Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bayiler mutlu Markalar şaşkın Tüketici mutsuz

Otomotivde yeni yönetmelik değişikliği büyük şaşkınlık yarattı

Genel olarak müşterilerin faydasına olan uygulamaları ön planda tutan ilgili bakanlıklar bu kez tüketiciler yerine bayilere avantaj sağlayacak bir karar imza attılar. Şöyle ki; yeni uygulamaya göre, bundan böyle distribütörler kampanya yaparken bayilerin kâr marjlarına dokunamayacaklar. Bu da indirimlerin sınırlı olmasını sağlayacak.

mansetresim.jpg

Kısa süre önce motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelik yeniden düzenlenip yürürlüğe girdi. Buna göre, yetki ve yeterlilik Belgeleri, distribütör-yetkili bayi sorumluluk ve ilişkileri, ekspertiz raporu, ikinci el ticaretinde garanti ve kapsamı, elektronik ortamdaki faaliyetlere ilişkin yükümlülükler (İlan-ihale paltformları düzenlemesi), ödeme sistemi, ilan ve satış sınırlamaları ile Türkiye Noterler Birliğinin ve noterlerin yükümlülükleri hakkında bir çok detay değiştirildi ve yeniden düzenlendi. Bu yeni yönetmelikteki önemli detay; distribütör ve yetkili satıcılar arasındaki ilişkilere dair düzenlemeydi. Yeni düzenlemede yer alan şu maddeler dikkat çekti;

  • Yetkili satıcıyı bir ay içinde son üç yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlamak,
  • Fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapmak veya taşıtı on beş gün içinde yetkili satıcıya teslim etmemek,
  • Taşıt satışını, kendisinin veya bir başkasının mal veya hizmetini alma şartına bağlamak
  • Yetkili satıcının taşıt satışlarına ilişkin kampanyalardan faydalanmasını diğer ürün ve hizmetlerin satışı, fiyat indirimi, yetkili satıcının kâr marjının kısıtlanması ve taşıt satış kotası gibi şartlara bağlamak.

BAYİLERE DOKUNMAYIN

Genel olarak müşterilerin faydasına olan uygulamaları ön planda tutan ilgili bakanlıklar son maddeyle bu kez tüketiciler yerine bayilere avantaj sağlayacak bir karar imza attılar. Şöyle ki; yeni uygulamaya göre, bundan böyle markalar/distribütörler kampanya yaparken bayilerin kâr marjlarına dokunamayacaklar! Bilmeyenler için belirtmek gerekirse, distribütör firmalar zaman zaman kampanya açıklarken, kendi kâr marjlarından belli bir indirim yapar, aynı zamanda bayilerin de kâr marjlarından alarak kampanyalardaki indirim oranlarını olabildiğince yüksek ve rekabetçi olarak duyurmaya çalışırlardı. Bu yeni uygulamaya göre artık markalar veya distribütör firmalar sadece kendi kârlarından yapacakları sınırlı indirim kadar kampanya açıklayabilecekler, bayiler ise kâr marjlarını kendilerine saklayabilecekler.

MAĞDUR OLAN TÜKETİCİ

Bu uygulamanın temelinde bayilerin kârlılığını koruyan bir yaklaşım olduğu aşikâr. Ancak her zaman tüketicinin menfaatini ön planda tutan kamu, burada nedense distribütör firmalara; “bayilerin kârlılığına dokunmayın” demiş oluyor. Konuyu sorduğum bazı distribütör yetkilileri de şaşkınlar. Yetkililer, “Bu uygulamanın amacını anlayamadık. Bundan sonra müşteriye yapmak istediğimizin yarısı kadar kampanya yapabileceğiz. Amaç müşteriye indirim sağlamak yerine bayinin kârına dokunulmaması olmuş” diye şaşkınlıklarını belirtiyorlar. Bu noktada fiyatların hızla arttığı bir dönemde en azından kampanyaları bekleyen tüketicilerin mağdur edildiği çok net ortada.

mercedesg.jpg

En ucuz G Serisi Türkiye'de

Tamamen elektrikli Mercedes G Serisi, Türkiye’de bir ay rötarlı olarak 13.540.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. İsminde EQ markasının yer almadığı ilk elektrikli Mercedes modeli olan G 580, tüm ikonik unsurları içeren köşeli siluetini koruyarak modelin karakterine sadık kalmaya devam ederken, süregelen aile serisinin bir üyesi olarak da göze çarpıyor. Dış tasarımda en önemli farklılık opsiyonel siyah panelli radyatör ızgarası. Ayrıca arka kapı üzerinde stepne yerine yer alan kutuda şarj kabloları muhafaza ediliyor. 116 kWsa kapasiteli bataryası ile 450 kilometreye ulaşan menzil sunan elektrikli G Serisi, ÖTV avantajı nedeniyle Türkiye'deki en ucuz G Serisi oldu. Düşünün aynı güce sahip AMG G 63 ile arasında 11 milyon TL'den fazla fark var.

Yeniköy'ün ilk elektriklisi Avrupa'ya yola çıktı

Amerikan Ford’u Avrupa’daki 9 yıldır ticari araçta liderliğe taşıyan Ford Otosan tarafından yenilenen Yeniköy Fabrikası’nda üretilen ilk elektrikli ticari modeli E-Transit Custom, Avrupa’ya ihraç edilmeye başladı. Ford Otosan'ın E-Transit'in ardından Avrupa’ya yönelik ürettiği tam elektrikli ikinci ticari modeli olan E-Transit Custom, elektrikli güç aktarma organı sayesinde 337 kilometreye kadar menzil sunarken, hem 100 kW hem de 160 kW motor seçeneklerine sahip. Avrupa’ya ihracatı başlayan E-Transit Custom, kasım ayında ise Türkiye'de satışa sunulacak.

e-transit.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi