Sonunda…

Trabzonspor en nihayetinde, yedi hafta sonra, zorlanarak da olsa üç puanla tanışmayı başardı. Altı hafta boyunca bir türlü galibiyete ulaşamayan, Beşiktaş maçı haricinde, futbol adına bekleneni veremeyen Bordo Mavili takımın galibiyeti üç puandan daha fazlasını ifade ediyor. Üç puandan fazlası çünkü sezon başından bu yana bir türlü galibiyet elde edemeyen, bunun getirdiği psikolojik ve sosyolojik baskının takım üzerine “kara bulut” gibi çöktüğü anda kazanmak çok önemliydi. Trabzonspor bunu; çok zor da olsa, kaliteli futbol oynamadan da olsa başardı. Bordo Mavili takım için kırılma noktası olur inşallah bu maç.

Trabzonspor’dan, bu kadro ile “kaliteli bir futbol” beklemek belki de insafsızlık. Hemen kızmasın Bordo Mavili takıma gönül vermiş olan dostlar… Kaliteli futbolun olabilmesi için; çok çalışma, çok tekrar, oturmuş kadro, ne vereceği belli oyuncuların olması gerekir. Şenol Güneş, dördüncü maçına çıktı Trabzon’da. Tecrübeli teknik adamın istediği oyun anlayışının sahaya yansıtılabilmesi için, yeterli bir süre değil dört maç. Oyun şablonu, antrenmanlarda tekrar edilerek oturur. Bu yüzden, istenen düzeye gelebilmek adına, çok çalışma ve bol tekrar gerekiyor. Oturmuş kadro da yok halen Trabzonspor’da. Şenol Hoca, halen denemeler yapıyor kadroda… Örneğin; Ozan Tufan, parlatılmak adına, ilk on birde başlıyor. Kariyerinin son demlerini yaşayan ve bir türlü eski günlerine döneceği sinyalini de veremeyen Ozan ile ne kadar ileri gidebilir ki Trabzonspor? Vücut yağ oranı ve kütle indeksi bir türlü düşmeyen, topu ayağına aldığı zaman mutlaka gölgesine çalım atan, düşündüğünü yapma oranı düşen bir futbolcu, şampiyonluk hedefi olan bir takımın oyun kurucusu olabilir mi? Dün akşam Ozan Tufan, oyunun hemen başında, sakatlanıp çıkmasa Trabzonspor belki yine galip gelirdi ama daha fazla saç baş yoldurur, daha fazla ıstırap çektirirdi…

VISCA OLMAYINCA SAĞ KANAT İŞLEMİYOR

Visca’nın takım için ne kadar önemli olduğu dün akşam bir kez daha ortaya çıktı. Sadece attığı gol ile değil, saha içinde aldığı sorumlulukla da öne çıktı. Takımın saha içindeki lideriydi. Zaman zaman kanattan içeriye de kat ederek, Konya defansının dengesini bozdu. Visca’nın sorumluluk alması özellikle de ikinci yarıda, Trabzonspor’un rahat nefes almasını sağladı. Eksikliği, kanatlarda büyük sorun yaşayan Bordo Mavililer için büyük kayıp. Visca olmadığı zaman, Trabzonspor’un sağ kanadı işlemiyor. Takımın sol açık problemi zaten var. Nwakaeme eski gücünde değil. Şenol Güneş, Orsiç’i oynatmıyor. Trezequet’i, Abdullah Hoca kiralık gönderdi… Trabzonspor adeta, tek kanatlı uçak gibi… Visca da olmayınca, öne gitmekte çok zorlanıyorlar.

Dün akşam Banza’yı yine beğendim. Kabul bir Onuachu değil… Ancak, yabana atılacak da bir forvet değil. Yine çok çalıştı, rakip defansı zorladı. Transfer sezonu bittiğine göre, en azından ocak ayına kadar, Trabzonspor’un birinci forveti Simon Banza. Geçen sezon 21 gol atan oyuncunun, bu yükü taşıyacağına inanıyorum.

Dün akşam Trabzonsporlu oyuncular galip gelerek hem üzerlerinde oluşan baskıyı kırdılar hem de rahat bir nefes aldılar. Bu galibiyetin anlamlı olabilmesi için; önümüzdeki hafta oynanacak Hatay maçının da mutlaka kazanılması gerekiyor. Üst üste alınacak iki galibiyet ve ardından gelecek milli maç arası, takıma ilaç gibi gelecektir. Güzel oyun değil ama haftaya da galibiyete ihtiyaç var…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi