Emre Özpeynirci
Sigortasız kullanıyoruz
Türkiye’de her 100 aracın 20’sinde trafik sigortası 70’inde kasko yok
Ekonomik gerileme ve alım gücündeki büyük düşüşle birlikte bugün Türkiye’de trafikteki araçların ne yazık ki yaklaşık yüzde 20,5’inde zorunlu trafik sigortası, yüzde 70’inde ise kasko yok. Bu sonuçlara göre Türkiye’de otomobil araç parkının sadece 3’te 1’i kaskolu iken, toplam araç parkında ise bu oran yaklaşık 4’te 1 seviyesinde.
Bugün ülkemizde 28 milyon 529 bin motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu araçların trafiğe çıkabilmesi için mecburi olan ‘Zorunlu Trafik Sigortası’na sahip olmayan araç sayısı ise tam 5 milyon 855 bin adet. Yani her 5 motorlu kara taşıtından 1 tanesi sigortasız geziyor, artan fiyatlardan dolayı yaptıramıyor. Otomobillerde ise sigortasızlık oranı ise yüzde 6,10 ile tüm araçlar içinde en iyi durumda. Ama buna rağmen 1 milyona yakın otomobilde zorunlu sigorta bile bulunmuyor. 2023 yılında Türkiye’de trafiğe kayıtlı resmi araç parkı 2 milyon 258 bin adet artmasına rağmen, ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ 1 milyon 529 bin, kasko ise 1 milyon 771 bin adet arttı.
Vahim hale geliyor
EBS Danışmanlık’ın Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerinden yararlanarak hazırladığı analize göre 2023’de Türkiye’de trafikteki tüm araçların yüzde 20,52’i sigortasız, yüzde 70’ü ise kaskosuz. Bu sonuçlara göre Türkiye’de otomobil araç parkının sadece 3’te 1’i kaskolu iken, toplam araç parkında ise bu oran yaklaşık 4’te 1 seviyesinde. Türkiye’de ne yazık ki sigortasızlık oranı ekonomide yaşanan gerileme, alım gücünün düşmesi ve artan prim fiyatlarıyla her geçen gün daha da vahim hale geliyor.
Zamlarla oran artacak
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, yaşanan ekonomik gerileme ve alım gücündeki büyük düşüş sonucu vatandaşın artık sigorta yaptırmadığını daha doğrusu yaptıramadığını belirtiyor. Şahin, “En son 14 Aralık tarihinde yapılan düzenleme ile de Ocak ve Şubat aylarında önce ki ayın üzerine %10, sonraki Mart-Nisan aylarında ise %5 oranında artışa gidilmekte. Sonrasında ise hasar maliyet endeksi hesaplamasına göre aylık artmaya devam edecek. Bu değişimde ilerleyen zamanda sigortasız araç sayısının daha da artmasına neden olacaktır” dedi.
Kredi yok kasko yok
Kaskonun ise zaten ülkemizde ağırlıklı olarak yeni ve kredili araç alımlarında yapıldığını hatırlatan Şahin şu yorumu yapıyor: “Bugün artan astronomik fiyatlar ve kredili araç satışlarında ki büyük düşüş ile bu oranda %30 seviyesinin altında bulunuyor... Alım gücü artmadan, enflasyon ve kur makul seviyelere düşmeden bu sonuçların değişme ihtimalide görünmüyor.”
Sigorta primleri %105 yükseldi
2023 yılında hem Zorunlu Trafik Sigortası hem de Kasko pazarında prim miktarlarında önemli artışlar yaşanmış.
• Trafik sigortasında teminat adedi yüzde 6,90 artarken, prim miktarı ise tam yüzde 104,85 artmış. 2022 yılında 22,1 milyon adet sigorta teminatı için 46,1 milyar TL ödenirken, 2023’te 23,6 milyon sigorta teminatı için 94,5 milyar TL ödenmiş. Otomobil sigortalarındaki prim miktarı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 107,40 artmış.
• Kaskodaki durum ise kısmen biraz daha iyi. Toplam sigorta teminat adedi yüzde 21,47 artarken, prim miktarı ise yüzde 89,15 yükselmiş. Otomobildeki prim miktarındaki artış ise yüzde 76,72’yi bulmuş.
İlk 3’e girince yeni modellerde söz sahibi oldu
Türkiye, 2023 yılında 73.865 adetle Almanya ve İngiltere’den sonra en çok Opel satan ülke oldu. Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, “Almanya ve İngiltere’yi dikkate aldığınızda bu iki ülkede üretim de yapılıyor. Yani üretimin bulunmadığı bir noktada aslında bütün global pazarlar içerisinde en yüksek satış adedine ulaşan ülke olduk. Geçen sene globalde Opel’in toplam satışlarının yüzde 11’i Türkiye’de gerçekleşti. Bu da dünyada satılan her 9 araçtan bir tanesi geçtiğimiz yıl Türkiye’de satılmış anlamına geliyor” diye konuştu. 2024 yılında da 1 milyon adedi aşmasını öngördükleri pazarda 70 bin adetle aynı başarıyı devam ettireceklerini kayden Yantaç şöyle devam etti:
Global lansman İstanbul’da
“Türkiye olarak bundan sonra her zaman o 3 ana pazardan biri olarak kalacağız. Türkiye’nin ilk 3 pazardan biri olması hem uluslararası lansmanların ülkemize gelmesine hem de modellerin yapım aşaması sırasında da söz sahibi olma hakkı getiriyor. Örneğin 14 Mayıs’ta dünya lansmanı İstanbul’da gerçeklecek yeni Frontera modeli, Opel markası için 2024‘teki en önemli gelişmelerden bir tanesi. Tabii Opel için bu kadar önemli iken globalde Türkiye’de global lansmanının yapılıyor olması da bizim için çok kıymetli. 3 ana ülkeden, ana pazardan biri olarak seçilmiş olmamız tabii ki de burada yapılacak olan etkinliğin Türkiye’de olması adına bizim için önem teşkil etti. Yeni modellerde artık bizim etkimizle alınan birçok karar var. Ayrıca biz talep ettiğimizden dolayı globalin aslında planlaması içerisinde bulunmayan ama ürün olarak geliştirildiği alanlar da var.