Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Teşvik yoksa elektrik yok!

Avrupa’da elektrikli otomobillerin payı yüzde 13 ile 2022’nin bile gerisine düştü

Mayısta Türkiye ve EFTA dahil 32 Avrupa ülkesinde elektrikli otomobil satışları %7,8 düşerken, 5 ay sonunda ise büyüme %4,75 ile sınırlı kaldı. Bazı ülkelerde teşviklerin bitmesi bunda etkili olurken, ilk 5 ayda Avrupa’da elektrikli otomobillerin payı %13 ile 2022’nin bile gerisinde kaldı. Türkiye’de ise ÖTV teşvikinin etkisiyle payı hızla artıyor.

mansettablo1.jpg

Türkiye ve EFTA (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) ülkeleri dâhil Avrupa’da mayıs ayında elektrikli otomobil satışları yüzde 7,75 düşerek 159 bin 317 adede gerilerken, ilk 5 ay sonunda sadece yüzde 4,75 büyüme ile 772 bin 873 adede ulaştı. Bu sonuçlarla Avrupa’da elektrikli otomobillerin payı 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15,09’dan yüzde 13’e kadar gerilerken, bu sonuç 2022’nin bile gerisinde kaldı. Avrupa’da düşen satışlarda başta Almanya olmak üzere birçok ülkede teşviklerin bitmesi veya azaltması etkili oldu.

ALMANYA’DA KAYIP %30

Halen en çok elektrikli otomobil satışının yapıldığı Almanya’da mayıs ayında satışlar yüzde 30.6 düşerken, 5 ay sonundaki kayıp ise yüzde 15,9’a ulaştı. Hollanda, Norveç ve İsveç’te mayıs ayında satışların ciddi oranda düştüğü gözlemlenirken, ilk 5 ay sonunda ise Almanya dışında Norveç ve İsveç’teki düşüşlerin toplam satışlarda etkili olduğu görülüyor. Açıkçası teşviklerin devam ettiği İngiltere, Fransa, Belçika ve Türkiye gibi ülkelerin etkisiyle 5 ay sonunda satışlar yüzde 4,75 de olsa büyüdü. Bu ülkelerdeki teşviklerin de devre dışı kalması, elektrikli otomobil satışlarındaki kayıpları artıracak gibi duruyor.

TÜRKİYE’DE PAYI ARTIYOR

Türkiye’ye baktığımızda; mayıs ayında elektrikli otomobil satışlarını yüzde 220 artırarak 7.349 adede çıkartırken, 32 ülke arasında 8’inci sırada yer aldı. İlk 5 ay sonunda ise 27.604 adetle 9’uncu sıradaki yerini korudu. Avrupa’da toplam satışlarda elektrikli otomobillerin payı düşerken, Türkiye’de ise özellikle ÖTV desteğiyle payı hızla yükseliyor. 2023 yılının ilk 5 ayında elektrikli otomobillerin payı yüzde 6,8 iken, 2024 yılının aynı döneminde bu oran yüzde 7,4’e ulaştı. Bu sonuçla Türkiye, Avrupa’da 32 ülke içinde satış adediyle 9’uncu sırada yer alırken, pay açısından ise 18.sırada yer aldı. Yani satışlar artsa da henüz toplam satışlardaki payı istenen seviyede değil ama hızla yükseliyor.

İyi fiyatla daha fazla araç alma şansı arttı

Başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde elektrikli otomobil satışlarının düşmesi, Türkiye’nin daha fazla araç alabilme şansını artırdı. Çünkü emisyon cezalarının devrede olduğu AB’nin üyesi olmadığı için öncelikli pazar olmayan Türkiye bugüne kadar istediği sayıda elektrikli otomobil alamıyordu. Ama özellikle en büyük pazardaki kayıplar önümüzdeki günlerde Türkiye’nin Avrupa’dan hem daha fazla alokasyon hem de daha iyi fiyat alabileceğini gösteriyor. Sonuçta ÖTV avantajının yer aldığı Türkiye’ye verilen araçlar sayesinde Avrupa’daki kayıplarda kısmen önlenebilir. Eğer Türkiye’ye Avrupa’dan yüzde 10’luk ÖTV dilimine girecek daha fazla elektrikli otomobil gelirse, payı kısa sürede yüzde 13’e gerileyen Avrupa ortalamasını yakalayabilir.

ev-gorsel.jpg

Türkler elektrikte Avrupalı istiyor!

Elektrikli araçlarla ilgili olarak sarjagel.com’un 7 farklı bölgede, 500 katılımcıyla yaptığı ankete göre Türk tüketicisinin elektrikli araç seçiminde tercihi yüzde 45,1 ile Avrupa menşeili olurken; yüzde 26,1 ile Türkiye, yüzde 14,8 ile Çin izledi. Her iki kişiden biri, elektrikli araçları güvenli bulurken, tüketicilerin yüzde 40,5’i şarj süresinin 15 dakikayı geçmemesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Araştırma raporundaki bulgularda, elektrikli araç sayısı, kullanım maliyeti, şarj istasyonu ekosistemi gibi konularda Türk tüketicisinin yeterli bilgiye sahip olmadığı sonucu ortaya çıktı. Ayrıca katılımcıların yüzde 80,7’si, yaşadıkları çevrede şarj istasyonlarının yetersiz olduğunu söyledi ve bir elektrikli araçtan ortalama 800 kilometre menzil beklentileri olduğunu ifade etti.

Her 1000 kişiden 4’ü yeni otomobil alabildi

Türkiye’de ilk 5 ay sonunda toplam otomobil satışları yüzde 10,25 artarak 375.097 adede ulaştı. Bu sonuçlarla Türkiye 32 Avrupa ülke arasında İspanya’nın hemen ardından 6’ncı sıradaki yerini korudu. Nüfusa oranla satışlara baktığımızda ise 86 milyonluk ülkede bu sonuç her 1000 kişiye sadece 4.4 adet yeni otomobil satıldığını ortaya koyuyor. Yani toplam satışlarda 6. sırada yer alırken, nüfusa oranla satışlarda ise 32 ülke arasında 28. sırada yer alıyoruz.

mansetcitroen1.jpg

Yıl sonunda geliyor

Citroen yenilenen C3 Aircross’u 2024 yılı sonunda Türkiye’de satışa sunmaya hazırlanıyor. Tamamen yenilenen C3 Aircross, dışarıdan daha güçlü, aynı zamanda daha şık bir SUV silüetine kavuşmuş. Hibrit ve tamamen elektrikli güç üniteleri ile yollara çıkacak olan yeni C3 Aircross, Citroen’in B segmentindeki hamlesinin devamını temsil ediyor. Citroen, ilk tamamen elektrikli B-SUV modeli C3 Aircross ile ulaşılabilir elektrikli araç iddiasını da sürdürüyor. 44 kWsa LFP (Lityum Demir Fosfat) batarya teknolojisi ile birlikte 83 kW/113 beygir gücünde motora sahip yeni C3 Aircross’un 300 km’nin üzerinde menzil, 145 km maksimum sürat sunması bekleniyor. Avrupa’da elektrikli versiyonu 30 bin Euro’nun, içten yanmalı versiyonu ise 20 bin Euro’nun altında fiyatla sunulacak ilk B-SUV olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi