Gönç Selen
AKP’yi anlamak isteyenler için dev hizmet: AKP sözlüğü
AKP Türkçeyi hepimizden farklı kullanıyor. Kelimelere, kavramlara yeni anlamlar yüklüyor. Hal böyle olunca da insanlar onların söylediklerinde anlam bulmakta zorluk çekiyor. Böyle bir derdi olmayanlar ise ne söyleseler inanıyor. İnanmayı değil de anlamayı tercih edenler, AKP’nin aslında ne demek istediğini çözmek isteyenler için kısa bir sözlük hazırladım. Başlıkta “dev hizmet” yazdığıma bakmayın. O başlık reklamcılıktan kalma reflekslerle yazıldı. Benimki sadece AKP’yi anlama ve anladığımı dilim döndüğünce anlatma çabası.
A
Adalet: isim AKP’nin isminde geçtiğinden midir nedir, sadece kendilerine ait olduğunu zannettikleri şey. Hak, hukuk, yasa gibi alt kavramlarının askıya alındığı, siyasi iradenin isteği ve yararı doğrultusunda şekil verilebilen kavram. Muhalefetteki siyasetçilerin milletvekilliklerinin, belediye başkanlıklarının düşürüldüğü ve yargılandığı, ama rüşvet aldığı bir bakan tarafından ilan edilmiş iktidar milletvekilinin “kimmiş bu?” diye arayıp sorulmadığı alan. Yolsuzluğu ortaya çıktığı için görevden alınan bakana “ne yaptın sen?” diye hesap sorabilen hâkim ve savcıların olmadığı bambaşka bir âlem.
AKP: özel isim, kısaltma bkz. Devlet
B
Bağımsız: sıfat Recep Tayyip Erdoğan’ın izin verdiklerini yapabilme hali. Örnek: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kemal Kılıçdaroğlu’na randevu verebildiği için bağımsızdır. Başkanı söz dinlediği sürece, faizi düşür dendiğinde düşürdüğü ölçüde bağımsızdır. TÜİK ise Kemal Kılıçdaroğlu’na randevu vermediği, geldiğinde kapıları kilitleyip onu içeriye sokmadığı için bağımsızdır. Verileri (özellikle de ekonomik olanları) AKP’nin işine geldiği gibi düzenlediği ölçüde bağımsızdır.
Bakan: isim Recep Tayyip Erdoğan onay vermeden ağzını bile açamayan, kendi aklı ve iradesiyle hareket edemeyen, etmeye kalkışırsa ya söylediği sözü geri alması gereken ya da görevden affını istemek zorunda olan üst düzey hükümet yetkilisi. “Söyler miyim efendim. Siz izin vermeden ben söyler miyim?” – Fahrettin Koca (Sağlık Bakanı)
D
Demokrasi: isim, toplum bilimi Seçim olduğu sürece var olduğuna inanılması gereken yönetim biçimi. AKP bu yeni model için bir kavram bile türetti: İleri demokrasi. Yani kuvvetler ayrılığı, denetleme kurumları, sivil toplum örgütleri, karşı görüş, bağımsız medya, meclis vb. kavramların hiç ama hiç takılmadığı, ülkenin kararnamelerle yönetildiği otokratik demokrasi.
Devlet: isim bkz. AKP
Diyanet İşleri Başkanlığı: özel isim AKP’nin “bu kadar akıl dışı konuşursak artık hiç ciddiyetimiz kalmaz” diye düşündüğü ve dile getirmeye utandığı şeyleri söylemekle görevli, din sömürüsünden sorumlu propaganda kurumu.
E
Ekonomi: isim Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitimini aldığını iddia ettiği ancak bunu kanıtlayamadığı sosyal bilim dalı. Dünya’nın en büyük ve en etkili ekonomi dergilerinden The Economist’in, akıl ve bilim dışı ekonomi anlayışını ifade etmek için “erdoganomics” diye bir kelime türetmesine vesile olan kavram.
