Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Mercedes ve BMW yerine Skoda almaya başladık!

Türkiye’de alım gücünün düşüp, otomobil fiyatlarının artması, premium müşterisini de orta segmente kaydırmaya başladı. Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, D sınıfında yer alan Superb modelinin müşterilerinin yüzde 25’ten fazlasının daha üst sınıflardan geldiğini söylüyor. Yani anlayacağınız Mercedes, BMW ve Audi müşterileri bile yarı fiyatına aynı donanıma sahip Superb almaya başladı.

ana-foto-superb1.jpg

Lüks müşterisi orta segmente kayıyor!

Skoda’nın D segmentinde yer alan amiral gemisi modeli Superb, dördüncü nesli ile Türkiye’de yollara çıktı. Önceki nesilde olduğu gibi Sedan ve Combi versiyonlarına sahip yeni Superb, hem segmentinde referans olmayı hem de premium sınıftan çok daha fazla müşteri çekmeyi hedefledi. Türkiye’de 1 milyon 950 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan yeni Superb’in Çekya’daki uluslararası basın lansmanında değerlendirmeler yapan Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, “Superb müşterilerimizin dörtte birinin, yani yüzde 25’inin daha üst sınıflardan geldiğinin altını çizmeliyim. Yeni modelle bu sayının artacağını düşünüyoruz. Sonuçta premium segmentte aynı donanım ve özelliklere sahip modellerin 2 katı fiyata satıldığı düşünülürse bu çok normal” dedi. Tabi Başar’ın açıklamalarının yanı sıra hem Türkiye’de alım gücünün düşmesinin hem de sınıfının lideri Passat gibi önemli bir modelin üretiminin bitmesinin de bundan etkisi büyük.

ana-foto-2-skoda-genel-muduru-zafer-basar.jpg

2024 hedefi 45 bin adet

Türkiye’de 2023 yılını 35 bin adetlik satışla tamamlayan Skoda’nın 2024 yılında düşmesi öngörülen pazarda 45 bin adetlik satış hedefi koyduğunun altını çizen Zafer Başar, yeni Superb’in yılın ikinci yarısında 15 bin adetlik satışla bu hedefe ulaşmada öncü model olacağını söyledi. Başar sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl kolay bir dönem olmayacak. Ama müşterilerimiz açısından otomobil almayı ve özellikle markamızdan otomobil almayı düşünen müşterilerimiz açısından şartları mümkün olduğu kadar kolaylaştıracağımız bir dönem olacak. Biz bu politikaya gücümüz yettiğince herhangi bir ticari kaygı duymaksızın devam etmenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü büyümek için önemli bir fırsat yakaladık. Pazar koşullarından bağımsız olarak şartlar ne olursa olsun bu fırsatı lehimize çevirmek istiyoruz. İlk 5 içinde olmak ve büyük bir marka olma hedefimizden vazgeçmediğimizi çok açık yüreklilikle söylüyorum. Çünkü şu an toplam binek pazarının yüzde yüzde 92’sini temsil eden, ürün çeşitliliği olarak en geniş markadan söz ediyoruz.“

3’te 1’i gelmeden satıldı

Yılın geri kalan 7 ayında Superb modelinden tedarik süreçlerine bağlı olarak 12-15 bin adet aralığında bir satış performansı elde etmeyi hedeflediklerini yineleyen Başar, şu ana kadar sadece ön talep ile 5100 başvuru aldıklarını ve bu rakamın giderek arttığını söylüyor. Başar, “Bu rakam yılın geri kalanında sunacağımız araçların yaklaşık yüzde 30’unu temsil ediyor ve ilgi bizi çok mutlu etti. Aracın bu sınıftaki boşluğu büyük bir güçle dolduracağına inanıyoruz” dedi. Zafer Başar, yeni Superb’in filo pazarında da başarılı olacağını belirterek, toplam satışların yüzde 30’unun kurumsal olmasını hedeflediklerini söyledi.

elektrikli-enyaq.jpg

Superb’in dünyada en büyük pazarı Türkiye

İlk kez 2001 yılında tanıtılan ve şu ana kadar 1.6 milyondan fazla satış rakamı elde eden Superb, Türkiye’de ise sedan segmetinde 55.000 adedin üzerinde satış ile dünya sıralamasında birinci sırada yer aldı. Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, yeni Superb Sedan’ın da en büyük pazarının Türkiye olacağını belirterek, “Skoda, yılda 100 bin adet Superb üretecek. Bunun 25 bin adedi Sedan, 75 bin adedi ise Kombi. (SW) Türkiye olarak bu 25 bin adedin 15 bin adedini yani yüzde 60’ını satacağız” diye konuştu. Skoda’nın amiral gemisi modeli Superb, 4’üncü nesliyle tüm özelliklerini bir üst seviyeye taşımış. Yenilenen tasarımla birlikte daha rafine bir hale getirilen dördüncü nesil Superb, kristal detaylarla tamamlanan yeni LED Matrix farları ve TOP LED arka ışıklandırmayla dikkat çekiyor. Yeni Superb, Elite, Premium, Prestige ve L&K Crystal olmak üzere dört donanım seviyesiyle Türkiye’de satışa sunuldu. Superb Sedan 150 beygir güç ve 250 Nm tork üreten 1,5 litrelik TSI mHEV hafif hibrit teknolojisine sahip motorun yanı sıra 265 beygir güç ve 400 Nm tork üreten 2,0 litrelik TSI benzinli motorla veya 193 PS/400 Nm’lik 2,0 TDI dizel motorla tercih edilebiliyor. Superb Sedan’da yer alan 2,0 litrelik motorlar, 4 çeker sürüşle kombine ediliyor ve her koşulda yüksek performans elde ediliyor. Superb Combi modeli ise, 1,5 litrelik TSI mHEV hafif hibrit model ile sunuluyor. 1,5 litrelik TSI mHEV hafif hibrit modelin yakıt tüketimi, 100 kilometrede yalnızca 5,3-5,6 litre olurken Škoda Superb’in 265 PS’lik en güçlü versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 5.6 saniyede tamamlıyor.

Elektrikli Enyaq’a Makyaj rötarı

Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, Türkiye’de şu anda yedi modelden 5’inin güncellendiğini belirterek, “Scala, Kamiq ve Octavia modellerimiz makyajlanırken, Kodiaq ve Superb modellerimiz ise yeni nesilleri Türkiye’de satışa sunuluyor. Tüm ürün gamıyla gençleşmemizin yanı sıra önümüzdeki yıl tamamen elektrikli Enyaq modelimizi Türkiye’ye getireceğiz. Normalde Enyaq’ı bu dönem satışa sunacaktık ama elektrikli mode 3-4 ay sonra makyajlanacak ve güncellenecek. Dolayısıyla şu anda mevcut modeli getirmek müşterilerimiz için haksızlık olurdu. O yüzden biz güncellenen modeli 2025 başı getireceğiz. Skoda, 2026 yılına kadar dört tamamen yeni elektrikli araç ve Enyaq ailesinden iki yenilenmiş model sunmaya hazırlanıyor. Biz, elektrikli araçlara geçiş döneminde endişelerden biri olan menzil ve şarj süresi kaygılarını en aza indirmek adına, bayilerimizi çok daha maliyetli olmasına rağmen çok daha etkin olacağını düşündüğümüz DC şarjlar ile donattık. Ayrıca kapımızı sadece Skoda müşterilerine değil bütün markaların müşterilerine açıyoruz” dedi.

Lexus, Türkiye’de elektrik atağına kalktı

Kısa süre önce 1 milyon 750 bin TL'ye C-SUV sınıfındaki elektrikli modeli UX 300e'yi satışa sunan Lexus, geçen hafta da tamamen yeni elektrikli D/E-SUV modeli RZ 450e’yi 3 milyon 950 bin TL'ye satışa sundu. RZ 450e, tek şarjla ortalama 400 kilometrelik bir sürüş menzili sunarken DC hızlı şarj sistemi ile yüzde 80 kapasiteye kadar yaklaşık 30 dakikada şarj edilebiliyor. RZ 450e son platform teknolojisiyle birlikte CCS hızlı şarj özelliğine sahip. 440 km menzile sahip UX 300e ise daha farklı bir sistem olan CHAdeMO standardı ile şarj olabiliyor. Bu arada Lexus'un Japonya'da üretilen RZ 450e ve UX 300e modelleri şu an Türkiye'de 2023 model olarak satılıyor. Çünkü aralık sonunda yürürlüğe giren "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ"den önce ithal edilmişler. 2024 modeller ise tebliğ nedeniyle ithal edilemiyor. Lexus’un elinde RZ 450e modelinden 84, UX 300e modelinden ise 19 adet var.

Çinli off-road markası yaz aylarında Türkiye’de

2023 yılında Türkiye'de yaklaşık 9 ayda 41 bin adede yakın otomobil satan, bu yılın ilk 4 ayında ise 20 bin adedi aşan Çinli Chery, 2024'te yeni markasıyla iddiasını artırıyor. Premium off-road SUV markası Jaecoo'nun geçen hafta Türkiye lansmanını yapan Chery Türkiye, temmuz gibi de iddialı modeli J7 modelini satışa sunacak. Bu modelde 183 bg gücünde 1.6 lt benzinli motor olacak. Chery, Jaecoo markası için ayrı showroom açacak. 2025'te de bu markanın J8 ve ardından J5 modeli de Türkiye'ye gelecek. Şu an Türkiye'de model olarak satılan Omoda'nın ise Chery'den ayrı marka olarak yılın son çeyreğinde lansmanının yapılması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi