Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yeni gelmedik, geri geldik!

Audi, uzun süren sessizliğini 2 yılda piyasaya sunacağı 20 modelle bozmaya hazırlanıyor. Audi Avrupa Satış Direktörü Jens Puttfarcken, “Yeni bir sayfa, yeni bir bölüm açıyoruz. Bu çıkışta Türkiye bizim için Avrupa’daki 2 önemli pazardan biri durumunda” dedi.

Alman premium otomobil üreticisi Audi uzun süren sessizliğini yeni model atağı ile bozmaya hazırlanıyor. Hem elektrikli hem de içten yanmalı modellere yönelik geliştirdiği 2 yeni platformla (PPE-PPC) 2 yılda 20 yeni modeli piyasa sunmaya hazırlanan markanın Avrupa Satış Direktörü Jens Puttfarcken ile Ingolstadt’daki merkezlerinde bir araya geldik. Audi Türkiye Genel Müdürü Kerem Güven ve ekibinin de hazır bulunduğu görüşmede, Audi ve otomotiv endüstrisinin geleceği ile Türkiye’nin rolünü konuştuk. Daha önceden Almanya ve Çin’de Porsche operasyonlarını yöneten Puttfarcken, pandemi ve çip krizi derken son 3-4 yıldır sessiz olduklarını kabul ederek, “Yeni platformlarda yeni modellerin ortaya çıkmasıyla herkes çok heyecanlı. Audi tarihinde yeni bir sayfa yen bir bölüm açıyoruz” dedi.

2033’te tamamen elektrik

Alman rakiplerine nazaran elektrikli araçlar konusundaki stratejilerinin değişmediğini kaydeden Puttfarcken, şöyle devam etti: “Audi’nin geleceği elektrik, bu konuda bir şüphe olmasın. 2033 yılından itibaren satışlarımızın tümünün elektrikli olmasını hedefliyoruz. Ama premium sınıfta yeni içten yanmalı araçlar üretmek için de platform geliştirdik. 2 yeni platformumuz var. Birinde elektrik diğerinde içten yanmalı yeni nesil otomobiller üretilecek. Ülkeden ülkeye talepler değişiyor, bu yüzden biz de tüm taleplere yönelik üretim yapacağız. Müşteri memnuniyeti bizim için önemli ve onların talebi stratejimizi belirleyecek. Geleceğin elektrikli olduğuna inanıyoruz ama talebe göre içten yanmalı üretmeye devam edeceğiz.”

Türkiye 2 ülkeden biri

Türkiye’nin Audi için çok önemli bir ülke haline geldiğini de belirten Puttfarkcken, “Türkiye, bizim için Avrupa’da büyüme potansiyeline sahip 2 ülkeden biri. Diğeri Polonya. 2023’te Türkiye’de 23 bin adetten fazla araç satarak rekor kırdık. Dinamik bir pazar. Amacımız önümüzdeki dönemde Türkiye’ye uygun daha fazla model ve motor seçeneği sunmak” diye konuştu. Q7 ve Q8 modeli için Türkiye’ye uygun 2 litrelik motor seçeneğini sunacaklarını hatırlatan Putufarkcken, Q4 e-tron gibi Türkiye vergi sistemine en uygun seçenekler yaratmaya çalıştıklarından da bahsetti.

genel-resim.jpg

Türkiye’ye 1 yıl içinde gelecek Audi modelleri

  • Haziran: Makyajlı A3 ve Q8 45 TFSI
  • Temmuz: Makyajlı A3 Allstreet
  • Eylül: Q4 e-tron / Q4 Sportback e-tron
  • Ekim: Q6 e-tron
  • Kasım: Yeni A5 Sedan
  • 2025 ilk çeyrek: Q6 Sportback e-tron / A6 Avant e-tron / A6 Sportback e-tron / e-tron GT PI

Özgür dünyada özgür ticaret gerek

Çinlilerin dijitalleşme başarılarından ders aldıklarını ve yeni modellerinde bu gelişmiş teknolojilerin örneklerini sunacaklarını da belirten Puttfarcken, “Çin’den farklı rakipler çıkıyor ve onlardan çok şey öğreniyoruz. Özellikle dijitalleşme yolunda çok şey öğreniyoruz. Elektrikli otomobiller çok daha rahat dijitalleşiyor. Ama geleneksel, tarihsel markalar bir otomobilden çok daha fazla şey sunuyor. Güven sunuyor, imaj sunuyor, nitelikli servisler sunuyor. Rekabet müşteriler için de çok iyi çünkü onlara daha uygun fiyatlı daha iyi otomobillerin sunulmasını sağlıyor” yorumunu yapıyor. Ticarette eşitlik konusuna da değinen Alman yönetici, “Biz özgür dünyada özgür ticarete inanıyoruz. Ek tarifeler ticareti bozuyor, gelişmeleri önlüyor. Çin’e karşı olası tarife artışları, bizim gibi o ülkeye ihracat yapanları çok etkiler. Biz ticarette eşitliğe inanıyoruz” dedi.

kerem-guven-jens-puttfarcken-emre-ozpeynirci.jpg

Model atağı başladı çıkış 2025’te olacak

Audi Türkiye Genel Müdürü Kerem Güven, son 4-5 yıldır yeni model eksikliğinden dolayı sesiz kaldıklarını doğrulayarak, bu aydan itibaren resmen model atağına kalktıklarında söyledi. 2023 yılında 23 bin adetlik satışla rekor kırdıklarını belirten Güven, “Bu yılki hedefimiz ise 20 bin adet civarında bir satış. Sebebi makyajlanan A3’ü ancak ikinci yarı satıyor olmamız. Neredeyse son 3 aydır A3 olmaması en az 3 binden fazla kayıp oluşmasını sağladı. 2025 yılında tüm yeni modellerin devreye girmesiyle, asıl çıkışımızı yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

Audi’nin yeni yıldızı ekimde Türkiye'de

Audi’nin Porsche ile birlikte ürettiği doğuştan elektrikli ‘Premium Platform Electric’ (PPE) platformunda geliştirdiği ilk model olan Q6 e-tron’u Almanya’da ilk kez test ettik. Elektrikli Macan ile aynı platformda üretilen Q6 e-tron da 800 voltluk elektrikli mimarisine sahip. Yeni e-tron ailesi ilk etapta çift motorlu 4 çeker Q6 ve performans odaklı SQ6 versiyonuyla piyasaya sunulacak, daha sonra uzun menzile sahip arkadan itişli giriş versiyonları da gelecek. Her iki model de 94.9 kWh kapasiteye sahip bataryalar kullanırken, çift elektrikli motor Q6 e-tron’da 388, SQ6 e-tron’da 517 beygir güç sunuyor. Standart model WLTP verilerine göre 625 km menzil sunarken, SQ6'da bu rakam 598 km. Yeni model 800 voltluk teknoloji ve 270 kW maksimum şarj kapasitesi sayesinde uygun bir şarj istasyonunda sadece on dakikada 255 km menzile ulaşırken, batarya 21 dakikada yüzde 10’dan 80’e yükseliyor. Audi’nin bu yeni yıldızının Türkiye’ye ekim ayında gelmesi bekleniyor. SQ6 ise 2025 ilk çeyrekte gelecek. Şu anki kurlarla fiyatının 5-6 milyon TL arasında olması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi