Ortadoğu cehenneminde 5 Türk subayı

İsrail’in önce Hizbullah lideri Nasrallah’ı öldürmesi, ardından “Şimdilik” Lübnan’ın güneyini hedef alan kara operasyonunu başlatması sonrası, İran’ın da İsrail’i balistik füzelerle hedef almasıyla birlikte Ortadoğu tam anlamıyla ateş çemberine dönmüş durumda.

İşte böylesine bir ortamda, gözler tam 46 yıl önce 1978’de kurulmuş olan Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’nde (UNIFIL) görev alan Türk askerinin durumuna çevrildi. Ortadoğu’nun kaynayan kazanında 10 yılı aşkın süredir söz konusu güçte görev alan Türkiye’nin şu an itibariyle gözlemci statüsünde 5 subayı bulunuyor.

Türk askerinin UNIFIL’de görev süresini 1 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi geçen yıl Ekim ayının sonuna doğru TBMM’de kabul edilmişti. Edinilen bilgiye göre, Türk subaylarının da bulunduğu güç için herhangi bir tehlike bulunmuyor. Ancak Türk subayların gelişmeleri yakından takip ederek, Ankara’yı sürekli bilgilendirdiğini söyleyebiliriz. Yine aynı görev kapsamında Lübnan açıklarında Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait bir savaş gemisinin de bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Deniz ve havadan tahliye planı

Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip eden Ankara, özellikle Lübnan’daki anlık gelişmelere göre, bu ülkede bulunan Türk vatandaşları ile talepte bulunacak diğer ülkelerin vatandaşlarını tahliye etmek için de hazırlıklarını tamamlamış durumda.

Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılan bu hazırlıklar artık son aşamasına gelmiş durumda. İlgili birimler talimat verdiğinde tahliye deniz ve hava yoluyla yapılacak. Bunun için Mersin limanında iki dev çıkarma gemisi TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemileri hazır bekliyor.

“Koca Yusuf”lar ve 2 dev çıkarma gemisi tahliye için hazır

Denizden tahliyeyi yapacak olan çıkarma gemileri Lübnan’a doğru hareket etiklerinde kendilerine iki ayrı fırkateyn de eşlik edecek. Havadan tahliye için de Türk Hava Kuvvetleri’ne ait "Koca Yusuf" olarak bilinen, stratejik özelliklere sahip A-400M tipi dev nakliye uçakları kullanılacak. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunun 10 “Koca Yusuf”tan kaçının tahliyede kullanılacağı gelişmelere göre belirlenecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi