Uğur Ergan
DİNGİN KALABALIKLAR
Genç kuşak ressamlar arasında ismi öne çıkanlardan birisi de şüphesiz Raşit Altun. 2001’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nden mezun olan Altun, yüksek öğrenimini tamamladığı Eskişehir’den hiç kopmamış.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in örnek gösterilen şehircilik çabasıyla çehresi değişen ve Türkiye’nin en huzurlu kentleri arasında yer alan Eskişehir’in bu yeni yüzü, Altun’un resim üretiminde ve “profesyonel terbiyesi”nde önemli rol oynamış.
Resimde piyasayı belirleyen İstanbul’un eserlerinin peşinde koştuğu Altun, uzun bir aradan sonra bu hafta Ankara’da Armoni Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Altun’un “Hiç” adını verdiği sergideki eserleri, daha sergi açılmadan satılmış.
İlkokul yıllarında sınıf öğretmenin kendisinde gördüğü yetenek üzerine hem orta, hem de yüksek öğreniminde güzel sanatları tercih eden Altun’un en büyük özelliklerinden birisi tuvalin başına geçtiğinde resmi doğaçlama yapmaya başlaması. Tuvalin başına oturduğunda gergin olduğunu vurgulayan Altun, “Ama ilk fırça darbesini vurduktan sonra o gerginlik bitiyor ve çıkardığım ilk fon beni resmin sonuna kadar sürüklüyor” diyor.
Resmin ana temeli olan “desen”i çok önemseyen ve desen çalışmalarından asla taviz vermeyen Altun’un eserlerinde devasa boyutta kalabalıklar görseniz de, resim içindeki renklerin birbirine geçişleri insana huzur veren bir dingin havaya dönüşüyor. Bu dinginliği renklerin ve kalabalıkların yüzünü döndüğü, genellikle resmin tam ortasına oturtulmuş ışık sağlıyor.
Altun’un elbette her sanatçıda olması gereken, “egemen olana” karşı bir dünya görüşü var. Kitlesel hareketlerden etkilendiğini vurgulayan sanatçının eserlerinde, ışığın gelişine göre en ince ayrıntılarını, gölgelerini gördüğünüz kalabalıkları oluşturan figürlerin, günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan “düzensiz göç hareketini” temsil ettiğini söyleyebiliriz. Altun’a göre bu insan yığınları, “bir avuç cenneti” arayan, yurtsuzlardır.
Eserlerini izlerken renk armonisini de beğeneceğinizi umduğum Altun’un Ankara’da 10 Aralık’a kadar sürecek bu sergisini kaçırmamanızı öneririm.
ÖĞRENCİLER SERGİ GEZMELİ
Ankara’da sanat galerilerindeki sergi açılışlarını kaçırmamaya çalışırım. Sergi açılışlarında güzel sanatların değişik disiplinlerinde eğitim alan az sayıda öğrenciye rastlıyorum. Üniversitelerin, özellikle resim bölümünde öğrenim gören öğrencilere sergi gezme alışkanlığını kazandırması gerekir. Cer-Modern’de yarın açılacak Ankaralı koleksiyoner avukat Ulaş Değirmenci’nin resim koleksiyonundan açılacak seçki sergi, öğrencilerin de kaçırmaması gereken bir etkinlik. “Yüzler ve Gizler” isimli sergide Türk resim sanatının çok önemli isimlerinin resimleri yer alacak. Sergide resimlerini görebileceğiniz ressamlar şunlar:
“Abidin Dino, Adnan Turani, Alaettin Aksoy, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Burhan Uygur, Cihat Burak, Devrim Erbil, Eren Eyüboğlu, Ergin İnan Fahrelnissa Zeid, Fikret Mualla, Fikret Otyam, Hakan Gürsoytrak, İbrahim Balaban, Komet, Mehmet Güleryüz, Mevlüt Akyıldız, Mustafa Ata, Naile Akıncı, Nedim Günsur, Neş’e Erdok, Neşet Günal, Nuri Abaç, Nuri İyem, Nurullah Berk, Orhan Peker, Oya Zaim Katoğlu, Ömer Kaleşi, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Selma Gürbüz, Şadan Bezeyiş, Şükriye Dikmen, Turan Erol, Turgut Zaim, Yüksel Arslan.”
Cer-Modern’e gittiğinizde Slovakya Büyükelçiliği’nin açtığı “Echoes of Gestures” isimli sergiyi de görebilirsiniz.