Tencerenin dibi mi tuttu? İşte dibi tutmuş tencereyi temizlemenizi sağlayacak temizlik tüyosu

Tencerenin dibi mi tuttu? İşte dibi tutmuş tencereyi temizlemenizi sağlayacak temizlik tüyosu
Tencerenin dibi mi tuttu? İşte dibi tutmuş tencereyi temizlemenizi sağlayacak temizlik tüyosu

Tencerenin dibi tuttuğunda temizlemesi oldukça zor bir hal alabilir. Ancak endişelenmeyin, size bu konuda yardımcı olacak pratik bir temizlik tüyosu vermek istiyoruz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra tencerenizi durulayarak temizleyebilirsiniz. Eğer sirke kokusundan rahatsızlık duyuyorsanız, tencereyi birkaç kez durulayarak kokuyu gidermeye çalışabilirsiniz.

DİBİ TUTAN TENCERENİN İÇİ NASIL TEMİZLENİR? İŞTE YÖNTEMLER!

Bulaşık Deterjanı:


İçi yanan tencereye tabanını kaplayacak kadar su koyun ve bulaşık deterjanı ekleyip köpürtün. 15 dakika ocakta bu karışımı kaynatın ve 1 gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün tahta bir spatula ile yanıkları kazıyın. Tam çıkmıyorsa işlemi 1 kez daha yapıp bir kez daha bekletin. Ardından yine yıkayın.

Limon ve Tuz:


Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kadar kristal şeklinde tuz, yarım limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat kadar bekletin. Yarım saatin ardından temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi ovun. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştırır.

Karbonat:


Tencereyi ocakta unuttuysanız ve yeni fark ettiyseniz, tencereyi ocaktan alın. Henüz sıcakken tahta kaşık ile dipte kalan kalıntıları temizleyin, metal kullanmayın yoksa tencere dibi bozulabilir. Ardından soğuması için oda sıcaklığında bir süre bekletin. Tencere soğuduğunda tüm tabanını kaplayacak şekilde karbonat boca edin. Üzerine çok az su ekleyip 4 saat bekletin. Bekleyen karbonatın üzerine kaynar su ekleyin 20 dakika kadar kaynatın. Suyu döküp normalde yaptığınız gibi yıkayın.

Sirke:


Eğer yanık lekeleri çok fazla değilse yada tencerenizdeki kararmalardan rahatsızsanız sirke ile tencerenizi parlatabilirsiniz. Tencereye 1 su bardağı sirke ekleyin ve kapağını kapatın. Tencereyi bu şekilde 1 gece beklemeye bırakın.. Ertesi gün içindeki sirkeyi boşaltın ve deterjanlı sünger yardımıyla tencerenizi ovarak temizleyin.

Çamaşır Deterjanı:


Tencere veya tava çok yandıysa bulaşık deterjanı veya toz halindeki çamaşır deterjanını tencereye ekleyin. Üzerini geçecek şekilde suyla doldurun ve ocakta 10-15 dakika kaynatın. Su kaynarken, tahta kaşık ile yavaş yavaş yanık kalıntılarını kazıyın. Ardından kaynayan suyu boşaltın ve sünger yardımıyla tencereyi ovarak temizleyin.

TENCERE VE TAVALARIN DIŞINDAKİ VE TABANINDAKİ YANIK LEKELERİ NASIL TEMİZLENİR?

Sürekli ateşe maruz kalan tencere ve tavaların tabanları ve dışları zamanla bozulabilir. Ya da çok fazla ateşe maruz kaldıysa yanabilir. Peki, bu sorun nasıl çözülmeli?

Tencere veya tavanızda oluşan kahverengi- siyah lekeleri temizlemek için önce soğuk olduklarından emin olun. Ardından bir bulaşık süngerine 1 yemek kaşığı karbonatı koyun. Üzerine yarım limonu da sıkın ve yanan bölgeyi ovalayın. İşlemin ardından durulama yapın Eğer lekeler çıkmadıysa sıcak su dolu tencereye 3-4 kaşık karbonat ve 2 kaşık beyaz sirke ekleyin. İçine yanmış tencere ve tavayı batırıp 4 saat bekleyin ve ardından ovalayıp yıkayın. Bu işlemi yapmadan önce yanan bölgeyi iri taneli tuz ile ovalarsanız leke daha hızlı çıkacaktır.

Kaynak: Haberciniz

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar