Victoria’s Secret Çökerken

Anılarımız değerli. Herkes nostalji sever. Efsane defile geçen salı geri döndü. Satışlar 3 yıldır düşüyor. Hissedarlar mutsuz. Külot-sütyen satmak için dev kanatlı kadınlara ihtiyaç vardı. Melekler yardıma koştu. Tabii ücreti mukabilinde. Modeller o geceden yaklaşık 20 bin dolar aldı.

Perde 6 yıl sonra açıldı. New York’taydı. Brooklyn Tersanesi’nde dev bir depoda yapıldı. Nostaljinin kralını 78’lik Cher yaptı. Believe ve Strong Enough’ı söyledi. Şov ilk kez dijitaldeydi. Amazon Prime’da gösterildi. Youtube videosu 20 milyon 776 bin izlendi. Videonun altına kim bilir ne yorumlar yazılırdı. Hiçbirini göremedik. Çünkü yayın yorumlara kapatıldı. Büyük eğlence olurdu.

Podyumdaki ilk melek Gigi Hadid’di. İpek askılı elbisesi pembe elbisesiyle Barbie tonlarındaydı. Masumdu. Kardeşi Bella Hadid daha şuh ve ateşliydi. Kırmızı iç çamaşırlarının üstüne ombre tüylü bir kaban çekti.

whatsapp-image-2024-10-19-at-13-27-01.jpegGigi Hadid

Adriana Lima VS podyumuna en çok çıkmış modeldi. Hala öyle. Kendi rekorunu kırdı. 2018’de emekli oldu. 43’ünde tekrar yürüdü. Endişe yok. Hala fit, hala güzel.

Defilede 3 yenilik vardı. İç çamaşırları eş zamanlı Amazon ve VS internet sitesinde satıldı. Bu yazıda bahsedeceğim tüm ürünler VS Türkiye sitesinde satışta. Diğer yenilik trans modellerdi, Alex Consani ve Valentina Sampaio ilk oldu. Üçüncü yenilik podyumdaki Çinli modeldi.

Podyumda görünen ilk esmer Imaan Hammam’dı. 28 yaşındaki Arap kökenli Hollandalı model, dantelli balkonet bir sütyen giydi. 2 bin 250 liradan fiyatlandı. Aynı mankenin dantelli Brazilian külodu 900 liradan çıktı.

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/wicked-desteksiz-dantelli-balkonet-sut-1b1-8a.jpgImaan Hammam

Modellerin çok zayıf olması yıllardır rahatsızlık yaratmıştı. Çözüm Ashley Graham’di. Graham VS podyumuna ilk kez çıktı. 2016’da Sports Illustrated Swimsuit Issue kapağındaydı. Vogue’a da kapak oldu. Kel erkekler için Bruce Wills neyse, kilolu kadınlar için Ashley oydu. Giydiği dantelli klasik toparlayıcı demi sütyen 3 bin 400 liradan fiyatlandı.

Aynı kontenjandan diğer model Tyra Banks’di. Banks, emeklilik keyfini bu şov için bozdu. En son 2005’te VS podyumundaydı. Üzerindeki VSX Balkonet Catsuit 4 bin 800 lira. Gecelere özel değil, günlük hayatta da kullanılabilir. Blazer ya da düğmeli gömleklerle kombinlenebilir.

Bana kalırsa bu çok önemli. Kadınlar, VS ürünlerini sadece mahrem ortamda partnerleriyle paylaşmamalı ya da kendilerine saklamamalı. Kadınlar dışarıya çıktıklarında bu ürünleri kullanabilmeli, hayatlarına dahil edebilmeli.

Bana kalırsa bu çok önemli. Kadınlar, VS ürünlerini sadece mahrem ortamda partnerleriyle paylaşmamalı ya da kendilerine saklamamalı. Kadınlar dışarıya çıktıklarında bu ürünleri kullanabilmeli, hayatlarına dahil edebilmeli.

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/twinkle-dantelli-klasik-toparlayici-de--9e4f-.jpgAshley Graham

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/vsx-elevate-balkonet-catsuit-9-8d8b.jpgTyra Banks

Çin yükseliyor. BRICS şahlanıyor. Şanghay 5’lisi güçleniyor. Artık devir değişti. E tabi VS de değişti. Liu Wen, Çin’in ilk süper modeli. 36 yaşında. VS podyumuna çıkan ilk Çinli. Forbes’un en çok kazanan modeller listesinde. Asya’da Estée Lauder ürünlerinin yüzü. 3 kez Vogue’a kapak oldu.

resim1.jpg

Liu Wen

90’ların yıldızı Kate Moss da oradaydı. Yetmedi. Kızı Lila da dün sahnedeydi. Moss’un üstündeki gül dantelli uzun gecelik 7 bin 120 liradan satışta. Romantik, dramatik, şeffaf ve masum. Makinede yıkanabilir.

