir örnek.

dont-look-up.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Efe Sıvış Arşivi