Pirinç, bulgur, kuru fasulye böcekleniyor mu? Böyle saklanırsa en az 2 yıl bozulmadan saklanabiliyor

Pirinç, bulgur, kuru fasulye böcekleniyor mu? Böyle saklanırsa en az 2 yıl bozulmadan saklanabiliyor
Evde bakliyatlar nasıl saklanır? İşte bakliyat saklarken bilmeniz gerekenler

Bakliyatlar, mutfaklarımızın vazgeçilmez besin kaynaklarından biridir. Pirinç, bulgur, kuru fasulye gibi bakliyatlar, uzun süre saklanabilme özellikleriyle de bilinirler. Ancak doğru koşullarda saklanmadıkları takdirde böceklenme gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Peki, pirinç, bulgur, kuru fasulye böcekleniyor mu? Bu besinleri en az 2 yıl bozulmadan saklayabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Cam Kavanoz Kullanımı


Cam kavanoz, bakliyatları doğru muhafaza etmek için en sık tercih edilen saklama yollarından birisidir. Cam kavanozda muhafaza etmek birçok avantaj sunar. Örneğin, cam kavanozdaki ürünleri dışarıdan kontrol etmek mümkündür. Kavanoz üzerine etiket yapıştırarak farklı bakliyatlar için kolay seçme imkânı yaratabilirsiniz.

hq720-001.jpg

Ancak her şekilde kurubaklagiller cam kavanoza koymadan önce ayıklanmalıdır. Ayıklanan baklagilleri cam kavanoza koyarak saklamak ömürlerini uzatacaktır. Ayrıca cam kavanozu nemden, güneşten ve sıcaktan uzak bir yerde tutmalısınız. Pirinç gibi çok sık kullanılan bakliyatları özellikle kolay ulaşabileceğiniz kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Lavabo etrafı gibi suya yakın yerlerden uzak tutmalısınız. Su bakliyatlar için zararlıdır. Bu açıdan da bakliyatların su olan ortamdan uzak tutulması gerekir. Cam kavanozun ağzının sıkı kapatılması hava almaması dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Cam kavanozda bakliyatlarınızı sağlıklı şekilde saklayabilirsiniz.

Bez Torba Kullanımı


Bakliyatlarda küflenme sorununun önüne geçmek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat saklama kolay muhafaza yöntemlerinden birisidir. Bez torbada saklanan bakliyatı korumak için de aynı şeyler geçerlidir. Nemden, sıcaktan ve güneşten uzak ortamda muhafaza edilmelidir.

Bez torbada neredeyse tüm bakliyatları muhafaza etmek mümkündür. Beslenmede önemli yere sahip olan baklagiller bitkilerin tohumlarıdır. Bu tohumlar doğru saklanmazsa böceklenme, bozulma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bez torbaya koymadan önce baklagilleri ayıklamak, temizlemek gerekir. Mercimek gibi tüm bakliyatları bez torbada güvenle saklayabilirsiniz. Ancak arada kontrol etmekte de fayda vardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar