Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Çinliler engel tanımıyor!

Ek gümrük vergileri, kendilerine ait servis açma gibi engellemelere rağmen Çinliler Türkiye’den vazgeçmiyor. Tam gaz yola devam edeceği sinyalini veren Chery’nin yeni markası Çin’den yola çıkarken, DFSK da Türkiye’ye yeni model sunmaya devam ediyor. MG dahil tüm Çinliler 8 Temmuz sonrası için ciddi fiyat desteği almış durumda.

Ne konan ek vergiler, ne yayınlanan tebliğler, hiçbiri Türkiye’den vazgeçmiyor!

Çin’den ithal edilen otomobillere ilk darbe Mart 2023’te geldi. Çin menşeli elektrikli otomobiller için yüzde 40 ilave gümrük vergisi konduğu açıklandı. Bunun biraz da uygun fiyatlı Çinli elektrikli otomobillere karşı Togg’u korumak için yapıldığı belirtildi. Bu ek vergi sonrası, elektrikli otomobil ithalatı azaldı ama merkezlerden alınan desteklerle tam olarak bitmedi. Tam bu vergiye alışılmıştı ki, bu kez aralık sonunda yayınlanan tebliğ ile Çin’den elektrikli otomobil ithal eden marka ve distribütörlere, bayileri dışında kendilerine ait 20 servis açma şartı getirildi. Bu tebliğ kafaları karıştırırken, eldeki stoklar hariç satışların durmasına yol açtı. Elektrikli otomobillere getirilen engeller sonrası herkes alternatif arayarak içten yanmalı ve hibrit araçlarını getirmeye başlamışken, bu kez yüzde 40’lık ek verginin Çin’den ithal edilen tüm otomobilleri kapsayacağı açıklandı. İşte bu durum tam bir şok etkisi yaratırken, 8 Temmuz’da devreye girecek ek yüzde 40 vergi öncesi Çinli markalarda hareketlilik arttı.

jaecoo-toren-3.jpg

  • CHERY VE JAECOO: Türkiye’ye kendi gelen Chery gibi Çinli markalar, zaten ek vergi konusunda merkezlerden destek aldığını ortaya koyarken, bununla kalmadı yeni markalarını getirmekten de vazgeçmedi. Chery, bünyesindeki Off-road SUV markası Jaecoo’nun Türkiye’de kısa bir süre önce lansmanını gerçekleştirirken, ek vergi sonrası satıştan vazgeçmedi ve yeni markanın ilk parti araçlarını Çin’den yola çıkardı. Jaecoo, bu kapsamda, ilk parti Jaecoo 7 siparişini Türkiye’ye sevk etmek üzere Çin’in Dalian Limanı’nda bir tören düzenledi. Türkiye’ye doğru yola çıkan ilk parti, aynı zamanda markanın bugüne kadar Avrupa pazarına yapılan en yüksek hacimli Jaecoo 7 siparişini temsil ediyor. 8 Temmuz’dan sonra Türkiye’ye gelecek bu araçlar yüzde 40’lik ek vergi kapsamına girecek ama büyük ihtimalle bu verginin bir kısmı Çinli marka tarafından tüketiciye yansıtılmayacak.jaecoo-toren-1.jpg
  • DFSK: Diğer taratan Çin’in en büyük dört otomobil üreticisinden biri olan DFSK, Türkiye’de model atağına ek vergiye ragmen devam ediyor. Türkiye’de SHS Otomotiv distribütörlüğünde binek ve ticari araç satışı yapan DFSK, geçen hafta şarj edilebilir hibrit SUV modeli E5’i Türk kullanıcılarıyla buluşturdu. 7 kişilik oturma kapasitesine sahip D-SUV modeli DFSK E5, lansmana özel 1.890.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Burada hem DFSK hem de SHS, 8 Temmuz’dan sonra ek verginin büyük kısmını karşılayacağını açıkladı. Ayrıca kısa süre içinde üretimin Çin dışına kaydırılacağı da belirtildi.dfsk-e5-3-1.jpg
  • MG: Bu iki Çinli marka dışında diğer bir gelişme ise Çinli MG kanadında yaşanıyor. MG, 8 Temmuz’dan sonraki fiyat listesini yayınlarken, fiyatların bugünkü kampanyalı fiyatlardan sadece yüzde 17 artacağı görülüyor. Kampanyasız liste fiyatının ise sadece yüzde 4 üzerinde. Bu da yüzde 36’lık ek vergi zammının yarıdan fazlasının desteklendiği anlaşılıyor.

Yenisi eskisinden daha ucuza geldi

nissanqashqai.jpg

Güncellenen Nissan Qashqai Türkiye'de mevcut modelden daha ucuza satışa sunulurken, tüm paketlerde GSR2 farkı alınmaması dikkat çekti. Ön ızgaranın, ön ve arka aydınlatma grubunun yenilendiği, iç mekanın ciddi şekilde revize edildiği, yeni araç içi teknolojilerin eklendiği yeni Qashqai'nin fiyatı 1.799.900 TL'den başlıyor. Bu 1.3 DIG-T 158 beygir X-Tronic CVT Designpack paketinin fiyatı. Mevcut Qashqai'de bu paketin haziran başında liste fiyatı 1.983.300 TL'ydi. (Kampanyalı bile daha pahalı) Yeni Qashqai'de GSR2 uyumlu olmayan 'Tekna' isimli başlangıç paketi artık yok. Yeni model Desinpack'ten başlıyor. Ayrıca N-Design paket eklenmiş. Bir de en üst paketten örnek vereyim; Platinum Premium 4X4 mevcut modelde haziran başı 2.390.700 TL'yken, yenilenen modelde 2.319.900 TL'ye satışa sunulmuş.Yeni modelin e-Power seçeneklerinde benzer şekilde ucuzlamış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi