Adı Sıralı lezzetleri sıra dışı

Her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya’da temelleri atılan, bugün yurt içi ve dışında 5 şube ile hizmet veren Sıralı’yı geçtiğimiz günlerde ziyaret ettim. Kurucusu Murat Çelik ile oldukça lezzetli bir sohbet gerçekleştirdim. Murat Bey Sıralı’nın yakaladığı başarı hikayesinin, zırhlanmış kıymayı lavaşa sararak portakal kömüründe gevretmeyle başladığını söyledi.

Yola sıra dışı bir kebapçı yaratmak için çıkan Murat Bey “Sıralı” adını sıralı servisten esinlenerek koymuş. Ve hedeflediği gibi sıra dışı lezzetlere menüsünde yer vererek ciddi bir başarı yakalamış. Sıralı adını duyan herkesin merakla kapısından girdiği ancak yaşadığı lezzet deneyimi sonrasında bir daha unutamayacağı bir adres haline gelmiş.

Sıralı’nın kapısından girdiğinizde sizi abartıdan uzak ama şıklıktan taviz vermeyen bir dekorasyon karşılıyor. Modern dokunuşlarla bezenmiş geleneksel motifler, sıcacık bir karşılama ile bütünleşiyor. Bu atmosferdeki ahenk, tıpkı Sıralı’nın mutfağında yaratılan uyum gibi. Her tabak titizlikle hazırlanmış ve adeta sanat eserine dönüştürülmüş. Her şeyin adım adım ve özenle dizayn edildiği Sıralı, misafirlerine sıradan lezzetleri unutacakları ve damaklarında derin izler bırakacak bir yolculuk vadediyor. Bu lezzet deneyimini de görsel bir şölen haline getirerek hem göze hem de damaklara hitap ediyor. Ancak en dikkat çeken unsur, her bir tabağın ardında yatan yenilikçi dokunuşlar. Menüdeki her bir yemek, alışılmış tatların dışına çıkarak sürprizlerle dolu bir deneyim sunuyor.

sirali-acili-zirh-kiyma-1.jpg

Fakat işin asıl sırrı, yemeklerin malzemelerinde gizli. Sıralı’nın mutfağında taze ve doğal malzemelerin dışında hiçbir şey kullanılmıyor. Mümkün olan her ürün mevsiminde ve yerel üreticilerden temin ediliyor. Murat Bey, Sıralı’nın menüsünde yer alan Urfa ve yöresine ait yemekleri rahmetli babaannesinin reçeteleriyle oluşturmuş. Ama menüde sadece Urfa ve yöresine ait yemekler yok. Oldukça geniş bir coğrafyanın izlerini taşıyan menü için Murat Çelik Kuzey Mezopotamya Mutfağı tanımlamasını kullanıyor.

Peki, Sıralı’yı rakiplerinden farklı kılan ne? Cevabım sadelik ve yenilikçiliğin mükemmel uyumu. Sıralı, adı gibi sıradan görünen ancak içindeki detaylarla bambaşka bir dünyaya kapı açan bir restoran. Yemeklerin hazırlanışındaki özen, kullanılan malzemelerin kalitesi ve her tabağa yansıyan yaratıcı dokunuşlar, bu restoranı gastronomi haritasında özel bir yere taşıyor.

Murat Bey ile keyifli sohbetimize lezzet katan tadımını yaptığımız menüde beni en fazla etkileyen lezzetlere gelince. Mezeler ve ara sıcaklar arasında “Padron Biber”, “Çıtır Sodalı Kabak”, “Denizli Kale Biberi”, “Zaatar”, “İçli Köfte” ve “Etli ve Sumak Ekşili Kuru Patlıcan Dolması”nın öne çıktığını söyleyebilirim. Ana yemelere gelince seçenek çok fazla olsa da “Küşleme Dolama”, “Zırh Kıyma”, Adana Dolama” ve “Şaşlık” mutlaka denenmeli derim.

sirali-cennet-camuru-1.jpg

Evet her şeyi denemek bir seferde mümkün değil. Ancak yemeklerinizi paylaşımlık olarak sipariş vererek bu deneyimi zenginleştirmeniz mümkün. Ama ne yapın edin buradaki keyifli yemeğin finalini bugüne kadar yediklerim arasında kesinlikle ilk üçe girebilecek kadar başarılı bulduğum “Cennet Çamuru” ile yapın. Gerçekten sıra dışı bir lezzet deneyimi arıyorsanız, Antalya, İstanbul ya da Ankara’da Sıralı’ya uğramanızı öneririm.

sirali-adana-dolama-1.jpg

***

GASTRONOMİNİN KALBİ ANTALYA’DA ATTI

Yerel ürünlere sahip çıkmak, Antalya mutfağını ve bölgenin coğrafi işaretli ürünlerini öne çıkararak onları geleceğe miras bırakmak hedefiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali, Türkiye ve dünyadan birbirinden ünlü Michelin yıldızlı şefleri, gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını, sektörün farklı alanlarındaki profesyonelleri ve lezzet tutkunlarını Antalya'da buluşturdu.

“Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.sü 7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı panel, workshop, söyleşi ve yarışmalara ev sahipliği yaptı.

Karaailoğlu Parkı’nda gerçekleştirilen Gastronomi Festivali’nde vatandaşlar da stantları gezerek, hem Antalya lezzetlerini tattı hem de birbirinden ünlü şefler ile buluşma fırsatı yakaladı. Antalya'nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü.

Türkiye turizminin göz bebeği ve başkenti Antalya’nın dünya turizminde sahip olduğu ayrıcalıklı konuma değer katmayı hedefleyen festivalin içeriği ile bu yıl da fark yarattığını söyleyebilirim. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen başta olmak üzere bu ayrıcalıklı organizasyona emeği geçen herkesi can-ı gönülden kutluyorum.

7 ÖNERİ / 7 yorum

ASLANBOĞA KOKOREÇ – BALIKESİR

Açıldığı günden beri Balıkesir kuzusu imzalı kokoreciyle fark yaratıyor.

LOKANTA BAHAR – EDREMİT

Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini ürün kalitesi ve geleneksel pişirme tekniklerinden taviz vermeden lezzet severlerle buluşturuyor.

KISMET PİDE – NAZİLLİ

60 yılı aşkın geçmişi olan Kısmet’in pideleri için kesinlikle yol değiştirilir.

MUTLU LOKANTASI – ANKARA

Yıllardır değişmeyen kalitesi ile gerçek Ankara döneri yemek isteyenler için ideal bir tercih.

AŞÇI BACAKSIZ – AFYONKARAHİSAR

Türkiye’nin en eski restoranlarından biri olan Aşçı Bacaksız’da kendi yağında uzun süre pişen kuzu mutlaka denenmeli.

MEŞHUR HİSAR SÖĞÜŞ – İZMİR

Kemeraltı çarşısındaki salaş ve küçük mekânında 1975’den beri damakları şenlendiriyor.

KARDEŞLER PİDE VE CANTIK SALONU– BURSA

Kıymalı, kaşarlı, kuşbaşılı, kıymalı kaşarlı ya da kuşbaşı kaşarlı cantıklarını tatmalısınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Reha Tartıcı Arşivi