F
Faiz: isim, erdoganomics Enflasyonun nedeni. Akla, mantığa, dolayısıyla bilimsel gerçeklere sığmayan, Recep Tayyip Erdoğan görüşü. Kimileri buna teori diyor ama tabii ki değil. Teori olsa arka planında diyalektik bir düşünce olurdu. Bu görüşün arkasında ise inanç ve inattan başka bir şey olmadığı çok açık. Faizin İslam’da haram olması üzerinden üretilen bu görüşün arkasında niceliksel bir tutum var. Erdoğan’ın konuşmalarına bakıldığında yüksek faizin çok, düşük faizin ise az haram olduğu sonucu da çıkıyor. Bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayında 200 baz puan haram indirimine gitti denilebilir.
Fethullah Gülen: 1. özel isim M.Ö. Hoca Efendi diye anılan, sürgünden geri gelsin diye ardından ağıtlar yakılan, ne istediyse verilen, neredeyse tüm AKP’lilerin ruhani lideri.
2. tu kaka isim M.S. Şerefsiz, kandırıkçı, terörist. FETÖ terör örgütünün lideri.
İ
İbadet: isim Recep Tayyip Erdoğan’a dokunmak. “…Sayın başbakanımıza dokunmak bile bence ibadettir.” – Hüseyin Şahin (AKP 26. Dönem Bursa Milletvekili)
İhracat: isim Yüksek kur sayesinde artacağı, artınca da cari açığı kapatacağı zannedilen ticari eylem. Yine akıl dışı, bilgisizce ya da bilgisizlere söylenmiş bir ekonomik kandırmaca. İthalat olmadan ihracat yapamayan bir ülke yüksek kur seviyesiyle hammadde ithal edecek, o hammaddeyle üretim yapacak sonra da cari açık kapatacak… Koyunların yünleri tele takılacak, o yünler toplanacak, eğirilince iplik olacak, iplikten imalat yapılacak, müşterisi bulunup mallar satılacak, dövizler ülkeye akacak, cari açık kapatılacak…
İtibar: isim Akılla, bilgiyle, fikirle, ahlakla, nezaketle değil de parayla, sarayla, konvoylarla kazanılacağına inanılan saygınlık. En büyüğünü biz yapalım, devasa binalarımız olsun o zaman bize saygı duyarlar duygusuyla yapılan Arap özentisi görgüsüzlük. Tasarruf edilmemesi gereken bir alan.
K
Kalkınma: isim AKP’nin isminde geçtiği için olsa gerek, yine kendilerine ait zannettikleri bir kavram. AKP’li olduğu için işe alınan kişiler, 3-5 maaşlı partililer, geçiş garantisiyle yol ve köprü yapan Deli Dumrul müteahhitler… Kalkınma dediğin ülke için değil, onlar için.
Kuvvetler ayrılığı: isim Evrensel demokrasilerde olmazsa olmaz, AKP’nin ileri demokrasisinde olursa olmaz kural. “Yasama bizde, yargı bizde, yürütme bizde, her şey bizde. Meclisin, şimdi bizim AK Parti hükümetini denetlemek gibi bir şeyimiz olabilir mi?” – Mehmet Galip Ensarioğlu (AKP 24.-26. Dönem Diyarbakır Milletvekili)
L
Laiklik: isim AKP’nin esas hayalini kurduğu devlet düzeninin önündeki en büyük engel. Önce tartışılmaya açılması, sonra da topyekûn kaldırılması gereken çağdaş, demokratik düzen. “‘Din ve vicdan hürriyeti’ kostümü ile takdim edilmiş, fakat, İslam'ı red, gavurluğu cebr edici, inanca zulüm aracı olarak uygulanışlarına da gani bir şekilde şahit olduğumuz, kılık kıyafete hatta kıla tüye bile burnunu sokucu hale bürünebilen ‘Laiklik’ anlayışı yönetici aklın inisiyatifine terk edilemez. Hiçbir ön kabul olmaksızın masaya yatırılması, gözden geçirilmesi gereken, mühim anayasal bir madde ve problemdir. Eşine benzer bir uygulamasına rastlanılmayan uygulamasıyla Türkiye tarihi gayet açık ve ortadadır…” – Ahmet Hamdi Çamlı (AKP İstanbul Milletvekili) Not: Türkçe yazım hataları ve anlam bozuklukları söz sahibine aittir.
