Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

ÖTV otomotivde hız mı kesti?

Nisan ayından itibaren otomotiv sektörü için işler terse dönerken, maliyenin bütçede önemli yer tutan ÖTV tahsilatı da hızla düşüyor. 2023 yılı nisan ayında tüm vergi gelirleri içinde otomotivden alınan ÖTV’nin payı %12,2 iken 2024 yılında bu oran %6,5’a kadar geriledi. Umalım da maliye gelirini artırmak için faturayı yine tüketiciye kesmesin

.

Maliyenin otomotivden aldığı ÖTV’nin vergi gelirleri içindeki payı %12,2’den 6,5’e indi

2023 yılında rekorlar kıran, 2024 yılının ik 3 ayına da rekor satışla başlayan otomotiv sektöründe işler beklendiği gibi nisan ayından itibaren terse dönmeye başladı. Nisan ayında %22,3 düşerek tam 20 ay sonra ilk daralmayı yaşayan otomotiv sektörü için mayıs ayı da iyi gitmiyor. Mayıs ayında şu ana kadar görüntü toplam pazarın, uzun bayram tatilinin yaşandığı nisandaki 75 bin adedi bile zor göreceği yönünde. Yani sektör yetkilileri eğer şartlar değişmeze 75 bin adedin bile iyi rakam olduğunu söylüyor. Bu da geçtiğimiz yıla göre yüzde 35’ten fazla bir daralma anlamına geliyor. Yani pazarda ciddi bir yavaşlama söz konusu. Sektör yetkilileri mayıs ayının zor bir ay olduğunu ama gelecek ayların çok daha zor olacağı konusundan hemfikir.

Sektör düğüm oldu

7 Temmuz’da yürürlüğe girecek GSR’ın (Genel Güvenlik Yönetmeliği) etkisiyle, ellerinde stokları olanlar o zamana kadar satabilmek adına kampanyaları devreye soksa da, bu pek de hareket getirmemiş gibi. Çünkü tüketici nasılsa 7 Temmuz’a kadar daha fazla kampanya, daha fazla indirim olur diye düşünüyor. İşin kötü tarafı kampanyalar artıkça da, bu kez ikinci el daha fazla kitleniyor. Yani sektör tam anlamıyla düğüm olmuş durumda. Sektör açısından işlerin zora girmesi, maliye cephesinde de kayıpları beraberinde getiriyor. Toplam vergi gelirleri içinde en büyük paya sahip otomotivden tahsil edilen ÖTV geliri ilk 4 ay sonunda hızla düşmeye başladı. İlk 3 ayda otomotiv satışları rekor kırarken özellikle ÖTV muafiyetli araçların payının artmasıyla, maliyenin gelirinde önemli bir düşüş yaşanırken, nisan ayında pazarın daralmaya başlamasıyla bu kayıplar artmaya başladı.

ÖTV tahsilatı düşüyor

Sonuç olarak maliyenin otomotiv sektöründen tahsil ettiği ÖTV geliri nisan ayında artsa da hem bütçe içindeki payı hem de hedef gerçekleşme oranı düşüşe geçti. Nisan ayında otomotivden tahsil edilen ÖTV geliri %12,5 artışla 31,8 milyar TL’ye çıkarken, ilk 4 ay sonunda ise %51,2 artışla 136,2 milyar TL’yi aştı. Buna karşın Nisan 2023’te tüm vergi gelirleri içinde otomotivden tahsil edilen ÖTV’nin payı %12,2 iken, Nisan 2024’te bu pay %6,5’e kadar indi. İlk 4 ay sonuna baktığımızda ise tüm vergi gelirleri içinde otomotivden alınan ÖTV’nin payı, 2023 yılında %10,4 iken 2024 yılına geldiğimizde %7,4 seviyesine geriledi. Daha da önemlisi 2023 yılının ilk 4 ayında yapılan ÖTV tahsilatı bütçe hedefinin %44,2 seviyesinde iken bugün %27,4 seviyesine gerilemiş durumda.

