Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Elektrik bahane ÖTV’si şahane!

Türkiye’de benzinli ve dizel otomobillerin ÖTV’sinin %80’den başlayıp %220’ye kadar çıkması, %10-60 arasında ÖTV’ye sahip elektrikli otomobillerin cazibesini her geçen gün artıyor. Otomotiv markaları da nisandan itibaren düşen satışlarını ÖTV avantajlı ucuz elektrikli modellerle tolere etmek istiyor. Tüketici de neredeyse yarı fiyata elektrikli otomobile biniyor.

Türkiye’de yaklaşık 20 aydır içten yanmalı otomobillere yönelik ÖTV oranlarında matrah düzenlemesi yapılmıyor, yapılması da beklenmiyor. Böyle olunca da yaklaşık 1 yıldır Türkiye’de yüzde 45, 50, 60 ve 70’lik ÖTV dilimlerinde yer alan tek bir model bulunmuyor. Temmuz 2023’ten itibaren Türkiye'de satılan tüm modeller yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alırken, bu durum son 1 yıldır otomobil fiyatlarını ciddi oranda artırdı. Ve belki de en önemlisi yerli-ithal avantajını tamamen ortadan kaldırdı. 2024 yılında hükümetin enflasyonla mücadele programı kapsamında, ekonomiyi soğutma çabaları ile ufukta bir matrah güncellemesi de beklenmiyor. Bu da otomotiv markalarının başka fırsatların peşinden gitmesini sağlıyor.

MUAFİYETLİ ARAÇ REKORU

2024 için bunlardan ilki ÖTV muafiyetli araçlardı. İlk 3 ayda ÖTV muaf araçlara ilişkin limitin 1.6 milyon TL’ye yükselmesiyle, birçok marka modellerini bu avantajdan yararlanacak fiyatlara çekti ve satış rekorları kırdı. Düşünün ilk 3 ayda satılan 233 bin otomobilin 100 bine yakını ÖTV muafiyetli araçlardan oluştu. Bu önemli avantajla ilk 3 ayı iyi geçiren otomotiv sektörü, nisan ayından itibaren ise bu kez elektrikli otomobillere ağırlık vermeye başladı. Çünkü içten yanmalı otomobillerin matrahları 20 aydır güncellenmezken, elektrikli otomobillerin hem matrahları güncellendi hem de ÖTV oranları oldukça düşük kaldı. Bugün içten yanmalı otomobillerde ÖTV oranları yüzde 80’den başlayıp yüzde 220’ye çıkarken, elektrikli otomobillerde oranlar yüzde 10 ila 60 gibi cazip oranlarda yer alıyor. Yani aslında hükümet, Togg öncülüğünde elektrikli otomobillere önemli teşvikler sunuyor.

YARI FİYATINA SATIYORLAR

Böyle olunca da otomotiv markaları nisan ayından itibaren ÖTV avantajlı elektrikli modellerini hızla Türkiye’ye getirme planları yapmaya başladı. Avrupa’da da elektrikli otomobillere yönelik satış temposunun düşmesiyle de tedarik anlamında elleri güçlendi. Bugün birçok marka yüzde 10’luk ÖTV diliminde yer alan modellerini getirmeye çalışırken, elektrikli araçlardaki ÖTV teşvikinden en çok faydalanalar ise lüks markalar oldu. Avrupa’da elektrikli araçlar, içten yanmalılardan pahalı olsa da Türkiye’de ÖTV avantajıyla oldukça cazip fiyatlara sahip. Düşünün bugün lüks sınıfta yüzde 220’lik ÖTV diliminde yer alan bir aracın, elektrikli versiyonu yüzde 60’lik dilime girerek neredeyse yarı fiyatına satılmaya başladı. Yine aynı şekilde orta segmentte de yüzde 80’lik ÖTV diliminde 1.7 milyon TL civarında fiyatla satılan bir modelin elektrikli versiyonu 1 milyon TL bandına inebiliyor.

Hem elektrikli hem station!

Dünyanın ilk %100 elektrikli station wagon modellerinden biri olan yeni BMW i5 Touring modeli M60 xDrive versiyonuyla Türkiye'de 6.619.200 TL fiyatla ön satışa açıldı. Almanya’nın Münih şehrinde test ettiğimiz aracın Türkiye’ye haziran ayı itibariyle gelmesi bekleniyor. 601 beygir gücündeki bu özel model, boost teknolojisi aktifleştirildiğinde anlık maksimum olarak 820 Nm tork üretiyor. Ortalamada 506 km menzil sunan araç, WLTP formlarına göre 20.8-18.3 kWh/100 km elektrik tüketimi sunuyor. 570 litrelik bagaj hacmi, 1700 litreye kadar genişleyebiliyor. Türkiye'de M Sport, M Sport Pro, M Carbon Exterior tasarım paketleri alternatif olarak sunulacak. Aslında araç yüzde 60’lik ÖTV diliminde yer aldığı için bu fiyata satışa sunulmuş durumda. Aksi takdirde aynı güçteki benzinli versiyonu Türkiye’de yüzde 220’lik ÖTV diliminde yer alacağı için 2 katı fiyata sahip olacaktı.

i.jpg

1 milyon TL’ye gelecek!

Citroen, yenilediği C3 modelini, yüzde 100 elektrikli olarak eylül ayında Türkiye’de satışa sunacak. 440 km’ye kadar şehir içi sürüş menzili sunan e-C3, 44 kWsa LFP batarya paketine ve sadece 26 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e şarj performansı sağlayan 100 kW DC hızlı şarj özelliğine sahip. Yeni C3’ü eylül ayında tüketicilerle buluşturacaklarını vurgulayan Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “İlk etapta sadece elektrikli motoru piyasaya sunacağız. Sadece tek bir motorla, elektrikli güç ünitesiyle müşterilerle buluşmak tabii oldukça cesur bir karar. Burada elbette avantajlı bir fiyatla çıkmayı hedefliyoruz. Bizim şu anda eğer bugün şartlarında lanse etmiş olsaydık 1 milyon TL seviyelerinde bir fiyatla elektrikli modelimizi tüketicilerle buluşturabilirdik. Bu da başlangıç paketi değil tam donanımlı versiyon” dedi. e-C3 modelinden yılın son 4 ayında 3 bin adetlik satış hedeflediklerini belirten, Alkım, Ocak 2025’te ise yeni C3’ün hibrit versiyonuna satışa sunacaklarını belirtti.

%10’luk ÖTV ile ulaşılabilir olacak!

KIA’nın Frankfurt’ta ilk kez gösterdiği B-SUV sınıfındaki yeni elektrikli modeli EV3, Ekim ayında Türkiye'de satışa sunulacak. Özellikle menzil, konfor ve ulaşılabilir fiyat konularında iddialı olması beklenen model %10’luk ÖTV diliminde yer alacağı için pazarda iddialı ve rekabetçi bir konumda olacak. 460 litre bagaj hacmi ve geniş iç mekanıyla neredeyse C-SUV sınıfı boyutlarına sahip araç, dünyada ödül bırakmayan abisi EV9’un tasarım olarak adeta bir küçüğü gibi. Zaten 12.3 inç’lik ekran ve 5.3 inç’lik klima kontrol ünitesi EV9'un aynısı. 81,4 kWh ile sınıfının en yüksek batarya kapasitelerinden birine sahip olan EV3, 150 kW motor gücü 560 km menzil sunuyor.

ev3.jpg

1.7 milyon TL’ye elektrikli Lexus

Toyota’nın bünyesindeki premium otomobil üreticisi Lexus, yüzde 100 elektrikli SUV modeli UX 300e’yi Türkiye’de 1 milyon 750 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sundu. C-SUV sınıfında yer alan UX 300e tek şarjla 440 km menzil sunarken, 150 KW (204 PS) güç ve 300 Nm tork değerlerine sahip. Yüzde 10'luk ÖTV dilimine giren model Türkiye’de Executive ve Exclusive olmak üzere iki donanım seviyesiyle satılıyor. Executive versiyonu 1 milyon 750 bin TL ve Exclusive versiyonu ise 1 milyon 920 TL. Ama bu model şu an için 19 adet 2023 modelle sınırlı.

s.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi