Mine Uzun
Servis şoförü abim gel pazartesi başla
İlk araba kullanmaya başladığımda çok heyecanlıydım. Her şeyi doğru yaptığımdan emindim. Kuralları iyi çalışmış, manevraları iyi öğrenmiştim. Ama direksiyona geçince kazın ayağının öyle olmadığını gördüm. Düz yolda gitmekle ilgili hiçbir sorunum yoktu. Şimdiki gibi otomatik vites arabalar nerdeeee, benim kullandığım arabanın hidroliği bile yoktu.
Bir park yerine girmek de hiç sorun değildi. Park etmem gereken şekil paralel park değilse. Bir gün arabayla eve döndüm. Hay Allah tam da okul çıkışına denk gelmişim. Vızır vızır veli araçları, sağa sola park etmiş servisler… Bir veli çocuğunu aldı ve bir park yeri boşaldı. Yanaştım öndeki arabanın yanına aynaları kontrol ede ede bir öne gidiyorum, sonra atıyorum kolumu arabanın sağ ön koltuğunun tepesine, bakıyorum geriye, basıyorum ufaktan gaza, arkaya gidiyorum. Yok olmuyor. Öne git geri gel. Halime üzülen bir servis şoförü, “Buraya böyle park etmeniz mümkün değil” dedi. “Neden” diye sordum, “Çünkü hep aynı hareketi yapıyorsunuz. Aynı hareketi yaparak farklı bir sonuç elde etmeniz de mümkün değil” dedi. “Direksiyonu uygun tarafa doğru, doğru açı ile kırmanız lazım. Biraz geri gelmeniz lazım. Arabayı düzeltmek için gerekli alanı sağladığınızda direksiyonu düzeltip, ileri doğru gaza basmalısınız.”
Bugün olsa şoför abiye, “Gel ekonomi yönetiminde pazartesi başla dersiniz. Her şeyden önce direksiyonu uygun tarafa doğru açı ile kırabilmek için kaldırımdan ne kadar açık olduğumuzu tespit etmemiz lazım.
ENFLASYON DÜŞÜK AÇIKLANDIĞINDA GERÇEKTEN DÜŞÜK OLMUYOR
Politika faizi belirlenirken, hem mevcut enflasyon hem enflasyon beklentileri göz önüne alınıyor. Ancak vatandaş açıklanan enflasyon ile yaşadığı enflasyon arasındaki farkı gördükçe artık enflasyonun düşeceğine de inanmıyor. Dolayısıyla tüketimini ertelemek istemiyor. Ve haliyle para politikası yeteri kadar sıkılaşmıyor. Bu arada Merkez Bankası’nın son hamleleriyle bankaların mevduat faizleri yeniden küçük meblağlar için bile yüzde 50’nin üzerine çıktı. KKM’den çıkış bir parça da hızlanabilir ama bu paranın nereye gideceği de iyi takip edilmeli.
DÖVİZE MÜDAHALE EDİLDİĞİNDE DÖVİZİN SEVİYESİ DOĞRU OLMUYOR
Daha önce nasıl ki Merkez’in rezerv yaka yaka dövize müdahalesi dövizin yükselişini sadece geciktirdiyse ve yanlış idiyse, şimdi de Merkez’in döviz alışı, TL’nin gerçek değerini kendi kendine bulmasının önüne geçiyor. Swap kanalları tamamen açıldığında TL asıl değerini bulacak. Unutulmamalıdır ki; paranın gerçek değeri önemlidir. Ne olursa olmuş “mış” değeri değil.
TASARRUF YAPARMIŞ GİBİ YAPILDIĞINDA KASADA PARA BİRİKMİYOR
Para politikasının sıkılığına, Maliye Politikası da destek vermeli. Vatandaş gibi kamu da biraz kemer sıkmalı. Hatta kemer sıkmaktan ziyade gereksiz harcamalar kesilse, sadece israfın önüne geçilse bile kafi. Ama işte yine direksiyonu uygun tarafa doğru açı ile kırabilmek için kaldırım açıklığımıza, hatta kaldırım yüksekliğimize bakalım. Memurların servisi midir sizce ana mesele?
Ezcümle diyeceğim o ki; “Servis şoförü abim gel pazartesi başla.”