Mert Yılmaz
ENFLASYONDA YENİ HEDEF
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2021 yılının üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. TCMB beklendiği üzere bir önceki enflasyon raporunda %9.8’den %12.2’ye yükselttiği 2021 yıl sonu enflasyon tahminini bir kez daha revize ederek %14.1’e yükseltti.
Sonda söylenecek sözü başta söyleyeyim. Yapılan revizyon piyasa açısından yeterli, gerçekçi ve inandırıcı değil.
Açıklanan bu oran aslında bir bandın orta noktası. TCMB diyor ki; %70 olasılıkla 2021 yıl sonu enflasyonu orta noktası %14,1, alt bandı %12,2, üst bandı olan ise %16,0 olan bir bandın içinde gerçekleşecek. Orta noktası ile üst bandı arasında iki puan fark olan ve yakalanma olasılığı da %70 olan bir bant içinde enflasyonu koridorun üstünden yakalamak bir başarı değildir. Bunu da peşinen not düşeyim.
TCMB tarafından organize edilen “Piyasa Katılımcıları Anketi”nde yıl sonu enflasyon beklentisi %15,64 iken yapılması gereken tahminin piyasa beklentisi ile örtüşecek biçimde revize edilmesi ve bu yolla piyasalara güven verilmeye çalışılması olmalı idi. TCMB bunu yine yapmadı.
Kişisel olarak merak ettiğim konu başlıklarından bir tanesi ise toplantıda 2022 yılı enflasyon hedefine ilişkin bir yol haritasının çizilip çizilmeyeceği idi. Ne yazık ki bu beklenti de gerçekleşmedi. Piyasa 12 ay sonrası için %12,62, 24 ay sonrası için bile %10’un üzerinde (%10,43) enflasyon beklentisine sahipken %7,5 olan 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini %7,8’e yükseltmek hiç de inandırıcı olmadı.
Her dönem için TCMB beklentileri ile piyasa beklentileri birbirine ne kadar yakınlaşırsa piyasa açısından o kadar iyi olacaktır.
Diğer taraftan Başkan Kavcıoğlu’nun enflasyon sorununun sadece para politikası ile çözülemeyeceğini belirtmesi, maliye politikalarının da bu sürece katkı vermesi gerektiğinin altını çizdikten sonra yapmış olduğu “Toplumsal mutabakat” vurgusu önemli. Başkan bu konu ile ilgili söylediklerinde de çağrısında da haklı.
Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası FED’den gelen açıklamalar ise bir kez daha gelişmekte olan ülke merkez bankalarının elini rahatlattı. FED, bu toplantıda tahvil programındaki alım miktarının azaltılmasının tartışılmadığını ve bir faiz artırım sürecinin çok uzağında olduğunu açıkladı.
Perşembe günü iç piyasada Dolar/TL’de yaşanan gerilemenin de FED açıklamaları sonrasında uluslararası piyasalarda dolarda yaşanan gerilemeden kaynaklandığını hatırlatmak isterim. Kurban Bayramı tatilinde iken 93 seviyesinin üzerinde seyreden Dolar Endeksi (DXY) dün itibari ile 92 seviyesinin altına indi.
Diğer taraftan delta ve delta plus varyantı nedeniyle pek çok ülkede vaka ve can kaybı sayılarında maalesef ciddi artışlar yaşanıyor. Ne yazık ki, Türkiye de bu ülkelerden birisi. Pandemi sürecinin seyri merkez bankalarının önümüzdeki dönemde izleyecekleri yol haritası açısından da belirleyici olacak. Aşılama sürecinin devam ediyor olması ekonomilerde sürecin başındaki kadar derin bir etki yaratması beklenmese de yine de bir etki yaratması kaçınılmaz.