Aytuna Tosunoglu

Aytuna Tosunoglu

Denge yitimi

Karmaşık yani anlaması, anlaşılması güç olan bir figür gibi görünür. Öyle görünür. Kutuplaştırıcıdır. İş hayatındaki becerileriyle, kendini ifade yeteneğiyle tanınır. Kaba ve çatışmacıdır. Kişisel yaşamındaki kabalık örnekleri etrafındakilerce bilinir. Kendisi gergindir, herkesi gerer.

Bilerek ve İsteyerek

Siyasi mesajı genel olarak popülizm etrafında döner. İşçi sınıfına vaatler yağdırır. Oysa işçi sınıfı umurunda değildir. Ulusal egemenliği önceliyormuş gibi görünen gündemler pişirir. Ana politika alanları arasında vergi indirimleri gelir. Sermaye sahiplerine vergi indirimi yapar. Sadece onlara… Ekonomik eşitsizliği arttırır. Bilerek ve isteyerek.

Siyasi yaklaşımı kamuoyunu derinlemesine bölmek üzerine kuruludur. Kendisini destekleyenler “ekonomik büyüme” ve dış politikada sertlik yaklaşımıyla kendilerinden geçmektedir. Göç ve ırk/mezhep ilişkileri gibi konulara yaklaşımı bir hayli sorunludur. Söylemleri ve politikaları, toplum içindeki bölünmeleri derinleştirmiştir.

Karıştırmayalım

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkan adayı Donald Trump’dan bahsettiğimi anladınız, değil mi sevgili okur? Başka birini düşündüyseniz sorumlusu benim. Aklınıza bile gelmediyse yine sorumlusu benim.

Küresel iş birliğini zayıflatma potansiyeline sahip fikirleri olduğunu söylüyor, Trump karşıtları. Bu anlamda ticaret savaşlarına yeni ve ayarı bozuk bir boyut katabilecek, eğer seçilirse. Ayrıca göçü daha da kısıtlayıcı politikalar vaat ediyor, Trump. Sınırda daha fazla insan hakları ihlali olacak demek ki. 2018 yılında, Trump yönetiminin sıfır tolerans politikası kapsamında göçmen ailelerin çocuklarından ayrılması konusu vardı, hatırlayınız. Yüzlerce çocuk ebeveynlerinin elinden zorla alınmıştı. Sağlık konusunda halefi Obama’nın “Obamacare” projesini tamamen kaldırmayı vaat ediyor. Kaynaklar milyonlarca Amerikalıyı sağlık sigortasız bırakma riski olduğunu söylüyor. Özellikle düşük gelirli aileler için sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırabilirmiş.

Hukuk, Yargı ve Çevre

Trump, yargı sistemine yönelik eleştirilerini ve siyasi rakiplerine yönelik soruşturma tehditlerini de sürdürüyor. Bu, hukukun üstünlüğünü ve bağımsız yargıyı zayıflatma riskini taşıyor, elbette. Bu konuyu biz iyi biliriz.

Yeniden seçilirse, Trump'ın çevre koruma önlemlerini geri çekmesi de kendisinden beklenenler arasında. Konunun uzmanları bunun, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel çabaları daha da zorlaştırabileceğini ve uzun vadeli çevresel zararlara yol açma potansiyeli taşıdığını ifade ediyorlar. Ayrıca, kışkırtıcı ve bölücü söylemlerinin, Amerikan toplumunda daha fazla kutuplaşmaya yol açabileceği de söyleniyor. Bu, sosyal huzursuzlukların ve iç gerilimlerin artmasına neden olabilir.

Kulağı Kesik

Donald Trump'ın geçmişteki eylemleri ve politikaları hem ABD içinde hem de uluslararası alanda çeşitli zararlara ve hasarlara yol açtı. Yeniden seçilmesi durumunda, vaat ettiği politikaların uygulanması, bu zararların devam etme ve yeni risklerin ortaya çıkma olasılığını arttırıyor. Şimdi bir de kulağı sıyıran kurşun gerçeği var. Halihazırda oldukça şişik olan egosu, ölümden kıl payı kurtulmanın getirdiği içkinlikle, grandiyöz yetenek hezeyanı yaşamasına imkân tanıyor.

Yanlış noktaları temel alırsa insan, yanlış çıkarımlarda bulunur. Kontrolü kaybedeceği bir noktaya gelir. Hatta bunu haddinden fazla yaparsa, bu defa ayar bozulur. Bu noktaya geldiğinin farkında olmaz bir süre…

Peki, sonra?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytuna Tosunoglu Arşivi

Takas

03 Ağustos 2024 Cumartesi 00:54