Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

Kadın boksörlerimiz mucize peşinde

Millet olarak boks ve güreşte kadınları yarışmacı olarak kabul etmemiz oldukça fazla zaman aldı. Her iki branşı da uzun yıllar erkek sporu olarak değerlendirip, başarıyı erkeklerde aradık. Boksta bir ara mucize takımımız oldu. Celal Sandal, Kemal Sonunur, Mehmet Kumova, Eraslan Doruk, Gülali Özbey ve Aydemir Dağlar fırtına gibi eserken, boks ilgi odağı oldu. Onlara özenen gençler, sokaklara asılan kum torbalarında ellerine yün eldivenlerini geçirip boksör olmaya çabaladı. Türkiye Boks şampiyonalarında seyirciler salonlara sığmadı.

Erkek boksu yıllar içinde ilgiyi kaybederken, kadın boksunda bu kadar ileriye gideceğini herhalde kimse düşünmüyordu. Kastamonu’daki boks kamp eğitim merkezinde iki Trabzonlu Busenaz Sürmeli ve Buse Naz Çakıroğlu ile yakılan meşale şimdi 4 kadın boksörümüzle olimpiyat ateşini sardı. Fenerbahçe kulübünü de bu dört sporcuya yaptığı yetiştiricilik katkıları için ayrıca tebrik etmek gerek.

Az yumruk alan erkek boksörleri anlatmak için kullanılan “Bebek yüzlü” ifadesi ile ancak anlatabileceğim dört güzel yüzlü kızımız, adeta ciddi yumruk yemeden finale koşuyor.

54 kiloda Hatice Akbaş rakiplerini teker teker yenerek yarı finale çıktı ve bronz madalyayı garantiledi.

Diğer üç kızımız halen çeyrek finalde.

57 kiloda Esra Yıldız Kahraman da dün Tunuslu rakibini geçerek çeyrek final mücadelesi yapmaya hak kazandı.

Üç Avrupa şampiyonluğu ve bir de olimpiyat ikinciliği olan 50 kilo boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu, rakiplerini yene yene geldi. Yarı finale yükselmek için bugün Finli rakibi ile karşılaşacak.

CİNSİYET TARTIŞMASI ALEVLENDİ

69 kiloda olimpiyat şampiyonluğunu elinde tutan ve boks tarihimizin ilk olimpiyat şampiyonu olan Buse Naz Sürmeneli’nin yarı finale yükselme yolundaki rakibi ise Taylandlı Janjaem Suwannapheng olacak.

Ancak Taylandlı rakibini geçtikten sonra yarı finalde olimpiyat şampiyonumuzu büyük bir sürpriz bekliyor. Sürmeneli’nin rakibi büyük bir olasılıkla Cezayirli boksör Imane Khelif olacak. Rakibini ilk saniyede tek yumrukla nakavt eden, İtalyan boksörün yediği yumruklardan yılıp, maçtan çekilmesine neden olan Imane Khelif, daha önce katıldığı yarışmalardan, çok yüksek düzeyde testosteron tespit edildiği için diskalifiye edilmişti. Boks Federasyonu da Cezayirli sporcunun olimpiyattan ihracı için başvuruda bulundu ama olimpiyat komitesi tarafından reddedildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi