Emre Özpeynirci
Ne tasarım ne teknoloji Paris’in teması fiyat!
Avrupalı ve Çinli otomobil markalarını karşı karşıya getiren fuar kapılarını açtı
Avrupa'nın en büyük otomobil üreticileri, uzun zamandır ‘Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’nı (Mondial de L’Auto) yeni tasarımlarını ve teknolojilerini sergilemek için kullanırken bu yıl farklı bir tema öne çıktı; o da FİYAT. Sebebi Çinli markaların büyük baskısı. Ya tamam diyecekler ya da devam.
Elektrikli araçların sahip olma maliyetlerinin yüksek olması ve teşviklerin azalması nedeniyle tüketicilerin isteksiz davranması, Stellantis, Renault ve Volkswagen gibi devlerin dün 90.kez kapılarını açan Paris otomobil fuarında en yeni bütçe dostu elektrikli araçlarını tanıtmalarına neden oldu. Amaçları; hükümetlerin teşvikleri geri çekmeye başlamasıyla geçen yıl başlayan durgunluğu tersine çevirmek. Neredeyse tüm Avrupalı üreticiler Paris’te ulaşılabilir elektrikli modellerini sahaya sürerken, fuar yine tam anlamıyla batılı ve Çinli otomobil üreticilerini karşı karşıya getirdi.
HÂLÂ OYUNDALAR MI?
Özellikle AB'nin Çin üretimi elektrikli araçlara ağır ithalat vergileri uygulamaya hazırlanması ve sektörün zayıf taleple mücadele etmesi Paris’teki tansiyonu yükseltti. Gerçekten çok kritik döneme gelen bu yılki fuarda Avrupalı otomobil üreticileri hâlâ oyunda olduklarını kanıtlamaya çalışırken, Çinli rakipleri ise rekabetçi bir pazarda tutunmak için nasıl mücadele edeceklerini ortaya koydu.
5’TE 1’İ ÇİNLİ OLDU
Avrupalı büyük otomobil üreticileri arasında Renault, Alpine, Dacia, Alfa Romeo, Citroen, Peugeot, Volkswagen, BMW, MINI, Audi ve Skoda yer alırken, Amerikan Ford ve Cadillac, Koreli Kia ve Japon THK da Paris’e katılan 50’ye yakın marka arasında yer aldı. Çin ise 2022 yılında olduğu gibi yine 9 markayla Paris’teki yerini aldı. Tek farkı 2 yıl önce katılımın yarısını oluştururken bu yıl Avrupa markaların sayısının artmasıyla katılımın 5’te 1’ine ulaştı. BYD, Leapmotor, Hongqi, Dongfeng, Forthing, GAC, Maxus, Skyworth ve Xpeng, Paris’te yeni ürünlerinin dünya lansmanlarına imza attı. 100’e yakın yeni modelin sergilendiği ve 20 Ekim’e kadar açık kalacak fuarda dikkat çeken modeller şöyle;
Ulaşılabilir elektrikli atağı
Renault, Paris’te Renault 5’ten sonra retro temalı ikinci küçük elektrikli modeli Renault 4 E-Tech’i vitrine çıkardı. Bu model, 400 km'ye kadar menzil sunuyor ve iki farklı motor ve batarya seçeneği bulunuyor. Bu küçük model 1960'larda piyasaya sürülen ve 1990 yıllara kadar üretilen orijinal Renault 4'ten ilham alınarak geliştirildi. Fiyatının 30 bin Euro civarında olması bekleniyor. Renault Paris’te 25 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak R5 modeli ile 20 bin Euro’nun altında fiyat etiketi olması hedeflenen elektrikli Twingo’nun konsept versiyonunu da sergiledi.
20 bin Euro’nun altına inecek
Fransız Citroen, Avrupa’da kısa süre içinde 23.300 Euro’dan başlayan fiyatlarla satacağı elektrikli e-C3 modelini tanıtırken, 2025 yılında bu modelin 19.999 Euro fiyatlı versiyonun da geleceği açıklandı. Citroen’in fuardaki yeniliği ise yeni C5 Aircross’un öncü konsept model oldu.
Çinli denizaslanı
Çinli BYD, Berlin’de üretilen Tesla Model Y ile rekabet edecek olan tamamen elektrikli Sealion 7 modelini (denizaslanı) ilk kez fuarda tanıtırken, Avrupa’da ve Türkiye’de ulaşılabilir fiyatla satmayı planladığı Dolphin, Seal U DM-i ve Atto 3 modellerini de otomobil severlerin beğenisine sundu.