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/gul-dantelli-uzun-gecelik-d-8664.jpgKate Moss

Gece çok renkli. Bir de first lady’miz var. Türkiye’yi hiç sevememiş, AB üyelik sürecimizi en az bizim kadar sabote etmiş Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’nin dantelli Brazilian külodu 900 liradan satışta. 56 yaşında, oldukça formda.

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/dantelli-brazilian-kulot-2-e789.jpgCarla Bruni

VS podyumuna bir başka dönüşü Candice Swanepoe yaptı. 2 çocuk annesi Candice, Tropic of C isimli mayo markasını kurdu. Türkiye’de Luisaviaroma sitesinde satılıyor. Ticaretin yanında modelliğe devam. Giydiği transparan ışıltılı demi sütyen “çok seksi” ibaresiyle satışta. 3 bin 400 lira.

Askılarda ve kaplarda elmas görünümlü taşlar var. Yalnızca partner için tasarlanmamış. Özel bir davette blazer ya da bluz altından gösterilecek şekilde giyilebilir. Şık hareket.

https://static.ticimax.cloud/38850/uploads/urunresimleri/buyuk/transparan-isiltili-demi-sutyen-f65dcb.jpgCandice Swanepoe

Peki şimdi ne oldu? VS’nin başı dertteydi. Şirket, modellerin beden ölçülerinde çeşitliliğe direndi. Agent Provocateur gibi gözden düştü. Markanın değeri 28 milyar dolarlardan 1 milyar dolara geriledi. 1995’te popüler kültürün rüzgârı VS’nin arkasındaydı. Genç kızlar için Kendall Jenner, Karlie Kloss gibi görünmek çekiciydi. Artık değil. Rahatsız edici zayıflıklara, gerçekçi olmayan iç çamaşırlarına sığabilmek için aç kalmak artık pek kimseyi cezbetmiyor.

VS’nin eski pazarlama müdürü Ed Razek 2018’de Vogua’a şöyle dedi:

“Büyük beden modellerden melek olamaz.”

Çok büyük hataydı. Tepkiler çığ oldu. Defileler durdu. Boşluğu dolduranlar çıktı. Rihanna duruma uyandı. Kurduğu iç çamaşırı markası Savage Fenty, her bedene uygun, uygun fiyatlı rahat tasarımlar yaptı. Kimsenin canını sıkmadı. Açlıkla terbiye etmedi. Reklamlarında her bedenden model kullandı. VS bu gerçekleri göremeyecek bir miyopluk sergiliyor. VS’nin kataloğunda en büyük beden 40DDD sütyen. Hal böyleyken Savage Fenty 46G’ye kadar gidiyor.

VS 6 yıldır ortada yoktu. Geri dönüşünde gerekli dersleri almış mı? Bu defileye bakınca almadığı görülüyor. Modellerin arasında 3-5 büyük bedenli serpiştirmek, 2 transeksüel katıştırmakla sorun çözülmüyor. İş görülmüyor. Podyumun geneli halen çok zayıf. Büyük bedenli modellere söyleyeceğim bir şey yok. Yine de ekseriyet bir deri bir kemik. VS, aynı ekolü desteklemeye devam ediyor. Geçen geceki şovun olumlu yanı şu. O mesaj net. Yalan yok. VS’nin yaş takıntısı bitmiş. Maria Claire’in başlığı da bunu doğruluyor: “Orta yaş seksidir.”

Bilimsel Aesthetic Surgery Journal'da yayınlanan 2020 tarihli makalenin başlığı "Unattainable Standards of Beauty: Temporal Trends of Victoria’s Secret Models from 1995 to 2018".

Yani "Ulaşılamaz Güzellik Standartları: 1995'ten 2018'e Victoria's Secret Modellerinin Geçici Trendleri".

5 plastik cerrahi doktorunun ulaştığı sonuç şu: VS, ortalama bir Amerikalı kadının özelliklerinden sürekli uzaklaşıyor. Bu durum vücut şekillendirmeye ve estetik cerrahiye olan talebi artırıyor.

Podyum ortalamasının daha normal bedenlere gelmediği bir dünyada VS var olamayacak. Yalandan dokunuşlarla bu gerçekten kaçmak, imparatorluğun çöküşünü önlemeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Efe Sıvış Arşivi