Nuray Babacan
Bakan mayası tutmadı
İktidar Partisi’nin ‘her il listesinin başına popüler isim koyma’ projesi, amacına ulaşmadı. Bakanların liste başı yapıldığı illerde, seçmen için pek anlam ifade etmediği, yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Bırakın taşra illerini, büyükşehirlerdeki araştırmalar, bakanların tanınırlık açısından sınıfta kaldığını gösterdi.
BAKANLARIN BÜYÜSÜ TUTMADI
Seçim kampanyalarının son iki haftasına girildiği bugünlerde, tüm partiler tüm güçleriyle sahaya indi. Ancak bu kez AKP listelerinin dizayn şekli isteneni veremedi. Bakanların liste başına konulacağı iller taranırken, ‘bilinirlik ve tanınırlık’ araştırması yapıldı. Bu araştırmanın pek iç açıcı olmadığı ortaya çıktıysa da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yine de bu isimlerin liste başı yapılmasında ısrar etti.
Örnek vermek gerekirse. İstanbul’da yapılan ankette vatandaşlara bakanları ne kadar tanıdıkları soruldu. Listenin ilk sırasında, yıllardan beri siyasetin içinde olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çıktı. Soylu’nun bile seçmen karşısındaki kabulü yüzde 40’ı aşamadı. Soylu’yu ikinci sırada yüzde 20 ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca izledi. Yüzde 15 tanınırlıkla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu üçüncü olabildi. Diğer bakanların İstanbullular için karşılığı yüzde 10’u geçemedi. Örneğin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yüzde 6’da, Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Togg’un rüzgarına rağmen yüzde 3’de kaldı.
Bakanlara pek yakınlık hissetmeyen seçmenin durumu böyleyken, illerinden memnun olmayan bakanlar konusu da ayrı bir mevzu. Tarım Bakanı Vahit Kirişci’nin Kahramanmaraş’ı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Samsun’u istemediği biliniyor. Bakanların illerdeki varlığının seçmenin ilgisini çekmek için gerekli sinerjiyi yaratmadığı ortaya çıkarken, eski siyasilerden geri dönenler de toplum tarafından pek kucaklanmadı. Bunlardan biri de eski bakan Faruk Çelik oldu. Artvinliler Çelik’e kucak açmadı.
KAMPANYA SORUNLARI
AKP Genel Merkezi, illerde bakanların ve AKP’nin ünlü isimlerinin ‘mayası’ tutmayınca, yöntem değiştirmeye karar verdi. Bazı illerde, listeye giremeyen milletvekillerine acil görev verildi. AKP kurmayları bu durumu, "Bazı illerde tecrübeli adaylar yok. Bu nedenle, genel merkez özellikle partide yönetici pozisyonu olanlara görevlendirme yaptı. Parti yöneticileri adaylara bir nevi abilik yapacak” sözleriyle açıkladı.
Parti yöneticilerine daha çok seçim sonuçlarının kritik geçmesi beklenen illerde görev verildi. Ayrıca, teşkilat başkanlığı il başkanlarıyla seri toplantılar yapmaya başladı. Seçim çalışmalarının ortasında, AKP’nin ildeki kampanya durumu yeniden masaya yatırılıyor. İl başkanlarının zayıf kalınan yerler ve çalışmalar konusunda sürekli genel merkezi aradığı biliniyor. Bu sefer ‘göç yolda düzülür’ yöntemi kullanılıyor anlaşılan.
SANDIKLARI SU BASMASIN
Bu arada, ilginç bir bilgi daha. İçişleri Bakanlığı ile YSK, deprem bölgesinde sandık kurulacak yerlerle ilgili yeni çalışma başlattı. Oy kullanılacak çadırlar hazırlanıyordu ancak ‘ya yağmur yağarsa ve geçtiğimiz günlerdeki gibi her yeri su basarsa’ sorusu akıllara geldi. Proje hemen değiştirildi. Şimdi geçici prefabrik ofisler kuruluyor. Çadırlarda oy kullanılması yönünde planlamanın değiştirildiğini öğrendik. ‘Yağmur yağarsa, yangın çıkarsa’ gibi, sandık güvenliği açısından ortaya çıkabilecek sorunlar yeniden masaya yatırıldı. YSK’da oluşan bu endişenin ardından, hızla ‘konteyner ve geçici prefabrik seçim kullanma mekanları’ yaratılıyor.