Emre Özpeynirci
Elektrikli araçlarda geri adım mı atılıyor?
Çinlilere karşı rekabette zorlanan batı dünyası elektriklileşme konusunda geri adım atmaya başladı. Dünya devi Apple bile elektrikli araç projesini iptal ettiğini açıklarken, Alman lüks markalar içten yanmalı araç üretmeye devam edeceklerini açıklıyor. Orta sınıfta ise çözüm yolu birleşmede görülüyor.
Batı dünyası elektriklileşme konusunda Çinlilerle rekabet edemeyeceğini anladı
Bir taraftan kaynak sorunları, enerji ihtiyacı, altyapı eksikliği ve verimsizlik diğer taraftan Çin’in ezici üstünlüğü nedeniyle batı dünyası tamamen elektriklileşme noktasından vazgeçme sinyalleri vermeye başladı. Elinde büyük kaynağa sahip teknoloji devi Apple’ın bile yıllardır üstüne çalıştığı elektrikli otomobil projesini iptal ettiğini açıkladığı saatlerde Alman otomotiv devi Mercedes de talebe bağlı içten yanmalı araç üretmeye devam edeceğini açıkladı. Kısa süre önceye kadar 2030’tan itibaren satışlarının tümünün elektrikli araçlardan oluşacağını açıklayan Mercedes budan vazgeçerek bu oranı şimdilik yüzde 50’ye indirdi.
AVRUPA’DA AIRBUS ÖRNEĞİ
Mercedes’in en büyük rakibi BMW’nin yıllardır aynı stratejiyi uyguladığı düşünülürse özellikle premium sınıfta içten yanmalı araç üretiminin uzun bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor. Orta segmente baktığımızda ise Çinli markalara karşı resmen ayakta kalma mücadelesi verildiği görülüyor. Renault Grubu CEO’su Luca De Meo’nun Cenevre fuarında Avrupalı üreticileri Çinli rakiplerine karşı ‘Airbus’ tarzı birleşmeye çağırması da bunu net olarak ortaya koyuyor. Aslında son dönemde Stellantis Grubu’nun Renault’u alabileceği söylentileri de bu açıklamayla örtüşmüş oldu. Emisyon sınırlamaları sonucu elektriklileşmeye zorunlu geçiş yapan batı dünyasının geri atmasının sebepleri aslında açık;
GERİ ADIMIN SEBEPLERİ
- Kâr marjlari az/düşük,
- Rekabet fazla,
- Satış sonrasında gelir az,
- Batarya hâlâ pahalı,
- Batarya teknoloji yeterli değil,
- Şarj süreleri uzun,
- İlk yatırım maliyeti çok yüksek,
- 2. eli henüz oluşmamış durumda,
- Batarya değişim ücreti çok yüksek
- Bunların üstüne bir de karşılarında Çin gerçeği duruyor.
ÇİNLİLER NASIL BAŞARDI?
- Ölçek ekonomisi sayesinde çok daha ucuza mal edebilmeleri,
- Batarya ve pil teknolojisi konusunda hem hammadde hem de teknolojisine sahip olmaları,
- Son 10 yıldır Ar-Ge’ye çok büyük yatırım yapmaları,
- Ucuz iş gücüne sahip olmaları,
- Elektriklileşmenin devlet politikası olarak belirlenip, desteklenmesi.
Egea yerine yeni Panda Fastback sinyali
STELLANTIS Grubu’nun bünyesindeki Fiat CEO’su Olivier Francois, geçen hafta tam da açılış gününde Cenevre (Geneva) fuarını tiye alarak, Milano yakınlarındaki Ginevra köyünde yeni küresel ürün yelpazesi hedeflerini açıkladı. Sosyal medya üzerinden yayınlanan videoyla elektrikli, hibrit ve içten yanmalı güç aktarma sistemlerine sahip yeni ulaşılabilir Panda ailesini tanıtan Francois, ilk modelin Temmuz 2024'te Fiat’ın 125. yıldönümünde ortaya çıkacağını söyledi. Bu modeli 2027’e kadar her yıl çıkacak yeni bir Fiat takip edecek. Stellantis’in ortak “Smart Car” küresel platformunda üretilecek yeni Panda ve türevleri, City Car, işlevsel Pick-Up, sportif Fastback ve geniş aile SUV’u "Giga-Panda" olarak çeşitlenecek. Francois’in açıklamasına göre Türkiye’yi ilgilendiren kısmı ise, bu ailenin fastback üyesinin Tipo/Egea yerine Tofaş’a gelme ihtimalinin olması.
2023’te kiralamanın payı %5,9’a geriledi
Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliği ile hazırladığı 2023 yılı sonuçlarını içeren raporu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü 2023 yılında 78 milyar 200 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yaparak 73 bin adet aracı filosuna kattı. Bunun 68 bini otomobil, 5 bini ise hafif ticari araçlardan oluştu. Bu sonuçlar sonrası 1 milyon 232 bin aracın satıldığı 2023 yılında kiralama sektörünün payı yüzde 5.9’a geriledi. 2023 yılında toplam otomobil satışlarında kiralama sektörünün payı yüzde 7, hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 1.8 oldu. 2023 yılı sonu itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 166 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün toplam araç sayısı 2022 yılı sonuna göre yüzde 3,7 artarak 254 bine ulaştı.
2024’te satın alma değil kiralama yılı
Bor Holding bünyesinde hizmet veren kısa dönem araç kiralama markası SIXT Türkiye ile uzun dönem kiralama şirketi Borlease Otomotiv’in Genel Müdürü Yiğit Aras, kiralama taleplerinde 2024 yılında önemli artışlar yaşanacağına dikkat çekti. Aras, 2024 yılı için de sektördeki büyümenin devam etmesini beklediklerini belirterek, yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle araç kiralamanın oldukça iyi bir “opsiyon” olacağına dikkat çekti. Turizm sektörünün beklentilerine paralel bir şekilde araç kiralama sektörünün de iyi bir yıl geçireceğini öngördüklerini de dile getiren Aras, “SIXT Türkiye olarak geçen yıl yaklaşık yüzde 15 büyüdük. 2024 yılında stratejik planımız arasındaki maddelerin en önceliklerinden biri yine büyümek olacak. Şu an için filomuzun yaklaşık 2 bin adedi Borlease, 5 bin adedi ise SIXT filosunda bulunan araç sayımızı toplamda 8 bin 500-9 bin adetlere yükseltme hedefindeyiz” dedi.