Mert Yılmaz
ARTIK DAĞILABİLİRİZ
Şükürler olsun artık faizimiz tek hane. Ekonomideki her sorunumuzun sebebi olarak görülen ve tek haneye inmesi ile bütün sorunların ortadan kalkacağı düşünülen faizler dün itibari ile tek haneye geriledi.
Dün gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Para Politikası Kurulu %10,50 olan politika faizini 150 baz puan daha indirilerek %9 seviyesine çekti.
Bu karar piyasalar açısından sürpriz değil.
Geçtiğimiz ay yapılan PPK toplantısının ardından yayımlanan metinde “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” ifadesi yer almıştı ve ben de ekim toplantısı sonrasında bu köşe için yazdığım yazımda bunu son zamanlarda TCMB’den gördüğüm en iyi yönlendirme olarak tanımlamıştım.
Dün yapılan toplantının ardından net bir biçimde “Faiz indirim döngüsünün sona erdiği” ifade edildi.
Yılın son toplantısı dahil olmak üzere uzun bir süre Merkez Bankası’ndan faiz konusunda en azından indirim yönünde bir adım görmeyeceğiz.
Aslında Merkez Bankası dedi ki; “Benden sürekli bir tek haneli faiz isteniyordu. Benden isteneni yaptım. Artık bana müsaade”.
Uzun bir süre PPK toplantılarının eski ilgiyi görmeyeceğini, öncesinde piyasalarda bir heyecan yaratmayacağı bir döneme giriyoruz.
Yine de tabi “Burası Türkiye” diye bir not düşmekte fayda var.
Son dört toplantıda faiz oranı %14’ten %9’a geriledi.
Atılan bu adımların reel ekonomiye etkilerini bugüne kadar çok tartıştık bundan sonra da tartışırız ancak konuya bugün bireysel yatırımcı gözünden bakmak istiyorum.
Türkiye’de yaklaşık bir yıldır en çok konuşulan finansal ürünlerden biri olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Yaklaşık 1,5 trilyon TL büyüklüğe ulaşan KKM’den vatandaş çıkmaya başladı.
Sisteme önce girişler yavaşladı, geçtiğimiz hafta ise ilk kez çıkış yaşandı.
Kursa sağlanan stabilizasyon ve genel görüşün en azından seçime kadar bir atak beklenmemesi yönünde oluşması vatandaşı dün itibari ile %13,5, bugün itibari ile %12 ile parasını bağlamaktan vazgeçirdi.
Peki KKM’den çıkan para nereye gidiyor?
Cevap çok belli.
Para ve yatırımcı Borsa’ya geliyor.
Hisse senetleri piyasasında hesabı olan yatırımcı sayısı 3 milyonu aştı.
Yılbaşından bugüne açılan yeni hesap sayısı 700 bini aştı.
Öncelikle sermaye piyasanın gelişimi, sermayenin taban yayılmasının orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi için son derece pozitif sonuçlar doğuracağını bilelim.
Yatırımcıların bir anda bu kadar borsaya yönelmelerinin altındaki temel neden getiri arayışı. Türkiye’de geçtiğimiz dönemlerde de yüksek enflasyon yaşandı hatta bugünlerden daha yüksek enflasyon oranları da görüldü. Neden o zaman değil de bugünlerde yatırımcı ilgisi borsaya kaydı. Çünkü eski dönemde enflasyon yüksek olsa da yatırımcı bir reel getiri elde edebiliyordu. Ama bugün durum böyle değil. Yatırımcının aleyhine çok yüksek bir negatif reel faiz söz konusu.
İçinde bulunduğumuz günlerde borsada işler iyi gidiyor. Endeks yükseliyor, yatırımcılar para kazanıyor, borsa yatırımcısının keyfi yerinde. Ancak yatırımcıların borsa konusunda dikkat etmesi ve bilmesi gereken bazı noktalar var ki; onları da bir sonraki yazıda kaleme almaya çalışacağım.
Yine de o güne kadar bir tavsiyede bulunayım.
“Dikkatli olun, kredili işlem yapmayın…”