Hüseyin Tapınç
ALTILI MASA
Altılı Masa ve bu masanın katılımcı partilerinin masaya kattıkları üzerine bugüne dek birçok analiz yapıldı, yazı yazıldı ve söz söylendi.
Tüm bunların ortak kesişim noktası kuşkusuz ki masanın seçmenleri harekete geçirmekten yoksun olması ve seçmene “güçlendirilmiş parlamenter sistem” vadetmenin ötesine henüz geçememesi.
Oysa hepimiz biliyoruz ki, tercihlerimizi etkileyen en önemli unsurlar bize sunulan önermelerin hayatımıza dokunabilme gücü ve sorunlarımıza çözüm getirebilmesi. Altılı Masa önümüzdeki aylarda oy kullanacak ortalama bir seçmene ne vadediyor, bu vaatler seçmenin hayatındaki hangi sorunlara dokunuyor ve bu sorunlara nasıl bir çözüm önerisi getiriyor? Altılı Masa seçmeni ikna etme gücünü nereden alıyor, onun bu sorunları çözebileceğine seçmen neden inansın, neye dayanarak ikna olsun?
Dört sorudan oluşan bu soru setine verilecek yanıtlar Altılı Masa’nın (şimdilik Millet İttifakı da diyebiliriz) Cumhur İttifak’ı karşısındaki tercih edilme düzeyini belirleyecek yanıtlardır.
Ancak, seçmen bugüne dek bu sorulara tatminkâr bir yanıt bulamadı. Çünkü Altılı Masa ve bileşeni siyasi partiler, seçmene bu konuda tek bir söz etmedi. Altılı Masa lal. Seçmene sunulan vaat “Yarının Türkiyesi İçin” “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ötesine geçemedi. Oysa ki, bugün seçmenlere soracak olsanız küçük bir seçmen kitlesi dışında kalan ezici çoğunluk ülkedeki mevcut sistemi bir sorun olarak görmüyordur, öncelikler listesinde bu konuya yer vermiyordur. Altılı Masa’nın seçmene dokunamamasının, onu harekete geçirmemesinin özü tam da burada bulunuyor.
İçinde bulunduğumuz hafta pazartesi günü Altılı Masa sekizinci kez bir araya geldi. Sekiz saat süren toplantı sonrasında kamuoyuna yapılan açıklama ile masanın genişlemesine ve BTP’nin katılımına hayır denildi, başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği konusundaki tutum netleştirildi ve AKP’nin teklifinin görülmeden destek ya da ret gibi bir tercihte bulunulmayacağı ve bu teklif ile ilgili olarak ortak hareket edileceği açıklandı.
Bu iki konu dışındaki en önemli açıklama Parlamenter Sistem hedefiyle gündeme getirilecek anayasa paketi önerisinin 28 Kasım’da açıklanacağı oldu. Bu, aynı zamanda Altılı Masa’nın bugüne dek yaptığı en somut açıklama olarak kayıtlara geçti. Tabii ki, anayasa paketinin seçmenin hangi derdine derman olacağı hala ciddi bir soru işareti, ama en azından masa politika üretiminde ilk somut adımını attı.
Tüm bu açıklamalar dışında Altılı Masa çalışmalarının altilimasa.biz sitesinden takip edilebileceği pazartesi gününün deklarasyonu arasında yer aldı ve site açıklamanın hemen ardından yayına girdi.
Türkiye’de seçmenlerin (aslında tüm dünya seçmenlerinin) siyasi partilerin tüzüğünü ya da seçim bildirgelerini okuyarak tercih geliştirmediğini ya da tercihlerini meşrulaştırmadıklarını biliyoruz. Benzer şekilde, Altılı Masa sitesinin de böyle bir işlevi olmayacak. Bu site daha çok Altılı Masa çalışmalarını tarih için kayıt altına almak ve siyasi partilerin taahhüdünü kalıcı kılmak adına hazırlanmış bulunuyor. Bunun ötesinde, site ve sitede paylaşılanlar Altılı Masa oluşumu hakkında net mesajlar veriyor.
Site, seçmeni “Yarının Türkiyesi İçin” cümlesi ve parti adına göre alfabetik sıra ile dizilmiş altı siyasi parti liderinin imzası (ve doğal olarak taahhüdü) ile karşılıyor.
Son derece yalın, ama bir o kadar da klasik bir üslupla hazırlanmış sitenin ilk alt menüsü “liderler buluşması” başlığı altında düzenlenmiş ve burada bugüne dek yapılmış toplantıların kronolojik bir dökümü ve liderlerin ortak basın açıklamaları yer alıyor. İkinci alt menüde de “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ve siyasi partilerin bu sistemden ne anladıkları yer alıyor. Daha önce kamuoyu ile paylaşılmış olan bu metin Altılı Masa’nın bugüne dek topluma sunduğu en temel vaat ve burada hedeflenen yeni sistemin temel esasları yer alıyor.
Bir sonraki alt menüde Altılı Masa bileşeni siyasi partilerce oluşturulan altı çalışma komisyonu, bu komisyonların çalışmaları, ürettikleri raporlar ve katılımcıları yer alıyor. Komisyon katılımcıları üzerine önemli bir not: Burada altı komisyon ve her komisyonda da altı üye yer alıyor. Her ne kadar bazı üyeler birden fazla komisyonda yer alsa da, 36 kişiden oluşan bu komisyonlarda sadece 5 kadın üye bulunuyor. 31 komisyon üyesi erkek. Altılı Masa siyasetteki cinsiyet dengesizliğini bir kez daha yeniden üretiyor. Kadın üyeler Cumhuriyet Halk Partisi (İletişim Komisyonu), Demokrat Parti (Seçim Güvenliği Komisyonu), DEVA (İletişim Komisyonu), Gelecek Partisi (Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu) ve İyi Parti (Seçim Güvenliği Komisyonu) kökenli siyasetçiler. Saadet Partisi hariç her partiden bir kadın siyasetçi komisyonlarda görev almış.
altilimasa.biz sitesi bugünkü yapısıyla ziyaretçilerine üç somut mesaj veriyor: Birincisi, bu siyasi oluşumun şu aşamadaki en temel vaadi parlamenter sisteme dönüş olacaktır, bunun dönüşümün yol haritasını içerecek yeni anayasa bu ayın sonunda açıklanacaktır. İkincisi, bu siyasi oluşum erkek egemen ve geleneksel bir siyasi yapıdır, üreteceği politikalar da bu çerçevede olacaktır. Üçüncüsü, seçmenin günlük hayatındaki somut sorunların çözüm reçeteleri ve Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı için beklemeye devam ediniz.