Liyakat: isim Bilgisiz, beceriksiz, eğitimsiz ve cahillerin hak etmedikleri makamlara getirilmeleri. Bu insanların bulundukları konumu hak etmeleri (!) için biat etmeleri yeterlidir. “Hamza Yerlikaya ve Hamza Yerlikaya gibi bu vatanı seven bütün sporcularımıza ne yapsak azdır. Eğer Hamza’dan rahatsız oluyorsanız vatan sevginizden şüphe etmeniz lazım.” – Tamer Dağlı (AKP Adana Milletvekili)
M
Medya: isim Asla bağımsız ve tarafsız olmaması gereken, haber vermek yerine AKP propagandası yapmakla görevli kitle iletişim araçlarının tümü.
Milat: isim 1. 17-25 Aralık 2013. Fethullah Gülen’in ne mal olduğunun nihayet anlaşıldığı ve terörist başına dönüştüğü tarih aralığı. M.Ö. de haindi ama AKP’nin baş tacıydı. M.S. da hain ve AKP’nin bir numaralı düşmanı oldu.
2. isim Fehullahçı AKP’nin katarsis (arınma) anı.
P
Pudra şekeri: isim Bütün liyakatiyle işçilikten danışmanlığa, oradan müdürlüğe koşan AKP’li bir gencin, şaka olsun diye burnuna çektiği, hayatı tatlandıran, beyni hücrelerini yok eden madde.
S
Seçim: isim AKP’nin demokrasinin tek belirtisi olarak yutturmaya çalıştığı, bizim de oylarımızla tercihimizi hâkim kıldığımızı zannettiğimiz eylemin adı. AKP seçim sonuçlarını ‘millet iradesi’ olarak adlandırır ama sonuçları kendi aleyhine olacağını anladığında mühürsüz zarfları kabul ettirir (16 Nisan 2017 referandumu). Millet iradesi kendi iradesiyle çatıştığında seçimleri yeniler (7 Haziran 2015 genel seçimleri – 31 Mart 2019 yerel seçimleri -İBB başkanlığı özelinde-).
Sevap: isim Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek. “20 yıl Recep Tayyip Erdoğan’ı iktidarda tutmak ve işte o iktidarda tuttuğumuz Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları sebebiyle sevap hanemize bir şeylerin yazılıyor olması çok büyük bir şey.” – Ali İhsan Yavuz (AKP Genel Başkan Yardımcısı)
T
Terörist: sıfat AKP’ye muhalif olan, eleştiren, düzenden memnun olmayan herkes.
Y
Yol: isim AKP’nin yapmakla övündüğü, uğruna deprem vergilerini bile kullandığını itiraf ettiği, bir dönem tek icraat göstergesi olarak kullandığı kavram. Hayali yol yapımı icraatından bile oy devşirebileceklerini ima etmişlikleri vardır. “…biri dedi ki, vallahi dedi, AK Parti’ye o kadar güveniyoruz ki sayın bakanım dedi, Cumhurbaşkanımız çıksa şuradan Ay’a kadar dört şeritli yol yapacağım dese vallahi inanırız.” - Berat Albayrak (64.-65 hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, 66. hükümet Hazine ve Maliye Bakanı, Damat)
Z
Zam: isim Enflasyona ve kur artışlarına bağlı olarak hükümetin değil de vatan haini, hatta terörist esnafın, marketlerin, üreticilerin yaptığı şey. Vergilere, harçlara, cezalara, gıdaya, otomobile, kısaca satın alınacak her şeye ve devlete ödenmesi gereken bütün ücretlere kepçeyle, maaşlara çay kaşığıyla yapılan şey.