Emre Özpeynirci
Her 1000 kişiden sadece 4’ü otomobil alabildi!
2022 yılının ilk 8 ayında Avrupa’da sıfır otomobil satışında 6. sırada yer alsak da, nüfusa oranla baktığımızda ne yazık ki 31 ülke arasında ancak 30’uncu sıradayız. 8 ayda her 1000 kişiden sadece 4’ü otomobil alırken, bize yakın nüfusa sahip Almanya’da bu sayı 20.
2 milyon TL’den ucuz!
Hyundai’nin son 1 yıl içerisinde 100’den fazla ödül alarak adından sıkça söz ettiren elektrikli modeli Ioniq 5, Türkiye’de 1 milyon 970 bin TL’ye satışa sunuldu. C-SUV sınıfında yer alan modelin elektrik motoru 225 kWh (305 hp) ve 605 Nm gibi bir performans değeri sunarken, 72.6 kWh pil ile desteklenen motor dört tekerlekten çekiş (AWD) seçeneğini de sunuyor. Bu teknik özelliklerle beraber otomobil, 0 ‘dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkarken 430 km menzil sunuyor.
TÜRKİYE’de esas probleme yönelik doğru hamleler yerine, sadece kamuoyunun hararetini almayı hedefleyen kurallarla ki işe yaramadığı açık, hiç bir piyasa yönetilemez. Yani gerçek sebeplere odaklanılmadığı, günü kurtarmanın peşine düşüldüğü sürece, hiç bir şey değişmeyecek. Öncelikle insanların alım gücünün artırılması, ekonominin kontrol altına alınması gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada ne sıfır ne de 2.el otomobil alabilecek kimse kalmadı. Krediye ulaşmak imkansız, fiyatlar aldı başına gidiyor. Vergiler deseniz tüm otomobiller yüzde 80’lik ÖTV diliminde. Yani bir takım polisiye çözümler yerine işin temelden çözülmesi gerekiyor. Nedir o; tabi ki vergileri düşürmek ve krediye ulaşımı sağlamak.
SONDAN İKİNCİ SIRADAYIZ
Bunları anlatıyorum çünkü rakamlar yalan söylemez. 2022 yılının ilk 8 ayı sonunda Türkiye otomobil satışlarında Avrupa’da 6’ıncı gibi görünse de, nüfusa oranla otomobil satışında 31 ülke arasında ancak sondan ikinci olabilmişiz. EBS Danışmanlık’ın hazırladığı güncel verilere göre, 2022 yılının ilk 8 ayında Türkiye’de nüfusa oranla baktığımızda her 1000 kişiye düşen otomobil satışı sadece 4,19. Yani her 1000 kişiden ancak 4’ü otomobil alabilmiş. Bu sayıyla Avrupa’da 31 ülke arasında 30’uncu sırada yer alıyoruz. Yani 2021 yılında 29’uncu sırada yer aldığımız listede bile bir basamak daha düşmüşüz.
ÖTV YETMİYOR KDV’Sİ VAR
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, geçebildiğimiz tek ülkenin Bulgaristan olduğunu belirterek, Bulgaristan ve hemen üstümüzdeki Romanya ile aramızdaki farkı ise bu ülkelerin AB üyesi olmaları nedeniyle Batı ve Orta Avrupa’dan 2.el araç ithal ediyor oluşuna bağlıyor. Şahin, “Tablodan da görüleceği üzere, burada temel sorun yüksek vergiler ve vatandaşın değerini kaybeden TL nedenli düşen alım gücü olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en yüksek otomotiv vergisinin uygulandığı ülkemizde ÖTV yetmiyor gibi bir de verginin vergisi olarak KDV ödemeye devam ediyoruz” yorumunu yapıyor.
OTOMOBİL SAHİPLİĞİNDE AÇIK ARA SONUNCUYUZ
TÜRKİYE’de bir taraftan artan nüfusa, diğer taraftan düşen alım gücüne bağlı olarak toplam otomobil sahipliği de gün geçtikçe imkânsız hale geldi. En güncel verilere göre Türkiye nüfusu 85 milyona yaklaşırken, otomobilden, traktöre, motosikletten kamyona kadar toplam araç parkı ise 25 milyon adedi aştı. Parkın içindeki toplam otomobil sayısı ise 13 milyon 706 bin 65 adet. Bu da Türkiye’de her 1000 kişiye düşen araç sayısının 298, otomobil sayısının ise 162 olduğunu ortaya koyuyor. Yani Türkiye, 1000 kişiye düşen 162 otomobil ile ne yazık ki açık ara Avrupa’nın sonuncusu durumunda. Düşünün bizden sonraki Rusya’da bile 1000 kişiye düşen otomobil sayısı 321. Sondan ikinciyle bile aramızda 2 kat varken, bizimle aynı nüfusa sahip Almanya’da ise bu sayı 587. Avrupa ortalamasının 570 adet olduğu sıralamanın en tepesinde ise her 1000 kişiye düşen 702 adet otomobil ile Lüksemburg yer alıyor.