Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

100 yıl sonra yine Paris

Cumhuriyet ilan edildikten sonra ilk kez katıldığımız olimpiyat oyunları 1924 yılında Paris’te yapılmıştı. 11 atlet, 5 güreşci, 3 bisikletçi, 2 halterci ve 1 eskrimciden oluşan kafile ile yarıştığımız ve madalyasız kapattığımız “1924 Paris”ten tam 100 sene sonra bu kez tam 102 sporcumuzla bir kez daha aynı yerde “2024 Paris”teyiz.

26 Temmuz’da başlayacak olimpiyat oyunlarında mücadele edecek olan “100. Yıl” takımımız, 18 spor branşında 54 kadın ve 48 erkek sporcudan oluşuyor. 100 yıllık olimpiyat tarihimizde Londra 2012’den sonra ikinci kez kadın sporcuların sayısı erkekleri geçiyor. Kadın sporcu sayısında, 13 sporcuyla takım halinde katılan Kadın voleybol milli takımımız yine önemli bir rol oynuyor.

Atletizmde, Rio olimpiyat oyunlarında bronz alan Yasmani Copello 3. kez olimpiyatlara katılıyor. Ancak 10 sporcu ile katıldığımız bu branşta, gözlerimiz 3 adım atlamada Türkiye rekoru kıran Avrupa ikincisi atletimiz Tuğba Danışmaz’da olacak.

Olimpiyat madalyalı Kadın boksörlerimiz Busenaz Sürmeli ve Buse Naz Çakıroğlu’ndan Paris’te de derece bekliyoruz.

Artistik cimnastikte çok büyük sürprizler yapabiliriz. Çünkü bu branşta ilk kez takım halinde olimpiyatlara katılma hakkını elde ettik. Olimpiyat madalyalı Ferhat Arıcan ve İbrahim Çolak gibi üst düzey sporcular, takım halinde yarışmanın avantajını kullanacaklar.

100 yıllık olimpiyat tarihinde ülkemizin kazandığı 104 olimpiyat madalyasından 66’sının sahibi olan güreşte, Taha Akgül’den bir altın madalya daha bekliyoruz. Olimpiyat madalyası sahibi tek kadın güreşçimiz olan Yasemin Adar ile son dünya şampiyonasında birinci olan Buse Çavuşoğlu’ndan da madalya beklentilerimiz çok büyük.

Halterde tam bir skandal halindeyiz, Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu’nun üçer kez üst üste olimpiyat şampiyonu olduğu bu dalın mirasını yedik ve tek katılımcıya kadar düştük.

Olimpiyat tarihimizde ilk kez 8 oyuncu ile katıldığımız Judo branşında bir devşirme sporcudan Mihael Zgank’dan madalya umudumuz var.

Taekwondo’da dünyada ilk 5 arasında yer alan Merve Dinçel Kavurat ile Kübra İlgün ve Hakan Reçber’in madalya şansı yüksek.

8 sporcu ile katıldığımız yüzme branşında ise amaç çok gerilerde kalmamak.

Birer kadın sporcu ile katıldığımız Kürek, Masa Tenisi ve özellikle Modern Pentatlondan sürprizler bekliyoruz.

Okçulukta olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz, Paris 2024’ün de en büyük favorileri arasında yer alıyor. Mete Gazoz’un, Taha Akgül’ün, kadın güreşçilerimizin, boksör kızlarımızın, cimnastik ve kadın voleybol milli takımlarımızın mücadelelerini özellikle kaçırmayın derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi