Sekiz yönlü pusula “bir” yıldızı işaret ediyor!

Octo İstanbul İstanbul’un her daim en önemli merkezlerinden biri olan Karaköy’de 180 yıl önce İtalyan mimarlar tarafından inşa edilen Veli Alemdar Han’ın tarihi dokusu korunarak restore edilmesi sonucu turizme kazandırılan JW Marriott Istanbul Bosphorus’un 9. katında yer alıyor.

Boğaz’ın mavisi ve Tarihi Yarımada’nın tüm renklerinin buluştuğu nefes kesen manzarası ile yerli ve yabancı misafirlerin vazgeçilmezi haline gelen Octo İstanbul Executive Chef Şafak Erten’in yenilikçi vizyonuyla dikkatleri üzerine çekiyor.

octo-deniz-urunleri-kuskus.jpeg

Michelin 2024 Rehberi’nde tavsiye listesinde yer alan ve Gault&Millau şapkasına da sahip Octo İstanbul'un tadım menüsü, yalnızca bir gastronomi deneyimi değil; Türkiye’nin zengin mutfak kültürü ile coğrafi çeşitliliğinin derinliklerinde bir yolculuk vadediyor ve bence bu yıl yayınlanacak Michelin Guide’da 1 yıldız ile yer almaya göz kırpıyor.

Şafak Erten ülkemizin farklı bölgelerinden özenle seçtiği doğal malzemelerle hazırladığı degüstasyon menüsünde, geleneksel tatları modern dokunuşlarla yeniden yorumlayarak damaklarda unutulmaz izler bırakıyor.

octo-kavrulmus-susam-ile-hibes-kulde-ahtapot-2.jpg

Octo İstanbul'daki her tabak, yerellik ve doğallık ilkelerine sıkı sıkıya bağlı. Türkiye'nin sekiz farklı bölgesinden gelen malzemelerle hazırlanan bu menü, doğanın sunduğu en taze ürünlerle modern gastronomiyi buluşturuyor.

Menünün ilham kaynağı bu nedenle sekiz yönlü pusula olmuş ve Türkiye'nin sekiz farklı bölgesinden gelen lezzetlerle adeta bir gastronomi haritası oluşturulmuş.

Şafak Erten’in sekiz yönlü pusula ile simgeleştirdiği degüstasyon menüsü hem gözlere hem damaklara hitap ederken aynı zamanda sürdürülebilirliğe de vurgu yapıyor.

octo-siyah-kabak-ile-reyhan-kremali-bebek-kalamar-1.jpg

Menünün tasarımında kullanılan simgesel unsurlar, Türk mutfağının köklü mirasına ve bu mirasın modern mutfak anlayışıyla nasıl buluşturulduğuna dair güçlü bir anlatım da sunuyor. Keyifli bir sohbet eşliğinde tadımını gerçekleştirdiğim menüde yer alan “Deniz Ürünleri Kuskus”, “Kavrulmuş Susam ile Hibeş Külde Ahtapot”, “Taze Tuna Balığı” ve “Siyah Kabak ile Reyhan Kremalı Bebek Kalamar”ın bana çok farklı bir gastronomik deneyim yaşattığını ve damak hafızamda silinmeyecek izler bıraktığını söyleyebilirim.

Bu yenilikçi tadım menüsü ile Octo İstanbul yalnızca bir restoran değil; bir keşif noktası olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Executive Chef Şafak Erten’in yarattığı bu menü, hem Türkiye’nin gastronomik zenginliğini keşfetmek isteyenler hem de lezzet tutkunları için bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen doğal ve yerel ürünlerin modern dokunuşlarla sunulduğu bu deneyim, Octo’nun adını gastronomi dünyasında bir adım öne taşıyor.

***

GASTRONOMİ DÜNYASI GAZİANTEP’TE BULUŞTU!

Gaziantep geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali”ne ev sahipliği yaptı. Festival süresince gastronomi ve turizm yazarları, Türkiye’nin ünlü otel restoran profesyonelleri ve yatırımcıları, gazeteciler, akademisyenler ve sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen panellerin yanı sıra Türkiye’nin ve dünyanın sevilen şefleriyle söyleşiler ve workshoplar da düzenlendi. Geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olan Gaziantep her yıl olduğu gibi bu yıl da gastronomi dünyasını bir araya getirerek fark yarattı.

***

AVŞA’DA ADAKARASI RÜZGÂRI ESTİ!

Avşa Adası, Marmara Bölgesi'nin turizmdeki önemli noktalarından biri olarak geçmişten bugüne zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Avşa’nın coğrafi işaretli AdaKarası üzümü hasadı yoğun ilgi görürdü ve bağcılık ile turizmin nasıl bir arada gelişebileceğine dair güçlü bir örnek oluşturdu. Marmara Adalar Belediye Başkanı Aydın Dinçer'in öncülüğünde gerçekleştirilen bağbozumu şenliği Avşa’nın sadece tarihi bağları ve üzüm hasadıyla değil, aynı zamanda mutfak kültüründeki zenginliği ile de adanın gelecekte daha fazla ziyaretçi çekeceğinin sinyallerini verdi.

avsa.jpg

7 ÖNERİ / 7 yorum

GRAMAFON – GAZİANTEP

Antikaları kahve ve müzik ile buluşturan bir zaman tüneli.

HABİB USTA – ADANA

Kebapları ve lahmacununu denemeden Adana’dan ayrılmayın.

DUKAT KEBAP – GAZİANTEP

Harun Usta’nın beyranı, çullaması ve katmeri mutlaka denenmeli.

LİMAN LOKANTASI – RİZE

Yıllardır değişmeyen lezzeti ve kalitesiyle ideal bir tercih.

KOÇAK BAKLAVA – GAZİANTEP

Gaziantep’e geldiğinizde mutlaka uğramalı ve tatlılarını denemelisiniz.

ALTIN LOKANTASI – ŞANLIURFA

Urfa kebabı ve lahmacunu başta olmak üzere zengin menüsü ile dikkat çekiyor.

HIŞVAHAN – GAZİANTEP

Taş duvarların arasında, modern dokunuşlarla harmanlanan geleneksel lezzetleri keşfetmelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Reha Tartıcı Arşivi