2 CEO birlikte tanıttı
Çinli Leapmotor, 2024 Paris Otomobil Fuarı’nda teknoloji odaklı, ulaşılabilir elektrikli modellerini sergiledi. Kuşkusuz en merak edileni ilk kez tanıttığı C-SUV sınıfındaki elektrikli B10 modeli oldu. Leapmotor Kurucusu ve CEO’su Zhu Jiangming’in Avrupalı ortağı Stellantis CEO’su Carlos Tavares ile birlikte tanıttığı ve Avrupa’da üretilecek modelin 30 bin Euro civarında olması bekleniyor.
2025’te Türkiye’de
Skoda, tamamen elektrikli kompakt SUV modeli Elroq’ı Paris’te sergiledi. Enyaq’ın altında konumlandırılan ve tek şarjda 560 kilometreyi aşan menzile sahip Elroq, 2025 yılında Türkiye’ye de gelecek.
Elektrikli Cadillac 81 bin Euro
General Motors (GM) Cadillac markasının elektrikli modeli Lyriq’i Paris’te sergileyerek, Avrupa'ya EV markası olarak geri dönüşünü duyurdu. Avrupa’da 81 bin Euro’dan satışa sunulacak model 530 km menzile sahip. Amerikan marka ayrıca Optiq isimli konsept modelini de sergiledi.
Tesla’dan kibirli hareket
Geçen hafta otonom taksi modeli CyberCab ile damgasını vuran Tesla, 2018'deki son katılımından altı yıl sonra Paris'e geri döndü. Cybertruck da dahil olmak üzere tüm araç serisini sergileyen Amerikan markanın, standının zeminini bile kaplamaması, ziyaretçilerin, “Resmen benim modellerim yeter demek istemiş. Büyük bir ego ve kibir göstergesi” yorumlarına neden oldu.
Türkiye 2.pazarı olacak
Volkswagen’in özellikle Türkiye’de en büyük kozu olacak Tayron, Paris fuarında sahne aldı. Tiguan ve Touareg’in arasında konumlanacak yedi kişilik bu SUV modelinin temeli Çin’den üretilen aynı isimdeki araca dayanıyor. Tiguan Allspace'in yerini alacak bu model Hyundai Santa Fe ve Kia Sorento gibi modellerle rekabet edecek. Türkiye’nin aynı Passat gibi en büyük 2. Pazarı olması bekleniyor.
408’in de voltajı yükseldi
Peugeot fuarda tamamen elektrikli araçlardan oluşan bir ürün gamıyla yer aldı. Yeni E-408’in dünya prömiyerinin yapıldığı fuarda, markanın 9 binek ve üç ticari araç dahil 12 adet tamamen elektrikli araç serisi tamamlanacak. Ayrıca Fransız markanın standında E-3008 ve E-5008’in sırasıyla 700 ve 668 km’ye ulaşan uzun menzilli versiyonları da yer aldı.
Pilot dedesinin hayalini gerçekleştirdi!
Türkiye’nin en büyük golf ve hizmet aracı üreticisi Bursalı Pilotcar, elektrikli 2 kişilik mini otomobili P-2 City’i ilk kez Paris fuarında sergiledi. Bursalı şirket P-2 City prototipi ile Paris’te yer alan ilk Türk markası da oldu. 80 km maksimum hıza ve 150 km menzile ulaşan bu minik model fuarda büyük ilgi çekerken, yatırım ortamının oluşması ve yeterli üretimin yapılması halinde 590 bin TL’nin altında bir fiyatla satışa sunulabilecek. Türkiye’nin ilk pilotlarından Şükrü Özkılıç tarafından kurulan Pilot Grubu’nun üçüncü kuşağı olan aynı isimdeki torunu Şükrü Özkılıç, “Dedemin hayali otomobil üretmekti. Pilot Grubu’nun bu amaçla kurdu ama ömrü buna yetmedi. Ben aslında bu otomobille bir nevi onun hayalini de gerçekleştirdim. Bizim neler yapabileceğimiz göstermek için bu modeli geliştirip, Paris’te tanıtmak istedim. Avrupa’da hızla büyüyen ve 150 bin adetlik satışlara ulaşan L7 sınıfında bir model geliştirip, bu alandaki dev markaların arasında sergilemek bence cesaret işi. Eğer gerekli yatırım fırsatını bulursam ki yılda en az 3-4 bin adet üretmek için 20-30 milyon Euro gerekiyor, o zaman Türk halkına ulaşabilir fiyatta bir araç sunacağım” dedi.