Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

En büyük ticari şova Türkiye damgası!

Dünyanın en büyük ticari araç fuarı Hanover’de kapılarını ziyaretçilere açtı

  • 2 yılda bir Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen dünyanın en büyük ticari araç fuarı ‘IAA Transportation’ dün basın günüyle kapılarını açtı. 17-22 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilecek fuarda 41 ülkeden 1650'den fazla katılımcı yer alırken, katılımcıların yüzde 73’ünün Almanya dışından olması küresel çapta ilginin oldukça artığını ortaya koydu.
  • "Hareket Halindeki İnsanlar ve Nesneler" sloganıyla düzenlenen bu yılki etkinlikte 145'ten fazla dünya prömiyeri ve çok sayıda yenilik yer alıyor. Fuarda 113 firmayla yer alan Türkiye, ev sahibi Almanya'nın ardından Çin ve İtalya ile öne çıkan ülkelerden biri oldu.
  • Ama katılan firma sayısından daha önemlisi Türkiye’de üretilen ticari modeler fuara tam anlamıyla damgasını vurdu. Gazete Pencere’nin de yer aldığı fuarda, tüm yerli modelleri sizin için derledik.

whatsapp-image-2024-09-16-at-19-11-29.jpeg

İsmi büyük, kendi küçük

Anadolu Isuzu’nun bünyesinde yer alan AOS (Anadolu Otomotiv Sanayi) markasıyla geliştirdiği tam elektrikli küçük kamyon modeli BIG.e’nin seri üretim versiyonu ilk kez Hanover’de sergilendi. 40 yıllık deneyimlerini mikro mobilite alanına taşıdıklarını belirten Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Türkiye’de üretilen ve Anadolu Isuzu mühendisleri ve tasarımcıları tarafından hayata geçirilen BIG.e, şirket tarihimizin en önemli atılımlardan birini temsil ederken, ticari araçlardaki değişimi simgeliyor. BIG.e ayrıca Türkiye’de Isuzu’dan bağımsız AOS markasıyla satılacak ilk model de olacak. Hedefimiz kısa vadede 1000-1500, uzun vadede ise 10 bin adetlik satış rakamlarına ulaşmak. Bu modeli 2025 yılının ilk çeyreğinde hem Türkiye hem de Avrupa’da satışa sunmak istiyoruz” dedi. Kamu hizmetlerinden özel sektöre, turizmden fabrika içi kullanımlara kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilen model, yaklaşık 4 metreküp iç hacme kadar kargo hacmine, 1000 kg’a varan taşıma kapasitesine sahip. 9.4 kW gücünde elektrikli motoru ve üç farklı batarya kapasitesiyle tercih edilecek model, 10,5 kWh kapasiteli batarya ile 100 km, 15,7 kWh batarya ile 135 km, 21 kWh batarya ile 170 km menzil sağlıyor.

Alman VW’den Yeniköy şovu

whatsapp-image-2024-09-16-at-19-13-34.jpeg

Alman Volkswagen, Ford ile işbirliği kapsamında Ford Otosan’ın Kocaeli Yeniköy fabrikasında üretilen yeni nesil Transporter/Caravelle modelinin dünya prömiyerini Hanover’de yaptı. Yeni Transporter’da yedi farklı motor seçeneği sunuluyor; üç turboşarjlı dizel (TDI), bir plug-in hibrit tahrik (eHybrid) ve üç elektrikli (e-Transporter ve e-Caravelle) motor seçeneği yer alıyor. Yeni Transporter'ın reklamlarında ve tanıtımlarında ise kült film serisi 'Transporter'dan tanıdığımız Hollywood yıldızı Jason Statham başrolü üstleniyor.

Elektrikli kamyon 2025’te yollarda

Ford Otosan'ın bünyesindeki Ford Trucks tarafından Eskişehir'de üretilen F-MAX ve yeni F-LINE serisi Hanover’de gövde gösterisi yaptı. Ford Trucks, “%100 elektrikli” ilk kamyonunu, 2022 yılında Uluslararası Ticari Araç Fuarı'nda görücüye çıkarmıştı. Tamamen Ford Trucks mühendisleri tarafından tasarlanıp test edilen bu elektrikli kamyonun 2025 yılında yollarda olması planlanıyor.

whatsapp-image-2024-09-16-at-19-17-08.jpeg

Otosan’dan gövde gösterisi

Ford Otosan'ın Ford Pro markası altında Kocaeli fabrikalarında üretilen tüm Transit Ailesi ve Transit/Tourneo Custom ile Romanya fabrikasında üretilen Transit/Tourneo Courier modelleri ile tüm bu modellerin elektrikli versiyonları Hanover’de sergilendi.

Önce ticarilerini vitrine çıkardı

Honda’nın Gebze fabrikasını alarak gündeme gelen Habaş Holding, Manisa'da tamamlanmak üzere olan fabrikasında üreteceği yeni nesil şehir içi ve şehir dışı elektrikli ve hidrojenli otobüsleri ile ve elektrikli kamyonunu ilk kez Hanover’de tanıttı. 2025’te üretilmeye başlayacak elektrikli ve hidrojenli modellerin aynı zamanda dizel versiyonları da olacak. Habaş’ın Gebze’deki yeni fabrikasında ise 2025 yılının sonunda otomobil üretimine başlayacağı da resmi olarak açıklandı.

whatsapp-image-2024-09-16-at-19-17-32.jpeg

Tek kişilik mini kamyonet

Golf ve hizmet aracında Türkiye’nin lider markası Bursalı Pilotcar da Hanover fuarında hem elektrikli mini kamyoneti P100’ü sergilerken hem de bu modelin tek kişilik Mini versiyonunu ise ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sundu. Avrupa’da ve Amerika’da hızla büyüyen Bursalı markanın ekim ayında Paris fuarında ise yeni nesil mikro otomobilini ilk kez tanıtacağı açıklandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi