Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Pimi çekilmiş bomba gibi dolaşıyorlar

Türkiye’de yollardaki 30 milyon motorlu aracın 6.1 milyon adedinde yaptırması mecburi olan ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ yok. Yani her 5 araçtan 1 tanesi. Düşen alım gücüne bağlı sigortasız araç sayısı hızla artarken, bu araçlar için denetimlerin acilen arttırılması gerek. Çünkü her biri adeta pimi çekilmiş bomba gibi dolaşıyor.

2024 yılının ilk 5 ayı itibarıyla ülkemizde 29 milyon 791 bin motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu araçların trafiğe çıkabilmesi için mecburi olan ‘Zorunlu Trafik Sigortası’na sahip olmayan araç sayısı ise tam 6 milyon 135 bin 137 adet. Yani her 100 araçtan 21’i sigortasız geziyor, artan fiyatlardan dolayı yaptıramıyor. Otomobillerde ise sigortasızlık oranı yüzde 5,63 ile tüm araçlar içinde en iyi durumda. Ama buna rağmen 881 bin otomobilde zorunlu sigorta bile bulunmuyor.

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

EBS Danışmanlık’ın Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerinden yararlanarak hazırladığı analize göre 2024 yılının ilk 5 ayında Türkiye’de trafikteki tüm araçların yüzde 21’i sigortasız, yüzde 66’sı ise kaskosuz. Bu sonuçlara göre Türkiye’de son yıllarda rekor satışlara bağlı olarak otomobil araç parkının 52’si kaskolu iken, toplam araç parkında bu oran yüzde 34,87. Türkiye’de ne yazık ki sigortasızlık oranı ekonomide yaşanan gerileme, alım gücünün düşmesi ve artan prim fiyatlarıyla her geçen gün daha da vahim hale geliyor.

ZORUNLU SİGORTA-SIZLIK

Bu durumu zorunlu sigorta-sızlık olarak tanımlayan EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, yollarımızda gezen 30 milyon motorlu aracın 6.1 milyon adedinin sigortasız olduğunu belirterek, “Yani her 5 araçtan 1 tanesi. Artık yapamıyor, yaptıramıyoruz çünkü düşen alım gücü ve her geçen gün artan fiyatlar karşısında vatandaş özellikle 20 yaş üzeri araç ve motosikletlerde sigorta yaptırmakta zorlanıyor” dedi.

Bugün tüm araç parkı göz önüne alındığında sigortasız gezen araç oranın İstanbul’da %12 , Ankara’da %10 İzmir’de %22 ve Antalya’da %24 olduğunu belirten Şahin şöyle devam etti: “Elbette bu sigortasızlığın cezasını trafikteki tüm araçlar çekiyor. Çünkü trafik sigortasının amacı kaza anında karşı tarafın zararını karşılamaktır. Bu nedenle buna bir çare bulunması, denetimlerin her bölgede sıklaştırılması gerekli” dedi.

unnamed-3.jpg

Motosikletlerin %64’ü otobüslerin %28’i sigortasız

BUGÜN Türkiye’deki 29 milyon 791 bin aracın yüzde 21’inde zorunlu trafik sigortası yokken, kurye taşımacılığı ile sayıları 5.5 milyonu aşan motosikletlerin yüzde 64’ünde sigorta bulunmuyor. Rekor satışlarla birlikte otomobillerde sigortasızlık oranı yüzde 5,63’e gerilerken, minibüslerde yüzde 19,11, otobüslerde yüzde 28,12, kamyonetlerde yüzde 10, kamyonlarda ise yüzde 20 civarında. Denetimler acil artırılıp, sigortasızlık oranı düşürülmeli.

unnamed-2.jpg

Sigortasızlıkta Urfa Sigortalılıkta Trabzon

TÜRKİYE’de sigortasızlık ve sigortalılık oranlarına baktığımızda, Şanlıurfa yüzde 42,1 ile en sigortasız il olurken, Iğdır yüzde 35,8 ile ikinci, Burdur ise yüzde 34,1 ile üçüncü sırada. En çok sigortalı araca sahip iller sıralamasında ise Trabzon yüzde 90,6 ile ilk sırada yer alırken, Ankara yüzde 89.9 ile ikinci, Bingöl yüzde 88,9 ile üçüncü sırada yer alıyor. En çok aracın yer aldığı İstanbul ise yüzde 88,6 ile dördüncü sırada yer alıyor.

unnamed-1.jpg

Büyük illerde en bilinçli Ankara

TÜRKİYE’nin en büyük 10 iline baktığımızda, sigortasızlık oranı en düşük il yüzde 10 ile Ankara, ikinci sırada ise yüzde 11,42 ile İstanbul yer alıyor. Manisa’da sigortasızlık oranı yüzde 33’e ulaşırken Gaziantep’te yüzde 27,18, Adana’da ise yüzde 26,55 olmuş durumda.

Her 100 aracın 65’inde kasko yok

TÜRKİYE’de zorunlu olmayan kasko oranlarına baktığımızda ise tüm araç parkı içinde kasko yaptıran araçların oranı yüzde 34,84 olurken, otomobilde bu oran yüzde 47,23, motosiklette ise sadece yüzde 3,73. Otomobilde özellikle son 3 yılda yüksek adetli sıfır satışlar, toplam kasko oranını yükseltmiş durumda. Bu yılın ilk 5 ayında kasko prim miktarı yüzde 46 artarken, prim adedi 90 bine yakın düştü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi