Emre Özpeynirci
ÖTV’yi sıfırlayacak plan
İşte Türkiye’yi üretim üssü yapacak formül!
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), yeni ismiyle yaptığı ilk basın toplantısında, ÖTV’yi uzun vadede sıfırlayacak formülü açıkladı. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 2034’e kadar ÖTV’nin sıfırlanması durumunda, iç pazarın 2.25 milyon adede, yeni yatırımlarla birlikte üretimin 3 milyona, ihracatın ise 2 milyon adede ulaşacağını aktardı. Bozkurt, “Türkiye’nin otomotiv üretim üssü olmasının tam zamanı” dedi.
OTOMOTİV sektörünün en önemli çatı örgütlerinden biri olan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) dün Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) olarak yeni ismiyle ilk kez gerçekleştirdiği basın toplantısında, otomotiv sektörüyle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli beklentilerini paylaştı. ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de otomotiv ekosistemine uzun vadeli olarak baktıklarında herkesin en başta ÖTV’nin kaldırılmasını talep etiğini belirterek, “Ancak bunun sadece bir günde yapılamayacağı bir gerçek. Aynı zamanda mevcut araç envanterinin değeri düşer ve başta filo şirketleri gibi envanter yöneten şirketlerin yönetemeyeceği durumlar yaşanır. Bu noktada otomotiv ekosistemini gözeten, sorumluluk sahibi bir yaklaşım göstermeliyiz” dedi.
10-15 YILLIK SİMÜLASYON
Bu konuda ‘uzun vadede ÖTV konusunu nasıl kaldırabiliriz’ diye kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve simülasyon oluşturduklarını söyleyen Bozkurt, hükümet yetkililerine de sunduklarını ve olumlu geri dönüş aldıkları bu çalışma sayesinde ülkemizin artık ‘otomobil üzerinden yüksek vergiler alan bir ülke’ şeklinde anılmaktan çıkacağını, yeni teknolojiler için bir üretim üssü haline gelebileceğini, kısacası Türkiye’nin otomotiv üretim üssü olmasının tam zamanı olduğunu söyledi. ÖTV oranlarını 10-15 yıl içinde kademeli olarak sıfırlayacak bir simülasyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Bozkurt, “Tabi ki bu 10-15 yıllık süreçte üretim yatırımı almak gibi teşviklerin hazırlanması üzerine detaylar da devreye girmeli. Böyle bir adım atmak için tam olarak doğru zamandayız ve bu geçişi doğru yönetmeliyiz” yorumunu yaptı.
ÇİN’DEN YATIRIM ÇEKEBİLİRİZ
Bozkurt, bu adımlarla birlikte otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2034’e kadar 2 milyonun üstünde bir adede ulaşma potansiyeli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Biz ülke olarak mevcut konjonktürde, yatırım ve üretim anlamında en avantajlı konumdayız. Böyle bir stratejik hamle ile bir yol haritası belirlememiz ve bu yol haritasına sadık kalmamız önem taşıyor. Özellikle son dönemde Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa pazarına giriş yapmakla ilgili önlerindeki en büyük zorlukların başında gümrük tarifeleri ve lojistik yönden uzaklık konuları gelmekte. Aslında Türkiye, Çinli otomobil üreticileri için en uygun üretim üssü olarak öne çıkabilecek fırsatları da barındırıyor.”
ÖTV SIFIRLANIRSA NELER OLACAK?
- Yapılan simülasyona göre ÖTV oranı her yıl belli oranlarda azaltılarak 2034’e kadar sıfırlanacak.
- ÖTV oranlarında kademeli bir indirim senaryosunda, otomobil ile hafif ticari araç pazarının 2034’e kadar 2.25 milyon adede kadar ulaşma potansiyeli var. Otomobil pazarı rahatlıkla 1.5 milyon adedin üzerine çıkabilir.
- 1000 kişiye düşen otomobil sayısı 219 adetten Doğu Avrupa ortalaması olan 365 adedin üzerine çıkacak.
- Yeni yatırımlarla daha fazla marka/model üretimi mümkün olacak. Otomotiv üretimi 2 milyon adet kapasiten 3 milyon adede, ihracat 1 milyon adetten 2 milyon adede, ihracat geliri ise 30 milyar dolar seviyelerinden 50 milyar doların üzerine çıkacaktır.
- Ülkemize gelecek yeni üretim yatırımları ile beraber gerek yeni yan sanayi firmalarının ülkemizde yeni yatırımlar yapması gerekse mevcut yan sanayi firmalarının kapasite artırımı ile beraber katma değeri yüksek teknolojik komponentlere yönelim artacak.
- Otomotiv ve paydaş sektörlere ait istihdam yüzde 50 seviyelerinde artarak 750 bin kişiye ulaşabilecek.
- ÖTV sıfırlanınca 2. el araç ihracatı yapılabilecek, bu da araç parkımızı gençleştirecek ve cari açığın kapanmasına olumlu etkisi olacak.
- Otomobil ve yan sanayi ihracatlarından yaratılacak dış ticaret fazlası ile yılda 10 milyar dolar daha cari açığın kapanmasına katkıda bulunabilecektir.
- Pazarın büyümesiyle MTV gelirlerinin 2034 yılına kadar toplam 15-20 milyar TL artacağı öngörülmektedir.
- Verimsiz yakıt kullanımı düşecek ve olumsuz çevre etkileri azalacaktır. Türkiye 2053 taahhüdüne paralel olarak Karbon Nötr ülke olma hedefine yaklaşacak.
Orta vadede 1.6 litre takıntısını bırakmalıyız
KISA vadede etkisi sınırlı olan matrah güncellemesinin yapıldığını aktaran Ali Haydar Bozkurt, ODMD olarak orta vadeli beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Dünyada gelişen teknolojilerle birlikte, bizim şu anda kullandığımız ‘1.6 litre motor hacminin üstü lükstür, altı değildir’ bakış açısı örtüşmüyor. 30 yıl önceki bu tutumdan vazgeçmeliyiz. Orta vade beklentimiz, bu konuda temiz bir sayfa açıp kriterlerin gözden geçirilmesini sağlamak olacak. Gelişen teknolojilere uygun araçların ülkemizde de kullanılmasını istiyoruz. Tüketici yeni bir teknolojiye sahip aracı olduğu zaman daha çevreci ürünler kullanmış olacak. Hatta yakıt tüketimi konusunda da daha verimli araçlara kavuşmuş olacağız. Orta vade beklentimiz öncelikle sistemin gözden geçirilmesi yönünde.”
ODD ismine neden ‘Mobilite’yi ekledi?
GLOBALDE mobilite kavramının değiştiğinin, akıllı hareketlilik kavramının önem kazandığının altını çizen ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, derneğin isim değişikliğini şu şekilde açıkladı; “Sektör olarak şu anda 100 yıllık dönüşümün ilk dönemine hep beraber şahitlik ediyoruz. Sürdürülebilir bir dünyada akıllı mobilite vizyonu her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Üretici firmalar kendi mobilite platformlarını ve mobilite şirketlerini oluşturmaya başladılar. Artık mobilite dediğimiz kavram, sadece otonom ve elektrikli araçlardan oluşmuyor. Bağlantılı araçlar, otonom sürüşe dair hazırlıklar, akıllı hız destek sistemleri kapsamında güvenlikle ilgili önemli teknolojik gelişmeler, paylaşım ekonomisi, akıllı cihazlar, elektrifikasyon ve alternatif yakıtlı araçlara yönelim her geçen gün artıyor. Önümüzdeki dönemde mobilite platformları çok fazla konuşulacak ve mobilite platformlarını dernek olarak kendi bünyemizde topluyoruz. Artık mobilite platformları da derneğimize üye olabilecek. Tüzüğümüzü değiştirdik ve ilk etapta OEM firmaların kendi oluşturacakları mobilite platformlarını ve şirketlerini derneğe üye olarak katabileceğiz.”
.”