otv-tablo.jpg

Umalım da fatura yine tüketiciye kesilmesin

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, maliyenin otomotivden aldığı ÖTV tahsilatı artsa da hem bütçe içindeki payı hem de hedef gerçekleşme oranının düşüşte olduğunu belirterek, “İlk 4 ay sonunda tüm vergi gelirleri içinde otomotivden alınan ÖTV’nin payı geçen seneki yüzde 10,4 seviyesinden 2024 yılında %7,4 seviyesine gerilemiş. Yine aynı şekilde bütçe hedefi içindeki payı düşüyor. 2023 yılının ilk 4 ayında yapılan ÖTV tahsilatı bütçe hedefinin %44,2 seviyesinde iken, bugün %27,4 seviyesinde. Bugün en ucuz otomobilden bile %80 ÖTV alınırken, umalım da fatura yine tüketiciye kesilmesin” diye konuştu.

Güçlenen Yaris Cross haziranda gelecek

Toyota’nın 2021 yılında ilk kez tanıtılmasının ardından beğeni toplayan B-SUV segmentindeki modeli Yaris Cross, yenilenen ürün gamıyla birlikte haziran ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Yaris Cross’un kısa sürede Toyota’nın en önemli modellerinden biri haline geldiğini belirterek, “Türkiye’de de çok sevilen bir model ve ilk satışa sunduğumuz 2022 yılından bu yana 5 bin 277 adetlik satış elde ettik. Tam hibrit motoruyla segmentinde farklı bir konumlandırmaya sahip. Şimdi bu farkını Yaris Cross’ta iki hibrit seçeneği sunarak daha da derinleştireceğiz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 3 bin adet üzerinde Yaris Cross satışı gerçekleştirdik. Bu sene hedefimiz, sadece tam hibrit motor seçenekleri ile bu adedin üzerine çıkmak olacak” dedi. Yeni Yaris Cross Hybrid 116 ve 130 beygir gücünde iki tam hibrit seçeneğe sahip. 1.5 litrelik yeni tam hibrit sistemi, daha büyük ve daha güçlü bir elektrik motoruyla kombine ediliyor. Bu sayede sistem, 130 HP kombine güce ve 185 Nm torka sahip oluyor. Aynı model 100 km’de ortalama 4.5-5.2 litre yakıt tüketiyor. 116 HP’lik tam hibrit versiyonu ise, 116 HP güce ve 141 Nm torka sahip.

Yeni X2 ile Countryman elektrikli üyeleriyle geldi

Bu yıl 40. yaşını kutlayan Borusan Otomotiv’in Türkiye temsilcisi olduğu BMW’nin yenilenen X2 ile MINI Ailesi’nin en büyük üyesi SUV sınıfındaki modeli yeni Countryman, hem içten yanmalı hem elektrikli motorlu versiyonlarıyla Türkiye’de satışa sunuldu. Yeni X2’in 170 beygir gücündeki 3 silindirli benzinli-mild hybrid versiyonu 3.364.200 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, 478 km menzil sunan 204 beygir gücündeki elektrikli versiyonu iX2 ise 2.772.300 TL fiyata sahip. Yeni MINI Countryman’in benzinli versiyonu 2.658.984 TL’den başlayan fiyatlara sahipken, 462 km menzile sahip elektrikli Countryman’in liste fiyatı ise 2.490.538 TL olarak açıklandı. Ama elektrikli Countryman’in bayilerdeki fiyatı ise 1,9 milyon TL civarında. Sebebi Borusan Otomotiv fiyat konusunda kararı bayilere bırakmış. Kendisi ise kurdan dolayı çok cüzzi fiyat artışında bile araç %40'lık ÖTV dilimine girme riskine sahip olduğu için liste fiyatını değiştirmemiş. Bayiler de kârlarından biraz feragat ederek aracı %10'luk ÖTV dilimine sokmuş ve fiyatı 1,9 milyon TL'ye indirmiş. Eğer kurlar böyle devam eder ve fiyatta bir artış olmazsa ayda 250-300 elektrikli Countryman satışı hedeflenmiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi