Emre Özpeynirci
Bunlar daha iyi günlerimiz
Türkiye’de artık yüksek gelir grubunun tekeline giren sıfır otomobil satışlarında artış olsa da, halkın alım gücüne bağlı tek gerçeği olan 2.el otomobil satışları ise yüzde 25 daraldı. 6 ay sonunda 2.3 milyon 2.el otomobil satılırken, bunun 1.3 milyon adedi ise 10 yaş ve üzeri hurda statüsündeki araçlardan oluştu.
TÜRKİYE’de sıfır otomobil sahibi olmak artık yüksek gelir grubunun tekeline girerken, halkın alım gücüne bağlı tek gerçeği ise 2.el otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Ama 2.elde de öyle sıfır otomobil satışlarında olduğu gibi yukarı yönlü bir hareket yok. EBS Danışmanlık’ın verilerine göre 2.el otomobil satışları haziran ayında yüzde 25,6 kayıpla 575 bin adede gerilerken, ocak-haziran dönemini de yine yüzde 25 kayıpla 2 milyon 347 bin adetle kapattı. 6 ay sonunda satılan her sıfır otomobile karşılık 7.5 adet 2.el otomobil satıldı.
8 AYIN 7’SİNDE DARALMA
Sıfır fiyatlarına paralel 2.elde de fiyat artışı yaşanırken, pazardaki daralma ise sürüyor. Son 8 ayın 7’sinde 2.el otomobil satışlarında kayıp yaşanırken, temmuz ayında da bu durumun devam etmesi bekleniyor. Türkiye’nin otomobil sahipliğindeki durumunu ortaya koyan tablo ise 2.el otomobil satışlarındaki yaş dağılımı. İlk 6 ay sonunda satılan 2.el otomobillerin yüzde 82’si 5 yaş ve üzeri araçlardan oluşurken, yüzde 55,6’sını ise 10 yaş ve üzeri araçlar oluşturdu. Bu oran geçen yıl yüzde 53’tü.
1.3 MİLYON HURDA SATILDI
Yani Türkiye’de satılan her 100 ikinci el otomobilin 56 tanesi 10 yaş ve üzeri araçtan oluştu. Bu da Türk halkının gücünün ancak fiyatları 50-100 bin TL arasında olan hurda statüsündeki otomobillere yettiğini gösteriyor. Sonuç olarak, sıfır otomobil satışlarındaki artış kimseyi yanıltmasın, ülkenin asıl gerçeği 10 yaş ve üzeri 1.3 milyona yakın 2.el otomobilin satılması. Acı ama artan fiyatlara ve düşen alım gücüne bağlı bunlar ne yazık ki daha iyi günlerimiz!