Yenidoğan çetesi iddianamesindeki kritik hastanenin sahibi Kalyon ile ortak!

Türkiye günlerdir Yenidoğan Çetesi olarak bilinen ve iddianameye göre 10 bebeğin ölümünden sorumlu suç örgütünü konuşuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) para almak için bebekleri ölüme gönderen ‘yenidoğan çetesiyle’ ilgili iddianamede yer alan 47 kişinin isimleri ve örgüt içinde yürüttükleri görevler ortaya çıktığından beri bu isimlerin siyasi geçmişleri ve çalıştıkları hastaneler de mercek altına alındı.

Zira çetenin üyelerinden Mustafa Kemal Zengin’in savcıyı makamında tehdit ederken kullandığı şu ifadeler akıllardan çıkmıyor:

“Bunlar papaya suikast düzenleyen timlerden, MHP’nin eski kullandığı insanlar”

Sağlık Bakanlığı ise adı geçen hastanelerinin lisanslarını iptal etti ancak hastane sahipleri hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı ise muamma.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hastaneler hakkında incelemenin devam ettiğini ifade etti ama bahse konu özel hastanelerin sahipleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Kamuoyunda eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve ruhsatı iptal edilen hastanesi Özel Avcılar Hospital ön plana çıksa da Duygu Hastanesi ve TRG Hospitalist Hastanesi’nin sahiplerinin ilişkileri de dikkat çekici.

Duygu Hastanesi’nin sahibi AKP’nin İBB Meclis üyesi İsmail Sezer’ken TRG Hospitalist’in sahibi ise AKP’li ortağa sahip Güven Holding.

TRG Hospitalist’in ilişki ağı

Yoğun bakım servisinde bebek ölümü de gerçekleşen TRG Hospitalist Hastanesi Güven Holding bünyesinde hizmet veriyordu. İddianamede kritik bir yere sahip olan hastanenin Genel Müdürü ise Devlet Bahçeli’nin 1997 ile 2003 yılları arasında koruma müdürlüğünü yapan Murat Muntaş.

MHP’ye yakınlığı ile bilinen iş insanı Turgut Öner de hem Muntaş ile hem hastanenin sahiplerinden Gürkan Dölekli hem de Dölekli ile ortak olan Kalyon ailesinden Turan Kalyoncu ile yakın arkadaşlığı bulunuyor.

Ayrıca hastanenin diğer yöneticisi ve polis fezlekesine göre çete üyesi olduğu iddia edilen Mehmet Gürül'ün iddianameye yansıyan konuşmalarından hastanenin ortaklarının SGK’yi dolandırmak için yapılan işlemlerden haberdar olduğu anlaşıyor.

Polis fezlekesinde bu bilgiler yer alsa da iddianamede sadece TRG Hastanesi ve Murat Muntaş adları geçiyor. Hastanenin sahipleri ve ortakları hakkında bir ifade bulunmuyor.

Karar gazetesinden Büşra Cebeci’nin aktardığına göre fezleke’de yer alan konuşmalarda hastane yöneticisi doktor Mehmet Gürül’ün AKP ve Erdoğan’a yakınız ifadeleri ise çarpıcı. Çetenin lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı ile yapılan konuşmada Mehmet Gürül’ün ifadeleri şöyle:

Mehmet G.: Müsait misin?

Fırat S.: Yalnızca müsaitim hehehe

Mehmet G.: Yalnızca müsaitsin hehehe tamam şey ıı Ekrem beyle tanıştım

Fırat S.: Hıı

Mehmet G.: Aslında ... benle tanışmak değil şey ıı hassasiyetlerini belirtmek aslında seninle konuşmasını gerekenleri benimle konuştu öyle söyleyeyim

Fırat S.: hıhı

Mehmet G.: ıı şu şey ben denetlemeden son derece rahatsız şey iyo hani bizimki hani dedi ki rakamları yanlış olmasın ama buranın on sekiz bin milyon şey ıı cirosu on sekiz milyon cirosu varsa bizim şeylerin hani genel şirketin aylık yüz elli milyon cirosu var hani ben buranın adının lekelenmesiyle diğer şirketlerin ıı lekelenmesini istemiyorum o yüzden yavaş olun dedi şeylere dikkat edin dedi hani dosyaların içi dışı önü arkası hani bizim siyasi yönümüz de var

Fırat S.: Dikkat edin

Mehmet G.: AK Parti içinde de bizim Recep Tayyip ile yakınlığımızı kıskanan ekip olduğu için hani bizi oradan da zor durumda bırakabilirler özellikle dikkatli olun dedi ben şimdi yarın Murat M. ile ya da bir sonraki gün onun olmadığı bi gün tekrar konuşucam abi diyeceğim sen bize devam et dedin ama hıhı şey ekrem bey yavaş ol dedi n'apalım diye.

Güven Holding’in iktidarla ilişkileri

Güven Holding’in yönetim kurulu başkanı Gürkan Dölekli kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Güven Holding iştiraki, TRG Uluslararası Sağlık Turizmi A.Ş’ye ait gözüken hastanenin Dölekli harici bir sahibi daha var. O da Hayrettin Coşkun. Coşkun’un AKP Ankara Eski İl Başkan Yardımcısı görevlerinde bulunmuş.

Ayrıca Dölekli’nin HCM Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’deki bir diğer ortağı ise AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz.

turankalyoncu.png

Kalyonla ortak şirketi var

Öte yandan Dölekli’nin taşımacılık iş kolunda ortağı ise Kalyoncu ailesi. Yurttaşların 5’li grup olarak bildiği Kalyoncu Holding ile Güven Holding ortaklığı ile Kalyon Güven Havacılık adlı bir şirket kuruldu. Ülkücü kimliği ile bilinen Turan Kalyoncu'nun ortak olduğu bu şirketi ise kamuoyu yerel seçimlerde seçim çalışmalarına katılan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun kullandığı lüks uçakla tanımıştı. CHP’li Ali Mahir Başarır Karaismailoğlu’nun bu uçağı kullanarak seçim çalışması yürüttüğünü iddia etmişti.

Dölekli ve AKP’li ortağı Coşkun’un şirketlerinden biri olan Güven Elif Otoyol İşletmeleri ise geçtiğimiz aylarda TEM otoyoluna ruhsatsız benzinlik açması ile gündeme gelmişti.

duyguhastanesi-ismail-erdem.jpg
AKP'li İsmail Erdem'in Duygu Hastanesi ziyareti

Duygu Hastanesi’nin sahibi de AKP’li

İddianamede çetenin br çok elemanın ya çalıştığı ya da bir zamanlar çalıştığı Duygu Hastanesi ismi sık sık geçiyor Hastanenin sahibi İsmail Sezer AKP’nin İBB Meclis üyesi. İddianamede hastanenin İdare İşler Müdürü Mehmet Burak Sezer ve Duygu Hastanesi hakkındaki savcılık değerlendirmesi ise şöyle:

“Şüphelilerin yapmış oldukları görüşmelerde örgüt yöneticisi Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’in örgüt lideri Fırat SARI ile Haziran ayında konuşmanın yapıldığı tarih olan 15.08.2023 gününe kadar ki usulsüz alıp sevk ettikleri bebek hastalar üzerinden elde ettikleri gelirler hakkında konuştukları değerlendirilmektedir. Devam eden konuşma içeriklerinde örgüt lideri Dr. Fırat SARI ile yapmış olduğu konuşmada bebek hastayı Duygu Hastanesine sevk etmek yönünde talimat aldığı ve bunun üzerine ilgili hastane yöneticileri ile görüşmelere başladığı değerlendirilmektedir. Örgüt üyelerinden olan Dr.Mehmet GÜRÜL’ün hasta sevkinden haberdar olduğu ve organisyonu yapması için talimat aldığı değerlendirilmektedir. Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’in bebek hastayı almak için Avrupa Hastanesi Acil Tıp Teknisyeni ile görüştüğü, teknisyenin “ama şey elif altının bebeği oraya gitti ex oldu ki sepsisten” şeklinde konuşması üzerine örgüt yöneticisi Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’in “o nasıl laf abla kafadan direkt kilidi kapıyı kilidi açık açtık demiyoruz herhalde yani hemşire koyuyoruz doktor koyuyoruz o nasıl bir şeydir yani” diyerek hastanelerin yoğun bakımlarıyla ilgili kısmı kendisinin takip ettiği, sevk işlemlerini yaptığı değerlendirilmektedir. Devam eden konuşmalarda Gıyasettin Mert ÖZDEMİR, Avrupa Hastanesinden, Duygu Hastanesine yapılacak bebek sevki için Duygu Hastanesinin İdare İşler Müdürü Mehmet Burak SEZER ile yapmış olduğu görüşmede ambulansının yola çıkarmaları gerektiğini ama bunu yaparken 112 Acil Çağrı Merkezini arayıp protokol numarası almayarak hastayı acilden giriş yapmış gibi göstermeleri gerektiğini, 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmeleri durumunda Duygu Hastanesine bebek hastanın sevkinin yapılamayacağı çünkü hastanenin neonotologlarının olmaması sebebiyle hastayı alamayacaklarını beyan etmiştir. Bu şekilde örgüt yöneticisi Gıyasettin Mert ÖZDEMİR’in 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermeden usulsüz olarak hasta sevklerini yapması, bebek hasta sevk ettiği hastanenin neonotolog doktoru olmadığından yeterli tedavi imkânlarını sağlayamayacağı, hasta hayatının tehlikeye atıldığı değerlendirilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi